Nuchter voor de homocysteïne test?

Moet je nuchter zijn voor de homocysteïne test?

Vraag van Djina: Moet ik nuchter zijn als ik laat prikken op homocysteïne?

Antwoord: Ja voor homocysteine moet je nuchter zijn:

Verhoogde homocysteïne-waarde geeft een functioneel B12 tekort aan, ook al bevindt de bloedspiegel van B12 zich nog in de (lage) normale waarden! Homocysteïne is een aminozuur dat in het menselijke lichaam aangemaakt kan worden uit een ander aminozuur, te weten methionine. Die omzetting gebeurt met behulp van enzymen. Onder normale omstandigheden wordt het geproduceerde homocysteïne weer omgevormd of afgebroken zodat de hoeveelheid in het lichaam niet toeneemt.

Verloopt dit proces onvolledig, dan kan homocysteïne in het bloed blijven circuleren. Een verhoogd homocysteïne-gehalte (verhoogd homocysteïne) kan ontstaan door genetische afwijkingen, maar ook door een gebrek aan foliumzuur, vitamine B6, B2, B12. Deze hebben namelijk een functie als co-enzym bij de afbraak van methionine. Met het toenemen van de leeftijd neemt het normale homocysteïne-gehalte toe: met zon 5 tot 10% per 10 jaar.

Het normale homocysteïne-gehalte in het bloed wordt in Engeland en Amerika steeds meer gesteld op 7 µmol/liter voor mannen en 6 µmol/liter voor vrouwen. Een waarde boven de 15 µmol/liter is te hoog.

Dit gehalte moet wel bepaald zijn wanneer iemand 12 uur lang niet gegeten of gedronken heeft (nuchter is).

Homocysteïne en voeding

Groente, fruit en vooral kiemen (alfalfa, taugé, broccoli kiemen e.d.) bevatten stoffen die de waarden doen dalen. De meest effectieve anti-homocysteïne producten zijn:
Groentekiemen, avocado, cottage cheese, ricotta, vis, oesters, peulvruchten, ei, uien,
knoflook, noten, zaden (tahin), algen, tarwekiemen, gevogelte, broccoli, koolsoorten, witlof, bladgroenten, muesli en asperges.

Je dient voor bloedafname van deze test 12 uur nuchter te zijn.

https://www.bloedwaardentest.nl/homocysteine.html
M. Schlaghecke
Door

M. Schlaghecke

op 23 May 2023

Homocysteine niet nuchter geprikt. Vlgs arts niet erg. Wat doet dat met uitslag? Waarde was 14. Overige waarden: B12 laag (nl. 127) Foliumzuur hoog, nl. 31. En ik heb nooit supplementen geslikt!!Dank voor uw advies!

Ellen van Gijsel
Door

Ellen van Gijsel

op 23 May 2023

als je het bloedonderzoek bij Bloedwaardentest hebt gedaan helpen we je graag met uitleg en advies. Stuur ons een email ondervermelding van je BWT-nummer. Als je het bloedonderzoek ergens anders hebt gedaan neem dan contact op met die aanvrager.

Anita
Door

Anita

op 08 Nov 2023

Vit b12 waarde is zo eie zo veel te laag. Gehanteerd wordt 145 als mimimale waarde en dat is al veel te laag. Om vit b12 imjecties vragen

Nicky
Door

Nicky

op 19 Aug 2023

Ik heb bij u een bloedtest gedaan en Homocysteine was hoog 26,8. De dame van het Lab die bij mij thuis kwam heeft het niet op ijs gezet en ik lees vaak dat dat wel moet. Is de test dan niet fout gegaan? Er is wel nuchter geprikt.

Reactie plaatsen