Page content

Hoe kan ik mijn histamine testen?

Vraag van Inge: Ik wilde graag weten hoe een histamine bloed test gedaan wordt, als je wilt weten of je een histamine probleem hebt is dan bloed alleen voldoende? Of alleen ontlasting of allebei?

Antwoord:
Beste Inge, deze test kijkt of je te veel of te weinig histamine hebt in je ontlasting:

https://bloedwaardentest.nl/histamine-intolerantie-uit-ont…/

Voor deze test hoef je geen bloed te gaan prikken, je vult, volgens de instructies, gewoon een buisje met ontlasting.

Deze test kijkt of je antistoffen aanmaakt tegen histamine DAO. Hiervoor krijg je een verwijsbrief voor de dichtstbijzijnde prikpost bij jou in de buurt om het buisjes dat je van ons per briefpost ontvangt, te laten vullen:

https://bloedwaardentest.nl/dao-diamino-oxidase-histamine-i…

1. De histamine test uit ontlasting meet of er sprake is van Histamine intolerantie

2. De DAO bloedtest meet of de histamine intolerantie veroorzaakt wordt door DAO

Het advies is dus eerst om eerst de ontlasting test te doen om te zien of er sprake is van een histamine intolerantie, en daarna de DAO bloedtest om de oorzaak te ontdekken.

Let op: bij gebruik van antihistaminica (middel om allergische reacties te onderdrukken) werkt de test niet.

Als je anti-histaminica gebruikt kan de histamine test vals negatief zijn, alleen is het dan eigenlijk niet vals negatief, maar wordt de histaminevorming geremd en is de waarde daardoor lager dan zonder medicatie.
Het is ook belangrijk om te beseffen dat histamine –net als andere biogene amines- worden vrijgezet in het maag- darmkanaal, maar ook elders in het lichaam. Wanneer je bijvoorbeeld een insectenbeet hebt opgelopen zal er lokaal veel histamine vrijkomen, maar meet je niets in de ontlasting. Ook zal DAO laag zijn, want die zorgt –voornamelijk- voor de afbraak van histamine in het maag- darmkanaal.
Wel zal de histamine in de urine dan hoger worden, net als het afbraakproduct methylhistamine. Voor die afbraak is het enzym Methyltransferrase verantwoordelijk en niet DAO.
Daarom is het dus raadzaam om bij histamineklachten zowel histamine te meten in de feces, als methylhistamine in de urine en eventueel DAO in het bloed.

Een verminderde histamine-afbraak door een verlaagde DAO-activiteit, heeft als gevolg dat je teveel histamine aanmaakt, dat kan leiden tot verschillende symptomen die lijken op een allergische reactie. De inname van histaminerijk voedsel, alcohol en medicijnen die histamine vrijmaken of die DAO blokkeren, kunnen leiden tot;
* diarree,
* hoofdpijn,
* loopneus,
* blozen,
* huidproblemen,
* ademhalingsproblemen (astma),
* hartritmestoornissen,
* lage bloeddruk en zelfs een anafylactische shock.
De symptomen kunnen worden verminderd door een histaminevrij dieet en het gebruik van antihistaminica.

  Laat een bericht achter

  Comment Section

  0 reacties op “Hoe kan ik mijn histamine testen?

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.