Voeding die de progesteronwaarde beïnvloed

Welke voeding beïnvloed de progesteronwaarde?

Vraag van Kiki: Ik ben benieuwd of jullie weten of/in welke mate voeding (zoals ei, kippenvlees, kaas van koemelk) de progesteronwaarde beïnvloedt?

Antwoord: Hoewel voeding niet echt progesteron bevat, kunnen sommige voedingsmiddelen je lichaam wel ondersteunen om meer progesteron aan te maken.

Vezels
Vezels zijn een belangrijk middel als het gaat om het afvoeren van verbruikt oestrogeen. Vezels helpen dus om oestrogeen dominantie te voorkomen en dat is weer gunstig voor de verhouding tussen oestrogeen en progesteron. Voedingsmiddelen die veel vezels bevatten zijn oa.
* Volkoren granen zoals havermout en zilvervlies rijst
* Zaden en pitten zoals lijnzaad, quinoa, pompoenpitten, zonnebloempitten
* Groente en fruit
* Peulvruchten

Zink
Zink is een belangrijk mineraal als het gaat om de productie van hormonen. Zink verhoogd de productie van het follikel stimulerend hormoon (FSH) wat er weer voor zorgt dat er een ovulatie plaatsvindt. Deze ovulatie is noodzakelijk zodat het corpus luteum zich kan vormen en progesteron kan produceren. Voedingsmiddelen die veel zink bevatten zijn oa.
* Vis, schaal- en schelpdieren
* Pompoenpitten
* Noten (met name pecannoten)
* Rood vlees en gevogelte
* Volkoren granen
* Peulvruchten

Vitamine B6
Vitamine B6 heeft, net als magnesium, een positief effect op stemmingen, vochtophopingen, gespannen borsten, gewichtstoename, hoofdpijn en huidproblemen (acne) en helpt de aanmaak van progesteron. Voldoende vitamine B6 kan de kans op een miskraam met 50% verlagen. Koffie en alcoholgebruik verlagen de B vitaminen waaronder het B6-gehalte in het bloed en zijn dus af te raden bij een hormoononbalans. Voedingsmiddelen met B6 zijn oa.:
* Zonnebloempitten
* Pistache nootjes, hazelnoten, walnoten
* Lever
* Zilvervlies rijst
* Ansjovis, zalm, forel, haring
* Kalkoen en kip (biologisch)

Magnesium
Magnesium is een essentieel mineraal als het gaat om de hormoonproductie en ondersteunt daarmee ook de aanmaak van progesteron. Daarnaast helpt magnesium ook om je bloedvaten. Spieren en zenuwen te ontspannen en kan zo helpen wanneer je veel last hebt van stress, maar ook van bijvoorbeeld krampen tijdens je menstruatie. Het helpt je om je bloedsuikerspiegel in balans te houden en is nodig voor een goede nachtrust, de opbouw van botten en tanden en het verbeteren van je geheugen en concentratie. Voedingsmiddelen met magnesium zijn o.a:
* Groene bladgroente zoals spinazie, boerenkool, andijvie en snijbiet
* Chocola (minstens 70%)
* Avocado
* Noten (met name cashe, amandelen en paranoten)
* Peulvruchten
* Tempeh
* Zaden zoals lijn-, pompoen- en chiazaad
* Volkoren granen
* Vette vis
* Bananen

Vitamine C
Onderzoek heeft aangetoond dat een dosis van 750 mg vitamine C per dag zorgt voor een stijging van progesteron in vrouwen met een laag progesteron gehalte. In sommige gevallen ging het om een stijging van 77%. Voedingsmiddelen met vitamine c zijn o.a:
* Paprika, spinazie
* Rode kool, boerenkool, spruitjes, peultjes
* Peterselie
* Kiwi, aardbeien, zwarte bessen
* Olijven

L-Arginine
L-arginine is een aminozuur dat helpt om progesteron productie te verhogen. Je vindt het vooral in dierlijke producten en ondersteunt de bloedcirculatie. Dit zorgt ervoor dat er voldoende bloed stroomt naar alle belangrijke organen en ook je eileiders. Hierdoor kunnen je eierstokken en het corpus luteum (dat progesteron produceert) goed kunnen werken. Voedingsmiddelen met L-arginine zijn o.a.:
* Dierlijke producten zoals vlees, vis, gevogelte en zuivel
* Noten en zaden
* Cacao
* Eieren

https://www.bloedwaardentest.nl/progesteron.html
Reactie plaatsen