Page content

Toelichting uitslag Corona Covid-19  laboratoriumtest op antistoffen

Toelichting uitslag Corona Covid-19 laboratoriumtest op antistoffen

Toelichting uitslag SARS-Coronavirus-2 (SARS-CoV-2) Elisa test Bloedwaardentest.

Voor deze test kunnen twee soorten antistoffen getest worden. De IgA antistoffen ontstaan als eerste. Later na de besmetting  ontstaan de IgG antistoffen. (na ongeveer 4 weken)

SARS-Coronavirus-2 (SARS-CoV-2) IgA ELISA

·        Je bent niet besmet met het coronavirus of je hebt (nog)  geen antistoffen aangemaakt als de ratio lager ligt dan  0,8.

·        Als je uitslag tussen de 0,8 en de 1.1 ligt is de uitslag grenswaardig

·        Met een gemeten waarde hoger of gelijk aan 1.1 is de besmetting positief.

SARS-Coronavirus-2 (SARS-CoV-2) IgG ELISA

·        Voor de IgG antistoffen geldt dat als de uitslag onder de 0.8 ligt dan zijn er (nog) geen antilichamen tegen COVID-19 gevormd.

·        Als de ratio tussen de 0.8 en de 1.1. ligt is de uitslag grenswaardig

·        Bij een gemeten waarde gelijk aan of boven de 1.1 is de uitslag positief. Je hebt  dan antistoffen tegen corona gevormd.

Aangezien antilichamen tegen SARS-CoV-2 op zijn vroegst 10-21 dagen na het ontstaan van de symptomen aantoonbaar zijn, wordt genoomdetectie (PCR van keeluitstrijkje) aanbevolen voor een vroege diagnose. PCR staat voor Polymerase Chain Reaction, deze test kijkt direct naar de aanwezigheid van genetisch materiaal van het SARS-CoV-2  virus. Deze test wordt niet verzorgt door Bloedwaardentest. Hiervoor moet u naar uw huisarts of GGD . Zie ook de blog: Hoe kun je op coronavirus testen?

Voorbeeld uitslag geen antistoffen IgA en IgG:

Voorbeeluitslag wel IgG antistoffen:

voorbeelduitslag: IgA en IgG antistoffen positief:

Wat tot nu toe bekend is over immuniteit tegen het nieuwe coronavirus:

Over het algemeen zijn mensen niet levenslang beschermd bij longvirussen, maar slechts een paar jaar.

Bij het verkrijgen van immuniteit gaat  het niet alleen om  antistoffen. Bij het immuunsysteem gaat het ook om cellen te leren om het virus af te weren. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar deze cellulaire afweer tegen dit coronavirus.

Het lijkt er op dat bij de milde variant van het coronavirus ook minder antistoffen worden aangemaakt. Dit kan zijn omdat het lichaam van zich zelf al beter bestand is tegen virussen en het niet nodig heeft zoveel antistoffen aan te maken. Het kan ook zijn dat de milde variant niet voldoende ernstig  is geweest om antistoffen aan te maken.

Muizen en aapjes lijken niet voor een tweede keer besmet te kunnen worden door SARS-CoV-2 en kunnen dus niet opnieuw COVID-19 krijgen. Er zijn nog steeds geen bewijzen voor herinfecties na het aantonen van antistoffen

ACTUEEL

Momenteel is er nog veel onduidelijk over het nieuwe corona virus, Het hebben van antistoffen wil niet zeggen dat je het virus niet over kunt brengen. Houd je daarom aan de richtlijnen van het RIVM. Als je genoeg antistoffen hebt lijkt het er op dat je niet opnieuw ziek kunt worden, of veel minder. Hoe lang de antitstoffen in het bloed aanwezig blijven bij dit nieuwe virus is echter nog niet duidelijk.

Zodra er meer informatie en wetenschappelijke studies bekend zijn leest u dit hier.

Bevindingen uit de praktijk tot nu toe;

1. Als de IgA verhoogd is maar er geen IgG verhoging dan duidt dit meestal op een kruisreactie van een ander (corona) virus.  Er zijn echter ook mensen die  een  IgA verhoging. En dan 3 dagen later ziek worden. Het hebben van antistoffen zegt echter niets over het besmettelijk zijn, hiervoor moet een PCR test gedaan worde.

2. Mensen die wel IgA antistoffen hebben, maar nog een IgG antistoffen hebben ontwikkeld wordt aangeraden om over 1-2 weken een controle te doen om te zien of er sprake is van   seroconversie. De IgG antistoffen worden dan meestal alsnog omgezet van negatief naar positief.

3. IgA antilichamen kunnen 2-4 weken na de eerste ziekteverschijnselen gevormd worden.

Meer informatie over testen of nabepalingen die binnen 5 dagen na ontvangst van het bloed op het lab alsnog uitgevoerd kunnen worden zie je hier

Hier zie je dat eerste de IgM antistoffen, daarna de IgA en pas daarna de IgG antistoffen opkomen, maar ook het langste aanblijven.

De grafieken geven de gemiddelde hoogte aan na de eerste dag van de ziekteverschijnselen:

 

Heb je antistoffen tegen corona? Dan kan middels plasma-donatie medicatie tegen covid-19 gemaakt worden.

Voor je huisarts: Nederlands tijdschrift voor geneeskunde Klinische betekenis van laboratoriumtesten SARS-CoV-2, lees hier  dit artikel van 05-06-2020

Persbericht van 5 mei 2020: De EUROIMMUN Anti-SARS-CoV-2 ELISA (IgG) heeft een specificiteit van 99% en een gevoeligheid van 100% na 21 dagen na het begin van de symptomen:

Laat een bericht achter

Comment Section

11 reacties op “Toelichting uitslag Corona Covid-19 laboratoriumtest op antistoffen


Door B op 2 mei 2020

Korte vraag, ik heb onlangs een test gedaan waar een IgA van 30 en een IgG van 17 uit kwam. Boven de 1,1 is de test positief, maar zegt een waarde van bijv 17 nog meer? Is dat heel veel of niet perse heel veel? En zijn er nog verdenkingen mbt immuniteit bij deze waardes?


Door bloedwaardentest op 4 mei 2020

Wij kunnen geen interpretaties geven op onderzoek dat niet door ons gedaan is, ieder laboratorium en testmethode heeft eigen toelichting en referentiewaarden. Als je het onderzoek bij Bloedwaardentest hebt gegaan kun je onder vermelding van je ordernummer altijd bellen of mailen. mensen met positieve uitslag worden altijd vooraf gebeld voor persoonlijke toelichting.


Door Bontenbal op 20 juli 2020

ivm mijn Multipel Myeloom (Kahler) zag ik bij mijn bloeduitslagen dat vanaf 17 feb mijn IgG steeg van 18 naar 41 en mijn IgM daalde van 1,4 naar 0,6 en mijn IgA daalde van 0,9 naar 0,4.
Wat betekent dat mbt Covid-19??


Door Hiltje op 30 juli 2020

Bij mijn coronatest die werd afgenomen met een staafje in neus en keel, dus geen bloedtest, kwam er een waarde van 20,14 uit. Hoe moet ik deze waarde zien?


Door Ellen van Gijsel op 31 juli 2020

dat betreft een test die meet hoeveel virus je op dat moment hebt, niet of je antistoffen hebt aangemaakt, je kunt de vragen over de betekenis ervan stellen aan degene die hem uitgevoerd heeft. referentiewaarden kunnen nl. verschillen per test/apparatuur etc.


Door Anne op 5 augustus 2020

De IGG elisa test is bij mij pas afgenomen en heb nu een waarde 1 terug gekregen. Dit betreft volgens bovenstaande tekst de grenswaarde. Wetenschappelijk is dat een “negatieve” uitslag maar kan dit ook betekenen dat mijn antistoffen op zijn retour zijn? De test is 95 dagen na eerste symptomen afgenomen. Ik weet nou niet zo goed wat ik met deze uitslag aan moet.Door Cesar op 28 augustus 2020

Klopt het dat jullie een andere ratio voor igg gebruiken dan pro health? Daar gaan ze uit van 6. Eronder geen Corona gehad en erboven wel. Mijn uitslag is 1.23


Door apk dokter op 28 augustus 2020

Per lab, per merk test en gebruikte reagentia wordt de referentiewaarde vastgesteld, je kunt coronatesten onderling dus niet vergelijken.


Door Jasper de Vries op 31 augustus 2020

als je ratio iGg antistoffen er net onder zit (bijvoorbeeld 0,7). Heb je dan dus wel iets aan antistoffen? Natuurlijk aanwezig?


Door apk dokter op 1 september 2020

Er wordt een range gerapporteerd voor “uitslag dubieus” waarbij dit niet duidelijk is en een getal waarboven het moet liggen om duidelijk antistoffen te hebben. Het kan ook nog zijn dat je ondertussen geheugencellen hebt gevormd en er toch iets aan hebt.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.