Een te hoge DHEA, wat nu?

Wat kun je doen bij een te hoge DHEA?

Vraag van Gwen: Voordat ik mijn hormonen ga testen een vraagje: Als DHEA laag is kan ik bij slikken, maar wat nu als het te hoog is? Wat kun daar dan aan doen?

Antwoord: Gezonde hormoonwaarden zijn belangrijk voor de kwaliteit van leven op vele gebieden. Dehydroepiandrosteron (DHEA) is een van de belangrijkste hormonen in het lichaam, omdat dit de productie van androgenen en oestrogenen reguleert. Om je DHEA-waarden te verlagen moet je gezond eten gaan, veel bewegen en voldoende slapen. Dit bloedonderzoek wordt ook gebruikt om ernstige problemen met je bijnieren uit te sluiten, zoals de ziekte van Addison.
Het is belangrijk is om je DHEA-waarden te verlagen, omdat hoge waarden onder andere agressie en een onregelmatige bloeddruk kunnen veroorzaken.

https://bloedwaardentest.nl/dhea/
apkdokter
Door

apkdokter

op 21 May 2021

Hoi Janina, Wij kunnen geen uitspraken doen over onderzoeken die niet bij ons gedaan zijn. Meetmethodes, apparatuur en reagentia hebben hun eigen referentiewaarden en kunnen dus verschillen, ook is er verschil tussen DHEA en DHEA-s

kimberley pex
Door

kimberley pex

op 14 Apr 2021

Een te hoog cortisol non stop is wel een levensgevaarlijke situatie daarom is DHEA zo belangrijk, die remt dat af. En een te laag cortisol bijv. Addison kan ook fataal aflopen.

kimberley pex
Door

kimberley pex

op 14 Apr 2021

Heel veel gelezen over hormonen en zeker cortisol en DHEA. Ik ben nog nooit iets tegengekomen of iemands verhaal gelezen , waar staat dat er ook maar één persoon een te hoog DHEA gehalte had. Als je veel DHEA slikt kan t natuurlijk wel , maar bij een natuurlijke stand van zaken zonder supplementen is dat onmogelijk. Als iemand te veel DHEA slikt kan dat natuurlijk wel, dan moet hij of zij gewoon even stoppen en daarna met een lagere dosis doorgaan. Maar normaal gesproken is een torenhoog DHEA gehalte, ook met supplementen bijna onmogelijk, het kan wel gaan stapelen in de lever of een ander orgaan, maar het bloed zal dan hoogstens 12 aangeven. Het is dus ook zinloos om meer dan aanbevolen in te nemen, het komt niet in t bloed. Een laag DHEA gehalte heeft volgens mij nu iedereen. De spanningen met corona verhogen het cortisol, en DHEA laat dat zakken, dat is de automatische "rem". Op den duur raakt DHEA uitgeput. En dan ben je de klos. Ik weet hoe het voelt , tijdens m'n talloze operaties was m'n DHEA gezakt tot een schrijnende waarde. Daarbij kwam de schildklier, die zat opeens links vol met cystes. De helft is eruit, de vlindervorm van de schildklier is nu nog maar een vleugel bij wijze van spreken. ALLE hormoonvormende organen werken samen. Laat het testen voordat je in elkaar knalt ! Een goede internist weet daar wel raad mee. Maar wat een hoog of laag DHEA betreft, hoe ouder hoe minder DHEA, en bij stress dus al eerder Bijnieruitputting , door te veel stress(en dat is nu aan de hand in de wereld) op jongere leeftijd kan de DHEA voorraad dus al opgebruikt zijn. In de V.S. wordt DHEA het levenshormoon genoemd, en dat voel je ! Daar kun je het bijna in iedere drogist of andere winkel kopen.

lin vanderhaeghe
Door

lin vanderhaeghe

op 21 Jun 2021

beste,ik heb al jaren te hoog DHEA. Dokter zegt dat het spapeling is. heb 722 en ref waarde is max 182. Voel me heel ziek. Morgen naar endocrinoloog. Hopelijk heeft hij oplossing

Nicko
Door

Nicko

op 17 Mar 2022

U hebt wat ze noemen AGS , ik heb dit namelijk ook . Laat me raden je cortisol staat laag . Dit komt door een genetisch fout . Men dient elke dag een kleine dosis cortisol bij te nemen . Dan zal langzaam je DHEA gehalte zakken. En zullen allerlei kwalen verdwijnen .

Jenneke
Door

Jenneke

op 26 Jul 2023

Dit is voor het eerst dat er iemand hetzelfde heeft: DHEA te hoog, cortisol te laag. Bedankt voor het delen van deze reactie! Heel helpend voor me.

Janina
Door

Janina

op 20 May 2021

Ik ben benieuwd wat ik kan doen, gezien mijn DHEA waarde uitkwam op 22,67. Ik sport dagelijks en slaap 7 tot 9 uur per nacht?

Reactie plaatsen