Toelichting uitslag Corona Covid-19 laboratoriumtest
Toelichting uitslag Corona Covid-19  laboratoriumtest op antistoffen

Toelichting uitslag Corona Covid-19 laboratoriumtest op antistoffen

Toelichting uitslag SARS-Coronavirus-2 (SARS-CoV-2) Elisa test Bloedwaardentest.

Voor deze test kunnen twee soorten antistoffen getest worden. De IgA antistoffen ontstaan als eerste. Later na de besmetting  ontstaan de IgG antistoffen. (na ongeveer 4 weken)

SARS-Coronavirus-2 (SARS-CoV-2) IgA ELISA

·        Je bent niet besmet met het coronavirus of je hebt (nog)  geen antistoffen aangemaakt als de ratio lager ligt dan  0,8.

·        Als je uitslag tussen de 0,8 en de 1.1 ligt is de uitslag grenswaardig

·       Met een gemeten waarde hoger of gelijk aan 1.1 is de besmetting positief.


SARS-Coronavirus-2 (SARS-CoV-2) IgG ELISA

·        Voor de IgG antistoffen geldt dat als de uitslag onder de 0.8 ligt dan zijn er (nog) geen antilichamen tegen COVID-19 gevormd.

·        Als de ratio tussen de 0.8 en de 1.1. ligt is de uitslag grenswaardig

·        Bij een gemeten waarde gelijk aan of boven de 1.1 is de uitslag positief. Je hebt  dan antistoffen tegen corona gevormd.

Aangezien antilichamen tegen SARS-CoV-2 op zijn vroegst 10-21 dagen na het ontstaan van de symptomen aantoonbaar zijn, wordt genoomdetectie (PCR van keeluitstrijkje) aanbevolen voor een vroege diagnose. PCR staat voor Polymerase Chain Reaction, deze test kijkt direct naar de aanwezigheid van genetisch materiaal van het SARS-CoV-2  virus. Deze test wordt niet verzorgt door Bloedwaardentest. Hiervoor moet u naar uw huisarts of GGD . Zie ook de blog: Hoe kun je op coronavirus testen?

Voorbeeld uitslag geen antistoffen IgA en IgG:Voorbeeluitslag wel IgG antistoffen:


voorbeelduitslag: IgA en IgG antistoffen positief:Wat tot nu toe bekend is over immuniteit tegen het nieuwe coronavirus:

Over het algemeen zijn mensen niet levenslang beschermd bij longvirussen, maar slechts een paar jaar.

Bij het verkrijgen van immuniteit gaat  het niet alleen om  antistoffen. Bij het immuunsysteem gaat het ook om cellen te leren om het virus af te weren. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar deze cellulaire afweer tegen dit coronavirus. vanaf september 2021  is er een test beschikbaar die deze geheugencellen afweer in beeld kan brengen: https://www.bloedwaardentest.nl/covid-19-t-cellen-geheugencellen.html

Het lijkt er op dat bij de milde variant van het coronavirus ook minder antistoffen worden aangemaakt. Dit kan zijn omdat het lichaam van zich zelf al beter bestand is tegen virussen en het niet nodig heeft zoveel antistoffen aan te maken. Het kan ook zijn dat de milde variant niet voldoende ernstig  is geweest om antistoffen aan te maken.

Muizen en aapjes lijken niet voor een tweede keer besmet te kunnen worden door SARS-CoV-2 en kunnen dus niet opnieuw COVID-19 krijgen. Er zijn nog steeds geen bewijzen voor herinfecties na het aantonen van antistoffenACTUEEL

Momenteel is er nog veel onduidelijk over het nieuwe corona virus, Het hebben van antistoffen wil niet zeggen dat je het virus niet over kunt brengen. Houd je daarom aan de richtlijnen van het RIVM. Als je genoeg antistoffen hebt lijkt het er op dat je niet opnieuw ziek kunt worden, of veel minder. Hoe lang de antitstoffen in het bloed aanwezig blijven bij dit nieuwe virus is echter nog niet duidelijk.

Zodra er meer informatie en wetenschappelijke studies bekend zijn leest u dit hier.

Bevindingen uit de praktijk tot nu toe;

1. Als de IgA verhoogd is maar er geen IgG verhoging dan duidt dit meestal op een kruisreactie van een ander (corona) virus.  Er zijn echter ook mensen die  een  IgA verhoging. En dan 3 dagen later ziek worden. Het hebben van antistoffen zegt echter niets over het besmettelijk zijn, hiervoor moet een PCR test gedaan worde.

2. Mensen die wel IgA antistoffen hebben, maar nog een IgG antistoffen hebben ontwikkeld wordt aangeraden om over 1-2 weken een controle te doen om te zien of er sprake is van   seroconversie. De IgG antistoffen worden dan meestal alsnog omgezet van negatief naar positief.

3. IgA antilichamen kunnen 2-4 weken na de eerste ziekteverschijnselen gevormd worden.

Meer informatie over testen of nabepalingen die binnen 5 dagen na ontvangst van het bloed op het lab alsnog uitgevoerd kunnen worden zie je hier

Hier zie je dat eerste de IgM antistoffen, daarna de IgA en pas daarna de IgG antistoffen opkomen, maar ook het langste aanblijven.

De grafieken geven de gemiddelde hoogte aan na de eerste dag van de ziekteverschijnselen:
Heb je antistoffen tegen corona? Dan kan middels plasma-donatie medicatie tegen covid-19 gemaakt worden.

Voor je huisarts: Nederlands tijdschrift voor geneeskunde Klinische betekenis van laboratoriumtesten SARS-CoV-2, lees hier  dit artikel van 05-06-2020

Persbericht van 5 mei 2020: De EUROIMMUN Anti-SARS-CoV-2 ELISA (IgG) heeft een specificiteit van 99% en een gevoeligheid van 100% na 21 dagen na het begin van de symptomen:

https://info.bloedwaardentest.nl/coronavirus-testen/igg-corona-antistoffen-persbericht-fda/

https://info.bloedwaardentest.nl/corona-gehad-maar-geen-antistoffen-aangemaakt/

Anne
Door

Anne

op 21 Oct 2021

Ik heb mijn antistoffen voor COVID laten bepalen in een bloedonderzoek en het resultaat is 987[a]. Wat kan ik daaruit concluderen?

Monique
Door

Monique

op 04 Dec 2021

Hoi Anne, Weet je inmiddels wat het betekent? Ik had 847 maar niemand kan mij vertellen wat het inhoudt. Groetjes, Monique

Ankske19@hotmail.com
Door

Ankske19@hotmail.com

op 15 Dec 2021

Ik 828 iemand idee of dit hoog of laag is?

wendy
Door

wendy

op 29 Dec 2021

Mijn nichtje in Duitsland zat net onder de 1000 en 1000 was volgens haar dokter de drempel. voor wel/niet genoeg antistoffen

Frank Alsemgeest
Door

Frank Alsemgeest

op 13 Jul 2021

Ik heb symptomen die op long covid kunnen duiden, maar ook 4 weken geleden mijn eerste vaccinatie gehaald. Om te achterhalen of ik inderdaad toch COVID heb doorgemaakt, zou ik een test willen overwegen. Heeft dat - gelet op de vaccinatie - enig nut?

Hans
Door

Hans

op 19 Jul 2021

Beste Frans, in principe worden antistoffen gemeten in een test, en weten wij niet waardoor de antistoffen ontstaan zijn. Wel is het zo dat de Roche antistoffentest niet de spike eiwitten meet, zoals de Abbott en de Euroimmun, waardoor je zou kunnen splitsen hoe hoog de antistoffen zijn door doorgemaakte ziekte en door vaccinatie.

Frits de Vries
Door

Frits de Vries

op 11 Jul 2021

In ander lab is bepaald dat IgG positief is ( 3,5 weken na 2e Pfizer-vaccinatie). Helaas was er geen waarde bepaald. Ik wil graag weten op de hoeveelheid IgG onvoldoende, voldoende, normaal of ruim voldoende is in deze situatie, alsmede de grenswaarden en streefgetal om b.v. de Engelse en de Delta-variant te kunnen weerstaan. Kunt u mij een voorbeeld van zo'n toelichting (Uitgebreider dan op uw site) toesturen, zodat ik kan bekijken op het nut heeft om bij u een 2e test te laten doen ? Dank daarvoor en vriendelijke groeten, Frits

Chris
Door

Chris

op 01 Jun 2021

Mijn lab onderzoek igg serologie kwijt uit op 25,4. Dit is door ziekenhuis uitgevoerd. Lijkt mij laag of zie ik dat verkeerd. Krijg ik hier een paspoort mee?

Ellen van Bloedwaardentest
Door

Ellen van Bloedwaardentest

op 02 Jun 2021

Als je de test bij ons hebt laten doen dan krijg je een uitgebreide toelichtende brief erbij. Tevens kun je altijd bellen of mailen met vragen onder vermeling van je ordernummer. Wij kunnen helaas geen uitspraken doen over testen die elders gedaan zijn omdat iedere methode andere referentiewaarden kent.

KvanReisen
Door

KvanReisen

op 01 Jun 2021

Wat houdt in een waarde (uitslag) van >20.00 IG Totaal met als grenswaarde 0,8-1,1? Kan iemand mij dat vertellen?

Ellen van Bloedwaardentest
Door

Ellen van Bloedwaardentest

op 02 Jun 2021

Alsd je de test bij ons hebt laten doen dan krijg je een uitgebreide toelichtende brief erbij. Tevens kun je altijd bellen of mailen met vragen onder vermeling van je ordernummer. Wij kunnen helaas geen uitspraken doen over testen die elders gedaan zijn omdat iedere methode andere referentiewaarden kent.

Ellen van Bloedwaardentest
Guusje
Door

Guusje

op 30 May 2021

Mijn vraag is vergelijkbaar met die van Bart (20-04-2021).Eind maart stevig COVID doorlopen. De huisarts gaf aan dat immuniteit na natuurlijk doorlopen van het virus nog niet als ‘anders’ gezien kan worden dan vaccinatie immuniteit. Die wetenschappelijke info is er simpelweg nog niet. Kortom: bescherming na doorlopen van COVID kan prima gelijkwaardig zijn als na vaccinatie. Idem geldt voor de duur van dr immuniteit. Ik vind het dus méér dan relevant om te onderzoeken wat mijn titer is. De overheid stelt dat een hersteldocument zo’n 6 maanden na de besmetting geldig zou zijn. Ik vind het opmerkelijk en bijzonder dat er veel getest wordt maar dat er niet getest wordt op titer. Als in: bij de GGD. Immers: immuniteit is immuniteit. Stel dat besmette mensen lánger immuniteit zouden houden dan gevaccineerde mensen bijvoorbeeld, dan lijkt me dat toch wel aardig relevante informatir.Ik wil dan ook een titer bepaling laten testen. En die dan over 6 maanden herhalen. Blijkt de titer laag? Dan laat ik vaccineren. Is de titer hoog? Dan vaccineer ik niet.Hoe lang duurt het voor er een uitslag is? En is de uitslag dusdanig officieel dat het gaat gelden als officieel hersteldocument?

Bernadette van der Goes
Door

Bernadette van der Goes

op 02 Sep 2021

Zo is het precies, wij zitten in het zelfde schuitje. Ontzettend veel antistoffen, de 6 maanden zijn inmiddels verstreken. Maar nog overvloed aan antistoffen dus waarom moeten we dan vaccineren. Ben ook bereid om dit regelmatig te laten controleren op antistoffen . Nu vallen we overal buiten en dat met natuurlijke antistoffen

maria
Door

maria

op 12 Jul 2021

zo denk ik er ook over

LV
Door

LV

op 19 Jan 2022

Beste Guusje, in België krijg je ook maar een Covidsafe-ticket tot 6 maand na de infectie. Ik heb in mei Covid 19 gehad en ben ook positief getest. Na een maand heb ik mijn bloed laten testen op anti-stoffen en deze bleken heel goed te zijn. Aangezien mijn CST maar geldig was tot eid oktober, heb ik me NIET laten vaccineren maar heb ik eind december opnieuw een bloedtest laten doen op mijn anti-stoffen. Via Sciensano (België) kreeg ik een attest dat ik nog steeds anti-stoffen had. Het labo stuurde me ook dat in een Covid conversie had doorgemaakt. Ik ben dus nog steeds beschermd tegen Covid 19 maar krijg van de overheid GEEN CST ! Dit vind ik puur discriminerend want een natuurlijke immuniteit lijkt mij veel beter dan een nog niet langegenoeg-uitgetest kunstmatig vaccin....

Ronny Van den Broeck
Door

Ronny Van den Broeck

op 23 Apr 2021

Graag het verschil tussen indicatie meten van eiwit N en S ( betekenis ? )

Bart
Door

Bart

op 20 Apr 2021

Ik heb corona 5 weken geleden mild doorgemaakt en wil liever geen vaccinatie. Kan deze test met antistoffen me helpen inzichtelijk te maken of ik voldoende immuniteit heb aangemaakt?

Lena
Door

Lena

op 21 Mar 2021

Hoi, wat houdt grenswaardig precies in? Dat het onbekend is, niet hebt gehad, of wel hebt gehad maar geen antistoffen? Is mij niet helemaal duidelijk. Mijn uitslag was 1.

Stef Goeleven
Door

Stef Goeleven

op 14 Jan 2021

Ik moet binnen 2 weken een colonscopie laten uitvoeren en de dag ervoor een covidtest laten doen, Ben zelf verpleegkundige en in de running om snel gevaccinneerd te worden. Stel , ik word enkele dagen voor de geplande covidtest met een eerste spuitje (Pfizer of Moderna) gevaccineerd, heeft dat invloed op de covidtest enkele dagen later?

Hamid van Bloedwaardentest
Door

Hamid van Bloedwaardentest

op 15 Jan 2021

Beste Stef, Nee, vaccinatie heeft geen effect op de testen die door GGD gebruikt worden om infectie op te sporen, zoals de PCR test en de snelle antigeentesten.

jojo
Door

jojo

op 09 Dec 2020

Hoe hoog moet je antistoffentiter minimaal zijn om veilig te zijn van een herbesmetting?

apkdokter
Door

apkdokter

op 28 Dec 2020

het is nooit een garantie om veilig te zijn, maar als seroconversie van de IgM naar IgG antistoffen heeft plaatsgevonden en de IgG antistoffen zijn boven de waarde behorend bij de test (is dus voor iedere soort test/merk/ machine anders)

Marleen
Door

Marleen

op 09 Dec 2020

Ik heb vorige week een bloedtest laten doen op antilichamen, blijkt dat ik een antistoffen titer heb van 114, wat behoorlijk veel is. Kun je stellen: hoe meer virus (volgens mijn huisarts heel veel), hoe meer antistoffen?

Adriana
Door

Adriana

op 27 Jan 2022

Ik heb een uitslag van 250 maar volgens de assistente is dat niet hoog, snap er niks van en je kan nergens iets vinden hoeveel het moet zijn voor een bescherming

bloedwaardentest
Door

bloedwaardentest

op 26 Oct 2020

Hoi Sophia, als je bij ons de test laat doen en je bent positief, wordt je altijd voor dat de uitslag verstuurd wordt gebeld voor een persoonlijke toelichting. Als je nog vragen hebt kun je ons altijd bellen of mailen ovv je ordernummer.

sophia knol
Door

sophia knol

op 26 Oct 2020

Goedemiddag Het vermoeden bestond dat ik met weliswaar lichte symptomen half maart in aanraking ben geweest met corona. Mijn man was zieker twee weken maar nog steeds goed te doen. Uit belangstelling 24 aug. Antistoffentest laten doen. Beiden IgG positief. ik heb 2 oktober herhaald en weer IgG positief. Geen idee van de waarde. Mag ik wel concluderen dat er een bepaalde mate van bescherming is? Bij voorbaat dank

Lia Hubner
Door

Lia Hubner

op 17 Oct 2020

Mijn test was onduidelijk. Wat houdt dat in?

bloedwaardentest
Door

bloedwaardentest

op 19 Oct 2020

Heb je de test blij Bloedwaardentest gedaan Lia? Dan kun je altijd bellen voor overleg en toelichting. Er zit ook altijd een duidelijk uitleg bij en postieve uitslagen worden sowieso vooraf gebeld. Als je de test ergens anders hebt gedaan, dan moet je daar om uitleg vragen.

Jasper de Vries
Door

Jasper de Vries

op 31 Aug 2020

als je ratio iGg antistoffen er net onder zit (bijvoorbeeld 0,7). Heb je dan dus wel iets aan antistoffen? Natuurlijk aanwezig?

apk dokter
Door

apk dokter

op 01 Sep 2020

Er wordt een range gerapporteerd voor "uitslag dubieus" waarbij dit niet duidelijk is en een getal waarboven het moet liggen om duidelijk antistoffen te hebben. Het kan ook nog zijn dat je ondertussen geheugencellen hebt gevormd en er toch iets aan hebt.

apk dokter
Door

apk dokter

op 28 Aug 2020

Per lab, per merk test en gebruikte reagentia wordt de referentiewaarde vastgesteld, je kunt coronatesten onderling dus niet vergelijken.

Cesar
Door

Cesar

op 28 Aug 2020

Klopt het dat jullie een andere ratio voor igg gebruiken dan pro health? Daar gaan ze uit van 6. Eronder geen Corona gehad en erboven wel. Mijn uitslag is 1.23

bloedwaardentest
Anne
Door

Anne

op 05 Aug 2020

De IGG elisa test is bij mij pas afgenomen en heb nu een waarde 1 terug gekregen. Dit betreft volgens bovenstaande tekst de grenswaarde. Wetenschappelijk is dat een "negatieve" uitslag maar kan dit ook betekenen dat mijn antistoffen op zijn retour zijn? De test is 95 dagen na eerste symptomen afgenomen. Ik weet nou niet zo goed wat ik met deze uitslag aan moet.

Hiltje
Door

Hiltje

op 30 Jul 2020

Bij mijn coronatest die werd afgenomen met een staafje in neus en keel, dus geen bloedtest, kwam er een waarde van 20,14 uit. Hoe moet ik deze waarde zien?

Ellen van Gijsel
Door

Ellen van Gijsel

op 31 Jul 2020

dat betreft een test die meet hoeveel virus je op dat moment hebt, niet of je antistoffen hebt aangemaakt, je kunt de vragen over de betekenis ervan stellen aan degene die hem uitgevoerd heeft. referentiewaarden kunnen nl. verschillen per test/apparatuur etc.

Bontenbal
Door

Bontenbal

op 20 Jul 2020

ivm mijn Multipel Myeloom (Kahler) zag ik bij mijn bloeduitslagen dat vanaf 17 feb mijn IgG steeg van 18 naar 41 en mijn IgM daalde van 1,4 naar 0,6 en mijn IgA daalde van 0,9 naar 0,4. Wat betekent dat mbt Covid-19??

B
Door

B

op 02 May 2020

Korte vraag, ik heb onlangs een test gedaan waar een IgA van 30 en een IgG van 17 uit kwam. Boven de 1,1 is de test positief, maar zegt een waarde van bijv 17 nog meer? Is dat heel veel of niet perse heel veel? En zijn er nog verdenkingen mbt immuniteit bij deze waardes?

Jennet Zandbergen
Door

Jennet Zandbergen

op 19 Apr 2021

Ik ben hier ook heel nieuwsgierig naar. Zit in hetzelfde schuitje

bloedwaardentest
Door

bloedwaardentest

op 04 May 2020

Wij kunnen geen interpretaties geven op onderzoek dat niet door ons gedaan is, ieder laboratorium en testmethode heeft eigen toelichting en referentiewaarden. Als je het onderzoek bij Bloedwaardentest hebt gegaan kun je onder vermelding van je ordernummer altijd bellen of mailen. mensen met positieve uitslag worden altijd vooraf gebeld voor persoonlijke toelichting.

Dragomir Maria Alina
Door

Dragomir Maria Alina

op 25 Nov 2021

Beste, Ik heb mijn COVID IgG S Ab gedaan en de resultaat is <0,5 . Wat betekend dat aub?

apkdokter
Door

apkdokter

op 30 Dec 2021

Als je een test bij Bloedwaardentest hebt gedaan dan wordt dit goed uitgelegd in de toelichtende brief. De referentiewaarden variëren nl. per merk test (Abbott, Roche, Euroimmun) je moet uitslag dus interpreteren met de daarbij behorende referentiewaarden. Mocht je nog vragen hebben kun je altijd bellen of mailen voor overleg, onder vermelding van je bestelnummer bij Bloedwaardentest.

Reactie plaatsen