Alles over de Epstein-Barr test

Vragen over de Epstein-Barr test.

Vraag van Rick:  Ik zou graag bij Bloedwaardentest een aantal testen willen afnemen. Ik ben met name geïnteresseerd om Epstein-Barr te testen. Ik lees dat jullie deze drie bloedtesten doen:


  • EBV IgG
  • EBV IgM
  • EBNA IgG


Ik vermoed dat ik een reactivatie van dit virus heb, en lees dat er vier testen gedaan moeten worden om hier een helder beeld over te krijgen, inclusief de waarden (getal, niet alleen positief / negatief):  • EBV IgG
  • EBV IgM
  • EBNA IgG
  • EA (Early Antigen)
Is het mogelijk om ook deze Early Antigen test te doen? En wat houdt een BLOT of PCR test voor Epstein-Barr in, die vermeld staan bij informatie?

Antwoord: Dit zijn alle testen die wij uit kunnen voeren:

Epstein Barr-(VCA)-IgGserum €                         30


Epstein Barr-(VCA)-IgMserum €                         30


Epstein Barr nucl. antigeen (EBNA)-IgGserum €                         30


Epstein Barr virus  (blot)serum €                        69


Epstein Barr virus DNA (PCR)EDTA-bloed €                      169

Ziekte van Pfeiffer is een virale hepatitis veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus.

Vraag 1 hoe vroeg kunnen jullie EBV in het bloed zien?

De IgM antistoffen zijn ook vroege antistoffen en meestal niet meer aantoonbaar na 10 weken.

De standaard serologische bepalingen bestaan uit IgM en IgG tegen het virus capside antigeen (= VCA), en antistoffen tegen het kernantigeen van EBV (= EBNA). Met deze serologische bepalingen is onderscheid te maken tussen een acute EBV-infectie (IgM en IgG VCA positief, Ig EBNA negatief) en een doorgemaakte infectie (IgM VCA negatief, IgG VCA positief,  Ig EBNA positief). In principe blijven IgG VCA en Ig EBNA levenslang aantoonbaar. Een klein deel van de mensen (5-10%) is niet in staat antistoffen tegen EBNA te maken; deze zal negatief blijven ondanks de eerder doorgemaakte infectie.

Sommige laboratoria bepalen ook antistoffen tegen het ‘early antigen ( EA)’ van EBV. Antistoffen tegen EBV-EA zijn in het algemeen enkele weken na infectie aantoonbaar, en kunnen tot enkele maanden na infectie detecteerbaar blijven. Bloedwaardentest meet alleen  Epstein Barr-(VCA)-IgM voor een vroege detectie.

Als keelpijn, vergrote halsklieren en moeheid langer duren dan 7 tot 10 dagen, dan kun je Pfeiffer hebben. De IgM antisfoffen kunnen dit dan na een week aantonen. Wij zien de toegevoegde waarde van de early antigen test dan ook niet.

Vraag 2:  Wat houdt een BLOT of PCR test voor Epstein-Barr in, die vermeld staan bij informatie?

Een blot te is een duurdere nauwkeurigere test die vaak gebruikt wordt als bevestigingstest.

Een PCR is is een test om aan te tonen of het Epstein Barr Virus daadwerkelijk in je lichaam aanwezig is.

Dus het directe bewijs dat je nog  besmet bent, niet alleen dat er antistoffen tegen ebv aangemaakt zijn.

Directe diagnostiek naar EBV heeft vooral toegevoegde waarde bij verdenking op een reactivatie van een latent aanwezige infectie bij mensen met een immuunstoornis. Reactivatie van EBV is geassocieerd met onder andere het ontstaan van lymfomen. Met behulp van moleculaire technieken (PCR) kan EBV in bloed worden aangetoond.

https://www.bloedwaardentest.nl/pfeiffer.html

https://www.bloedwaardentest.nl/pfeiffer-ebv-pcr-test.html

Reactie plaatsen