Supplementen om corona te voorkomen?
22 januari 2021 
in Blogs
6 min. leestijd

Supplementen om corona te voorkomen of het ziekteverloop te verminderen

Ons zelfherstellend vermogen stelt ons meestal in staat om, in geval van ziekte, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid of een griep, de ziekte binnen een afzienbare tijd uit te schakelen. Het herstellen en het verloop van Covid-19 vertoont echter veel verschillen tussen patiënten.  Waarom treedt er bij sommige patiënten ernstige longschade op en belandt een deel van de besmette patiënten op de Intensive care, terwijl bij een groot deel van de patiënten de ziekte mild verloopt?

In deze blog probeer ik  je inzicht te geven  hoe het Corona virus aangrijpt binnen het lichaam.

In  deze  column probeer ik met de opgedane ervaring en kennis van nu  te verklaren waarom Covid bij mensen met overgewicht meer complicaties geeft en ouderen en kwetsbare meer risico lopen en kinderen veel minder.

Een oorzaak waardoor het virus zich snel zou kunnen verspreiden is dat het er op lijkt dat het virus zich bindt aan de ACE2 receptor op het longweefsel. Opmerkelijk is dat het virus kinderen jonger dan 9 jaar niet lijkt te treffen. Bij oudere kinderen lijkt de infectie eigenlijk vrijwel altijd mild te verlopen. Ouderen lijken juist kwetsbaarder voor het virus en bij hen zijn ook de gevolgen van besmetting ernstiger.

Te kort aan melatonine?

Een interessante invalshoek als hypothese voor het feit dat kinderen vrijwel niet en ouderen juist ernstiger worden getroffen door het virus kan het verschil in melatonineproductie tussen deze twee groepen zijn.

Melatonine speelt een rol bij  het remmen van een overmatige immuunreactie en zou ernstigere luchtwegschade, die kan ontstaan als gevolg van infectie met het Coronavirus, voorkomen. Melatonine zou volgens een hypothese ook het aantal ACE2-receptoren kunnen verminderen. Minder ACE2 op de celmembraan van vooral het longweefsel betekent minder bindingsmogelijkheden voor het coronavirus en dus minder kans dat het virus zicht verder kan verspreiden in de longen en daar ernstige schade kan aanrichten. Een optimale melatonineproductie lijkt dus bescherming te kunnen bieden tegen de ernstige gevolgen van besmetting met het coronavirus. In vergelijking met volwassenen produceren jonge kinderen veel meer melatonine: tot wel 10 keer meer. Melatonineproductie neemt af met leeftijd. Dit gegeven zou kunnen verklaren waarom bij ouderen de immuunreactie tegen het Coronavirus vele malen sterker is dan bij kinderen.

Het aanvullen van de lichaamseigen melatonine spiegel middels suppletie zou een optie kunnen zijn om ons te beschermen tegen de complicaties van Covid. Het gebruik van melatoninesuppletie is veilig. Doseringen tussen de 1-3mg melatonine per dag zijn dan veilig en zonder recept verkrijgbaar

Welke medicijnen zijn veilig bij een covid-19 infectie?

Medicijnen zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac (NSAID’s) kunnen juist tot gevolg hebben dat het aantal ACE2 op celmembranen wordt verhoogd. Het innemen van een NSAID tijdens een Covid infectie is daarom niet verstandig. Paracetamol is wel veilig.

Welke supplementen verkleinen de kans op infectie?

Uit diverse studies komt naar voren dat de vatbaarheid, het verloop en de uitkomst van virusinfecties een samenhang lijkt te vertonen met tekorten aan mineralen, vitamines en andere essentiële nutriënten. Een sterk immuunsysteem en een goede vitamine-en mineralen status is nu meer dan ooit van essentieel belang. Het immuunsysteem helpt zowel ziekten als infecties voorkomen en beperken. Ze doet dit door virussen, bacteriën en andere gevaarlijke, lichaamsvreemde stoffen te herkennen, waarna ze deze kan elimineren. Studies concluderen dat het nemen van supplementen om deze tekorten op te heffen leidt tot een milder verloop dan wel dat het helpt om te voorkomen dat een virusinfectie zich voordoet. Verder is er ook een verband tussen tekorten en leeftijd, chronische ziekten en lifestyle. Zo is het essentieel dat ons vitamine D gehalte in het bloed geen tekort vertoont. Zorg daarom voor voldoende suppletie van Vitamine D indien u niet dagelijks voldoende in de zon komt.

Resveratrol verlaagt leptine en de kans op trombose

Onlangs was het voedingssupplement resveratrol uitgebreid in het nieuws. Van der Voort, hoofd van de IC van het UMCG beweerde in de media dat resveratrol kan voorkomen dat een patiënt met corona op de Intensive Care belandt. Eerder kwam al naar voren dat een groot deel van de coronapatiënten op de IC kampt met overgewicht. Het stofje leptine, een eiwit dat in buikvet wordt aangemaakt, is bij bij mensen met overgewicht in verhoogde hoeveelheid aanwezig. Maar ook het coronavirus zelf zou zorgen voor een toename van leptine in het bloed. En, hoewel het verband nog concreet moet worden aangetoond, is het aannemelijk dat leptine een belangrijke rol speelt bij het ziekteverloop van corona. Van der Voort heeft goede hoop dat als je vanaf het begin dat je ziek wordt resveratrol neemt, je het ziektebeeld van Covid-19 wat kunt dempen, waardoor het niet zo ernstig verloopt dat je naar de intensive care moet. Het bewijs hiervan moet echter nog klinisch worden onderzocht en bevestigd. Het is al langer bekend dat een verhoogde hoeveelheid leptine het risico op trombose kan verhogen. Bij trombose is er sprake is van stolseltjes in de bloedbaan. Trombose kan uiteindelijk ook leiden tot embolieën, waarbij een bloedvat als het ware ‘verstopt’ raakt en er een infarct kan ontstaan. Een IC-opname is dan onvermijdelijk. Als resveratrol werkt, kan het dus potentieel bijdragen aan het verminderen van het aantal IC-opnamen als gevolg van het coronavirus.resveratrol

Wat is resveratrol? Resveratrol is een voedingsmiddel en antioxidant dat in hele lage concentratie voorkomt in diverse fruitsoorten zoals aardbeien, blauwe bessen, cacao, cranberry, blauwe druiven en dus rode wijn. Gezien de lage concentratie is het eenvoudiger om resveratrol in te nemen via een supplement om de aanbevolen dosis te kunnen bereiken. Resveratrol kan de hoeveelheid leptine in je bloed verlagen en de balans tussen twee belangrijke receptoren (ACE-2 en AT2), die een rol spelen bij het ziekteverloop van corona, herstellen.

Tegenwoordig wordt resveratrol geassocieerd met een betere bescherming tegen hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2. De kracht van resveratrol is gelegen in het feit dat het de effecten van calorierestrictie nabootst en zinvol is bij overgewicht, obesitas en diabetes type 2. Vetweefsel beschikt over veel ACE2 receptoren. Hoe meer vetweefsel, hoe groter de kans dat het virus aanhaakt op zo’n receptor en hoe gemakkelijker het zich in het lichaam kan verspreiden. Vetweefsel produceert leptine. Leptine is een hormoon dat honger en verzadiging reguleert. Met de toename van vetweefsel, stijgt ook het leptineniveau, waardoor leptineresistentie kan ontstaan.

Hoog leptine zorgt bij obese personen voor verhoogde vatbaarheid voor infecties

Hogere leptineniveaus zorgen er in ieder geval bij obese personen voor een verhoogde vatbaarheid voor virale infecties. Individuen met overgewicht en diabetes type 2 lopen het risico op een ernstiger verloop van COVID-19 virus. De eerste keuze in oplossen van leptineresistentie is aanpassen van leefstijl. Met behulp van aanpassing van de voeding en met name calorierestrictie en de beperking van de hoeveelheid vet per maaltijd, alsmede meer beweging, het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning, kunnen mechanismen als leptine- en insulineresistentie worden hersteld. Resveratrol kan als supplement worden ingezet ter ondersteuning. Onderzoek onder tien gezonde mensen wees uit dat dagelijks 100 mg resveratrol de oxidatieve en ontstekingsbevorderende effecten van een vet- en koolhydraatrijke maaltijd kan tegengaan. Dit doet mogelijk het risico op atherosclerose en diabetes afnemen. Resveratrol kan de bloedstolling beïnvloeden en heeft een bloedverdunnend effect.

Let op bij Resveratrol in combinatie met bloedverdunners en chirurgische ingrepen

Wees daarom erg voorzichtig bij de combinatie met bloedverdunners. Resveratrol inname moet minstens 2 weken voor een chirurgische ingrepen worden gestopt. Een preventieve dosering tussen 100 en 200 mg is voldoende.

Tot slot.  Een geneesmiddel tegen het Coronavirus dat bij iedereen werkt hebben we tot op heden niet kunnen ontwikkelen. Er zijn echter wel voedingssupplementen die een mogelijk positieve bijdrage kunnen leveren. We kunnen er preventief voor zorgen dat ons lichaam wat beter bestand is tegen een besmetting met het coronavirus. Met behulp van een gezonde leefstijl, aangevuld met enkele stoffen uit de natuur die ons immuunsysteem een duwtje in de juiste richting geven, is ons lichaam beter bestand tegen virusinfecties, zoals het Coronavirus.

—————————————————–

Han Siem is een van de weinige  apothekers die de kennis complementaire en reguliere geneeskunde combineert. Als je medicatie en supplementen gebruikt is het heel verstandig om van tijd tot tijd je medicijnen en supplementen lijst via e-mail bij hem neer te leggen.

Hij geeft dan aan waar je meer of minder van zou kunnen innemen, in welke volgorde en wat ontbreekt. Nog mooier is als je ook de uitslag van je Bloedwaardentest Bloedonderzoek of  DNA Medicijngevoeligheid & farmacogenetica aan hem voorlegd.

 

 

 

Bestel nu het email consult van Drs. Siem, Apotheker en eigenaar van de Vitamine Apotheek.

Bestel_bij_Bloedwaardentest.nl

 

Over de schrijver
Han Siem is apotheker en zowel regulier als complementair werkzaam, specialist op het gebied van interactie controle tussen het gebruik van reguliere geneesmiddelen en voedingssupplementen, een vakgebied waar nog weinig mee gedaan wordt in de huidige praktijk en geneeskunde. Han Siem is pionier op dit gebied en probeert een brug te slaan tussen beide werelden opdat een optimaal en veilig geneesmiddelgebruik kan worden gewaarborgd in combinatie met voedingssuppletie.
Jasmin
Door

Jasmin

op 15 Dec 2021

Ik neem vitamine C in en een multivitamine, maar het is voornamelijk belangrijk dat je gezond eet denk ik.

Sara
Reactie plaatsen