Hoe kan ik mijn histamine waarden testen?

Hoe kan ik mijn histamine testen?

Vraag van Inge: Ik wilde graag weten hoe een histamine bloed test gedaan wordt, als je wilt weten of je een histamine probleem hebt is dan bloed alleen voldoende? Of alleen ontlasting of allebei?

Antwoord:
Beste Inge, deze test kijkt of je te veel of te weinig histamine hebt in je ontlasting:


https://bloedwaardentest.nl/histamine-intolerantie-uit-ont…/

Voor deze test hoef je geen bloed te gaan prikken, je vult, volgens de instructies, gewoon een buisje met ontlasting.

Deze test kijkt of je antistoffen aanmaakt tegen histamine DAO. Hiervoor krijg je een verwijsbrief voor de dichtstbijzijnde prikpost bij jou in de buurt om het buisjes dat je van ons per briefpost ontvangt, te laten vullen:

https://bloedwaardentest.nl/dao-diamino-oxidase-histamine-i…

1. De histamine test uit ontlasting meet of er sprake is van Histamine intolerantie

2. De DAO bloedtest meet of de histamine intolerantie veroorzaakt wordt door DAO

Het advies is dus eerst om eerst de ontlasting test te doen om te zien of er sprake is van een histamine intolerantie, en daarna de DAO bloedtest om de oorzaak te ontdekken.

Let op: bij gebruik van antihistaminica (middel om allergische reacties te onderdrukken) werkt de test niet.

Als je anti-histaminica gebruikt kan de histamine test vals negatief zijn, alleen is het dan eigenlijk niet vals negatief, maar wordt de histaminevorming geremd en is de waarde daardoor lager dan zonder medicatie.
Het is ook belangrijk om te beseffen dat histamine –net als andere biogene amines- worden vrijgezet in het maag- darmkanaal, maar ook elders in het lichaam. Wanneer je bijvoorbeeld een insectenbeet hebt opgelopen zal er lokaal veel histamine vrijkomen, maar meet je niets in de ontlasting. Ook zal DAO laag zijn, want die zorgt –voornamelijk- voor de afbraak van histamine in het maag- darmkanaal.
Wel zal de histamine in de urine dan hoger worden, net als het afbraakproduct methylhistamine. Voor die afbraak is het enzym Methyltransferrase verantwoordelijk en niet DAO.
Daarom is het dus raadzaam om bij histamineklachten zowel histamine te meten in de feces, als methylhistamine in de urine en eventueel DAO in het bloed.

Een verminderde histamine-afbraak door een verlaagde DAO-activiteit, heeft als gevolg dat je teveel histamine aanmaakt, dat kan leiden tot verschillende symptomen die lijken op een allergische reactie. De inname van histaminerijk voedsel, alcohol en medicijnen die histamine vrijmaken of die DAO blokkeren, kunnen leiden tot;
* diarree,
* hoofdpijn,
* loopneus,
* blozen,
* huidproblemen,
* ademhalingsproblemen (astma),
* hartritmestoornissen,
* lage bloeddruk en zelfs een anafylactische shock.
De symptomen kunnen worden verminderd door een histaminevrij dieet en het gebruik van antihistaminica.

Ria Buissink
Door

Ria Buissink

op 12 Jan 2021

Kan ik een histamine onderzoek laten doen bij de huisarts?

Bloedwaardentest
Door

Bloedwaardentest

op 13 Jan 2021

Dat weet ik niet, ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen

R
Door

R

op 12 Nov 2021

Ik loop hier al zeker 15 jaar mee aan te modderen en kreeg steeds meer items op de lijst. Waar het begon bij rookworst, oude kaas en cashewnoten. Regelmatig naar de huisarts geweest naar allerlei dingen gewezen als lactose intollerantie, te weinig vezels, overgewicht etc etc. Na zelf onderzoeken en turven kwam ik zelf uit bij histamine intolerantie of wellicht PDS, maar de huisarts wilde daar niks van weten, bestond niet. Nu toevallig omdat ik diabetes ontwikkeld heb kom ik nu via de dietist weer terug bij histamine. Dus mijn advies, zoek een allergie dietist, die beginnen meer en meer de problemen te erkennen. Hopelijk krijgt de erkenning via die weg meer voeten aan de grond.

Bvandermeer
Door

Bvandermeer

op 04 Jan 2022

Wat voor stappen moet ik ondernemen ben er al jaren met bezig met mijn huisarts en certe duw hebben ook geen alternatief waar zou ik een test kunnen doen en waar eventueel verkrijgbaat

Bloedwaardentest
Door

Bloedwaardentest

op 04 Jan 2022

In bovenstaande tekst vindt je de testen. Deze zijn via de website van Bloedwaardentest.nl te bestellen.

F. Hijink
Door

F. Hijink

op 29 May 2023

Hi. mijn huisarts kwam ook niet op idee histamine-intolerantie. Kun je ook slecht tegen alcohol? Google: drhagmeyer DAO-deficiency

Hin
Door

Hin

op 16 Apr 2024

Hallo, zou je kunnen vermelden waar ik jouw diëtist kan vinden.. heb hier namelijk ook erg last van! Bedankt!

Inge
Door

Inge

op 13 Mar 2021

Mijn ervaring is van niet, ze verwijzen naar ‘het alternatieve circuit’

Jo
Door

Jo

op 14 May 2021

Klopt helemaal, geloven er niet in.

Jannie
Door

Jannie

op 17 Feb 2023

Worden deze testen ook door huisartsen aangevraagd of moet dit via een (natuur) diëtist worden gedaan? Schrijven huisartsen we DAO voor?

Reactie plaatsen