Ben je Immuun als je Corona hebt gehad?
24 maart 2021 
in Blogs
3 min. leestijd

Ben je immuun als je COVID-19 hebt gehad?

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat als je COVID-19 hebt gehad, het zeer waarschijnlijk is dat je het niet snel nog een keer zult krijgen. De vraag rijst: moeten we vaccins sparen door eerst de mensen zonder antistoffen te vaccineren?

De tweede reden waarom wij het zorgpersoneel dankbaar moeten zijn

dank_aan_zorgheldenTijdens de COVID-19-pandemie heeft het zorgpersoneel over de hele wereld de bereidheid getoond om hun eigen leven op het spel te zetten voor hun patiënten. Helaas hebben velen zelf ook SARS-CoV-2 opgelopen, het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt, terwijl ze voor patiënten zorgden.  In de strijd tegen COVID-19 zijn zij wederom helden in de frontlinie en is onderzocht of mensen die hersteld zijn van COVID-19 opnieuw besmet kunnen worden door het virus.

Engels onderzoek naar herbesmetting bij COVID-19

Nieuwe bevindingen van een onderzoek onder duizenden gezondheidswerkers in Engeland tonen aan dat diegenen die COVID-19 kregen en antistoffen  tegen het virus produceerden, hoogstwaarschijnlijk niet opnieuw besmet zullen raken, althans gedurende de enkele maanden dat het onderzoek werd uitgevoerd. In de zeldzame gevallen waarin iemand met immuniteit voor SARS-CoV-2 vervolgens binnen een periode van zes maanden wederom positief testte op het coronavirus, vertoonde diegene geen tekenen van ziekte.

Sommige eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die een COVID-19-infectie doormaken, gedurende enkele maanden beschermende antistoffen tegen belangrijke delen van het virus aanmaken. Maar hoe lang die antistoffen aanwezig zijn en of ze voldoende zijn om te beschermen tegen herinfectie, is nog steeds een raadsel.

Op zoek naar antwoorden keken onderzoekers onder leiding van David Eyre, Universiteit van Oxford, Engeland, van april tot november 2020 naar meer dan 12.000 gezondheidsmedewerkers in Oxford University Ziekenhuis. Aan het begin van het onderzoek testten 11.052 van hen negatief op antistoffen tegen SARS -CoV-2, wat suggereert dat ze geen COVID-19 hadden gehad. Maar de andere 1.246 testten positief op antistoffen, een bewijs dat ze al wel besmet waren.

Na deze eerste test ontvingen alle deelnemers eenmaal per twee maanden antistoffentests en ten minste om de week diagnostische tests voor een actieve COVID-19-infectie. Wat de onderzoekers ontdekten, was nogal interessant: 89 van de 11.052 gezondheidsmedewerkers die in het begin negatief testten, kregen later een COVID-19-infectie met de daarbij behorende ziekteverschijnselen. Nog eens 76 personen die oorspronkelijk negatief testten op antistoffen, testten positief op COVID-19, ondanks dat ze geen symptomen hadden.

antistoffen_sars-cov-2_bloedwaardentest

Het goede nieuws!

Hier is het goede nieuws: slechts drie van deze meer dan 1400 personen met antistoffen, testten vervolgens positief op SARS-CoV-2. Bovendien had geen van hen symptomen van COVID-19.

De bevindingen suggereren dat verworven immuniteit van een initiële COVID-19-infectie gedurende zes maanden of misschien langer bescherming biedt tegen herinfectie van COVID-19. De vraag blijft of de verworven immuniteit het gevolg is van alleen de gedetecteerde antistoffen of hun interactie met andere immuuncellen. Het zal belangrijk zijn om het zorgpersoneel nog langer te blijven volgen, om erachter te komen hoe lang hun immuniteit kan duren.

Blijf alles doen om jezelf en onze dierbaren te beschermen

Hoewel de nieuwe bevindingen over herinfectie zeker goed nieuws zijn, is het belangrijk om te onthouden dat de overgrote meerderheid nog steeds vatbaar is voor het coronavirus en alle gevolgen van dien. Terwijl we reikhalzend uitkijken naar alle inzichten die de wetenschap onderzoekt, moeten we allemaal alles blijven doen wat we kunnen om onszelf, onze dierbaren en onze gemeenschap tegen COVID-19 te beschermen.

Heb jij antistoffen tegen corona?

Wil jij jouw mogelijk opgebouwde antistoffen tegen COVID-19 meten? Dat kan bij Bloedwaardentest (op eigen kosten) middels een erkend bloedonderzoek. Sommige reisorganisaties accepteren de uitslag van dit onderzoek (officieel labrapport) ook als reisbewijs, maar hierover zijn er nog veel ontwikkelingen gaande en kun je het beste vooraf altijd even checken.

Bestel_bij_Bloedwaardentest.nl

Om na 30 dagen te testen of je vaccinatie genoeg antistoffen heeft opgeleverd doe je deze test.

Referentie:

  1. Antibodies to SARS-CoV-2 are associated with protection against reinfection. Lumley, S.F. et al. MedRxiv. 19 November 2020.
Over de schrijver
Hamid is bij Bloedwaardentest werkzaam als medisch adviseur. Uitslagen die medische opvolging nodig hebben of onduidelijk zijn worden door hem opgevolgd. Tijdens zijn medische studie heeft hij veel kennis opgedaan van bloedonderzoeken en hij deelt deze kennis graag!
Bart
Door

Bart

op 21 Nov 2021

Een vriendin van mij heeft het nu voor de derde keer!

Michel
Reactie plaatsen