Hoe wordt er op het coronavirus getest? - immuniteit
23 maart 2020 
in Blogs
7 min. leestijd

Hoe kun je op het coronavirus testen?

Voor het testen op coronavirus zijn globaal 5 mogelijkheden beschikbaar:

  1. De corona PCR-test keel/neus swap
    • Hiermee wordt door een arts met een wattenstaafje keelslijm afgenomen en naar het laboratorium gestuurd om te onderzoeken of het virus hierin aanwezig is.
  2. De corona PCR-test gorgeltest
    • Hiermee kun je zelf DNA verzamelen door met water 10 seconden te gorgelen, die in een buisje te spugenen door het lab te laten analyseren.
  3. De corona antigentest sneltest
    • Hier kun je binnen 15 minuten door een zorgprofessional die een neusswap heeft afgenomen, laten analyseren of je nu corona hebt.
  4. De corona antistoffen test uit bloed (serum).
    • Hiermee wordt in je bloed, dat je intraveneus laat afnemen door een professional, op het lab onderzocht of je antistoffen in je lichaam hebt gevormd tegen het virus.
  5. De corona sneltest met vingerprik.
    • Hiermee wordt door druppels bloed in een test die je zelf moet uitvoeren, gekeken of er antistoffen gevormd zijn.

Er zijn vele coronavirussen maar deze ziekte wordt officieel SARS-CoV-2  of COVID-19 genoemd. Gemakshalve noemen we het in deze blog coronavirus.

Heb ik nu corona en ben ik besmettelijk:

  1. De corona PCR-test keel/neus swap wordt door het RIVM en de GGD gedaan, probleem is dat een te kort aan afname materiaal op de loer ligt.
    • afname door zorgprofessional, analyse in het laboratorium
  2. De corona PCR-test gorgeltest kun je zelf doen, er is geen materiaal voor nodig dat snel op kan raken, een buisje en water is voldoend om evenveel dna te verzamelen als met de neus/keel swap.
    • eenvoudig zelf af te nemen, analyse in het laboratorium
  3. De corona antigentest sneltest
    • Binnenkort veel goedkope testen beschikbaar, geen laboratorium nodig, wel afname door zorgprofessional. Als de uitslag positief is is het vrijwel zeker corona, als de
    • uitslag negatief is kun je in 3% van de gevallen toch corona hebben

Heb ik corona gehad, ben ik immuun?

4. De corona antistoffen test uit bloed (serum).

  • Hiermee wordt in je bloed, dat je intraveneus laat afnemen door een professional, op het lab onderzocht of je antistoffen in je lichaam hebt gevormd tegen het virus.

5. de corona sneltest met vingerprik.

  • Hiermee wordt door druppels bloed in een test die je zelf moet uitvoeren, gekeken of er antistoffen gevormd zijn.

b

Een acute infectie, in het stadium waarin je besmettelijk bent meet je met een

Deze testen kunnen al positief uitvallen enkele dagen voor je symptomen krijgt

7 tot 10 dagen na de eerste symptomen komen de IgM antistoffen op

Na drie weken vindt de seroconversie van IgM naar IgG antistoffen plaats. Als dit goed gaat en je hebt IgG antistoffen dan zullen die langere tijd aanblijven en bescherming bieden.

Deze antistoffen worden ook middels plasmadonoren aan zieke patiënten gegeven zodat deze eerder herstellen.

Hoe werkt de coronatest die het RIVM gebruikt?

Een PCR test toont aan of het virus daadwerkelijk aangetroffen in het lichaam. Een PCR test kan dus al informatie geven over een besmetting, nog voordat je lichaam op het virus reageert door het aanmaken van antistoffen.

In het PCR apparaat worden kopietjes gemaakt van een specifiek stukje genetisch materiaal. Voor het kopiëren is een speciaal eiwit nodig dat samen met het keelslijmmonster in het PCR-apparaat wordt gestopt. Als het virus aanwezig is in de cellen van het keelslijm, komt er een kettingreactie op gang. Als er genoeg kopietjes  worden gemaakt, dan kan het virus worden gedetecteerd. De onderzoeker ziet ook of iemand niet besmet is met het virus; dan zijn er geen kopietjes gemaakt.

Hoewel de PCR-RNA techniek zeer betrouwbaar is, kan het een enkele keer voorkomen dat de uitslag negatief is, dus dat het  virus niet is aangetoond, terwijl je het coronavirus toch hebt of hebt gehad. Meestal komt dit omdat het keel- of neusmonster niet goed afgenomen is. Bijvoorbeeld als je te vroeg of te laat bent met het afnemen. Een keel blijft niet tot in lengte der dagen het virus afgeven.

Het kan zijn dat het virus na 1 a twee weken na de eerste ziekteverschijnselen niet meer aantoonbaar is in de keel. Dan moeten er longfoto’s gemaakt worden, waarop het virus voor de specialisten typisch en herkenbaar is. Het is technisch ook mogelijk om het virus dan in ontlasting aan te tonen, maar hier zijn de machines van de laboratoria nog niet op uitgerust.

Wel is er ondertussen een gorgeltest mogelijk. Hiervoor hoeft niet meer zo’n pijnlijk neus/keel uitstrijkje gemaakt te worden en je kunt het gewoon zelf uitvoeren.

Bloedwaardentest voert alleen de gorgeltest uit niet de PCR test via neus-keel swap.

De testen zijn afgerond en de vergelijking tussen de test afgenomen met gorgelen en neus-keel swap komen overeen.  We wachten daarom momenteel op goedkeuring van deze test door het RIVM.

Ga naar actuele informatie naar het Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, een onderdeel van RIVM D

Hoe werkt de Coronatest die door de bloedbank wordt gebruikt?

De test die bloedbank Sanquin doet, uit het bloed dat ze al verzameld hadden van 10.000 donoren, is een test die kijkt of er zich anti-stoffen in het bloed hebben gevormd.

Als er een virus in je lichaam komt, gaat dat in de aanval, deze stoffen kunnen we meten.

Eerst ontstaan de IgM antistoffen, dan kun je weten of er sprake is van een recente besmetting. Daarna ontstaan de IgG antistoffen, die wijzen erop dat de ziekte langer geleden is doorgemaakt.

Wat is een ELISA test voor het meten van Antistoffen tegen corona door het laboratorium gemeten?

ELISA is  laboratoriumtest voor het meten van bloedmonsters. De naam is een afkorting van Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay. Een andere term voor ELISA is Enzyme Immuno Assay (EIA). Er wordt hierbij gekeken naar een binding tussen antigeen en antistof. Door het aantonen daarvan in het bloed, serum of andere lichaamsvloeistof is het mogelijk bij te dragen aan de diagnose van een infectieziekte (of een auto-immuunziekte).

Er zijn verschillende soorten antistoffen;

  • COVID-19 IgG antistoffen
  • COVID-19 IgM antistoffen deze worden niet aanbevolen omdat hier veel kruisreactie met andere vergelijkbare virussen optreden.
  • COVID-19 Viral Antigen IgA antistoffen

Hier zie je hoe de antistoffen zich ontwikkelde voor het SARS-Cov-2 virus. Hoe lang de IgG antistoffen aanwezig blijven is nog niet duidelijk, omdat de ziekte nog niet zo lang bestaat. Er zijn mensen die nog steeds antistoffen hebben en mensen waarvan de antistoffen al zijn verdwenen. Het is waarschijnlijk dat je weinig kans hebt om de ziekte opnieuw te krijgen en deze zal waarschijnlijk ook minder heftig zijn, mocht je het voor een tweede keer krijgen. Niet alleen de aanwezige antistoffen lijken een voorspellende waarde te hebben voor immuniteit, ook de T geheugencellen lijken een rol te spelen bij het voorkomen dat iemand opnieuw Covid-19 krijgt na een eerder doorgemaakte ziekte.

IgM antistof vertoont kruisreacties met andere virussen

Uit ervaring met andere coronavirussen weten we dat IgM-antistoffen vooral gericht zijn tegen het N-eiwit van het virus. Omdat het N-eiwit echter veel op andere menselijke coronavirussen lijkt (90% overeenkomst) vertoont de IgM antistof mogelijk een krDaarom hebben sommige ELISA leveranciers er voor gekozen om  IgA antistoffen  tegen het S1 eiwit voor SARS-CoV-2 te meten.

Als je positief getest bent, kun je dan geen corona meer krijgen?

uisreactie. Ons immuunsysteem kan deze stoffen dan  niet van elkaar onderscheiden en reageert op dezelfde manier. Het lijkt dan alsof je antistoffen tegen het nieuwe COVID-19 Corona hebt, maar in werkelijkheid is dit tegen een ander coronavirus dat je eerder hebt opgelopen.

Als de uitslag van deze test positief is, heb je antistoffen tegen corona aangemaakt.

Let op! als je positief getest bent, dus als de antistoffen aangetoond worden waaruit blijkt dat je corona hebt gehad, is het nog helemaal niet zeker dat je de ziekte niet meer kunt krijgen. Hiervoor wordt op dit moment onderzoek uitgevoerd.

Het lijkt erop dat resus-aapjes, die antistoffen in hun bloed hebben, niet opnieuw ziek kunnen worden, maar hoe dit bij de mens loopt en of we daadwerkelijk groepsimmuniteit kunnen opbouwen, daarvoor moet nog veel onderzoek gedaan worden.

HOUD JE DUS AAN DE RICHTLIJNEN VAN DE RIJKSOVERHEID.

Verder onderzoek moet worden uitgevoerd om te zien of de positiviteit van het SARS-CoV-nucleocapside-eiwit-antilichaam een voorspellende betekenis heeft op het niet meer opnieuw krijgen van de ziekten of het naar verloop van tijd niet meer besmettelijk zijn.

Gelukkig kenmerkt het nieuwe coronavirus zich door de snelle aanmaak van antistoffen. Bij veel infectieziekten duurt het langer, maar bij COVID-19 lijkt het er op dat na de tiende dag na vertoon kenmerken van de besmetting iedereen antistoffen heeft aangemaakt. Ik zelf heb de theorie dat het mogelijk zou zijn dat bij sommige mensen die ernstig ziek worden het virus zich direct in de longen heeft kunnen vestigen, waardoor het lichaam niet genoeg tijd heeft gehad om antistoffen aan te maken.

Zie hier welke testen Bloedwaardentest hiervoor aanbiedt: Hoeveel corona antistoffen,  heb ik covid-19 gehad?

Hoe werkt een corona sneltest heb ik corona gehad?drogist kunt kopen, maar dan met enkele druppels bloed die je met een vingerprik afneemt in plaats van urine.

Een sneltest werkt eigenlijk net zoals de zwangerschapstest, die je zelf bij de

  • Als er geen streepje op de controle lijn komt is de test mislukt.
  • Als er alleen het controle streepje te zien is en verder niets is de test negatief, dat wil zeggen dat je geen antistoffen tegen Corona hebt aangemaakt.
  • Als of het igM of het igG streepje te zien is, of allebei, dan ben je positief en heb je Corona, of heb je het gehad.

Wat is een vals positieve test?

Als de uitslag aangeeft dat je antistoffen hebt tegen corona, maar in werkelijkheid heb je nog geen antistoffen tegen corona.

Wat is een vals negatieve test?

Als er uit de test komt dat je niet besmet bent met corona, maar  het in werkelijkheid wel hebt of hebt gehad.

Je bent ziek thuis en je wilt weten of je corona hebt?

Coronatesten die een actuele besmetting aangeven zijn momenteel alleen voor de zwaar zieke patiënten, van wie hulpverleners moeten weten of ze het coronavirus hebben voor hun behandeling. Gewone burgers met mildere klachten komen daarom niet in aanmerking. Het is niet het moment om uit nieuwsgierigheid een test te doen. Het systeem is al zwaar belast. De kans dat je corona hebt is overigens klein, omdat het ook griep- en verkoudheidsseizoen is.

Kan ik een sneltest bestellen om te zien of ik Corona heb gehad en anti-stoffen heb aangemaakt?

Nee, deze testen zijn nog niet vrijgegeven omdat er nog te veel vals positieve uitslagen zijn. Een vals positieve uitslag wil zeggen dat de test aangeeft dat je antistoffen hebt, maar die blijken dan voor een ander virus te zijn en niet voor COVID-19.

Deze testen worden niet door Bloedwaardentest geleverd, omdat deze op dit moment niet betrouwbaar genoeg zijn.

Mag ik de test anoniem doen?

Nee, op Covid-19 PCR test die het virus vaststelt is een meldingsplicht van toepassing.

https://www.bloedwaardentest.nl/service/meldingsplichtige-infectieziekten/

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
MEER BESMETTINGEN, EEN TWEEDE GOLF, SO WHAT? – Corona Nuchterheid
Door

MEER BESMETTINGEN, EEN TWEEDE GOLF, SO WHAT? – Corona Nuchterheid

op 03 Aug 2020

[…] de tests. Er zijn in principe 3 mogelijke manieren van testen. De PCR test, de antistoffen-test en sneltest meet de vingerprik. In Nederland wordt er vooral veel […]

Gerard Heida
Door

Gerard Heida

op 26 Sep 2020

Hoewel de bloedtest op de aanwezigheid van antistoffen tegen Covid-19 niet 100% betrouwbaar nog is, vraag ik me af of de publieke beschikbaarheid ervan niet nu al enorm grote voordelen zou opleveren. Mensen met antistoffen kunnen hun ouders weer bezoeken, kunnen aan het werk, kunnen zich in situaties begeven waar 1,5 m afstand niet mogelijk is. Het risico dat er nog blijft, is wellicht kleiner dan het maatschappelijke en economische risico nu er te weinig RIVM corona testen beschikbaar zijn. Het gaat toch bij Coronabeleid uiteindelijk om risico-afwegingen. Vooral jongeren hebben vaak geen problemen met dat medische risico, terwijl ze wel het grote slachtoffer zijn van de maatschappelijke risico's. Het accepteren van een relatief klein risico biedt wellicht ook het voordeel bieden dat groepsimmuniteit dichterbij komt. Het verminderd de angst voor een besmetting, want wie weet hoeveel mensen er bang zijn voor besmetting, terwijl ze allang antistoffen hebben opgebouwd. Daarom een pleidooi voor een brede publieke uitrol van de bloedtest. Dat vermindert ook de druk en de wachtlijsten bij de RIVM-tests. Het voorziet dus in een grote maatschappelijke behoefte. Het niet vrijgeven van de bloedtest omdat er geen 100% zekerheid is is schadelijker dan het accepteren van een onzekerheidsmarge, als dat er duidelijk bij wordt vermeld, uiteraard.

Ton van Steenderen
Door

Ton van Steenderen

op 24 Oct 2020

Ik heb Corona gehad ,daar kwamen ze tijdens een operatie achter in t ziekenhuis .heb daar 2weken gelegen ,maar dat was hoofdzakelijk door de operatie op de covid afdeling . Bij ontslag zei de arts u hoeft niet in quarantaine u bent meer dan 5 dagen klachten vrij ,thuis nam ik een bloedtest in ijsselsteinse teststraat daar zeiden ze u heeft corona gehad en u heeft nog Corona ,mijn vraag is Hoelang blijft dat zichtbaar in het bloed ,omdat de arts zei u bent veilig . Mvg Tonnie

Ellen van Gijsel
Door

Ellen van Gijsel

op 27 Oct 2020

als het zichtbaar is in uw bloed betekent dit dat u antistoffen heeft, niet dat u besmettelijk bent.

Ton van Steenderen
Door

Ton van Steenderen

op 26 Oct 2020

Ik krijg weinig reactie weet niemand dat of word deze side niet bekeken ? Mvg Tonnie

Ellen van Gijsel
Door

Ellen van Gijsel

op 27 Oct 2020

Jawel hoor

Toos Snoek
Door

Toos Snoek

op 07 Dec 2020

Verpleeghuisarts stelt dat hij het recht heeft om mijn schoonmoeder te testen middels de PCR test. Maar als die positief is gaat ze in isolatie. Welk bloedonderzoek kan aansluitend aantonen of ze daadwerkelijk covid heeft? Vertrouw niet op de PCR test.

Reactie plaatsen