Antibioticakuur nodig? 8 tips om je darmflora weer te herstellen
28 januari 2019 
in Blogs
8 min. leestijd

Antibioticakuur nodig? 8 tips om je darmflora weer te herstellen

Bijna iedereen heeft in z’n leven weleens een antibioticakuur voorgeschreven gekregen. Soms is het ook noodzakelijk om deze te nemen omdat antibiotica, naast het verminderen van ernstige complicaties bij ziekte, gebruikt wordt om te vechten tegen bacteriële infecties. Maar wat doe je na afloop van de antiobioticakuur?

Allereerst: wat doet antibiotica?

Kort gezegd: antibiotica vallen de bacteriën aan. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei waardoor de infectiebron afneemt en verdwijnt. Echter, als we als we het over bacteriën hebben, bedoelen we ook alle bacteriën, de slechte én de goede bacteriebevolking die in je buik verblijft, ook wel bekend als je microbioom. Deze 2 kilo wegende (!) bacteriën zijn een complexe mix van gezonde en minder gezonde bacteriën die hard werken om een ​​gezond evenwicht te bewaren.
En deze balans is helaas niet meer zo evenwichtig na een antibioticakuur.
Dus terwijl die bacteriële infectie hopelijk met succes is behandeld, is er de dringende behoefte om je darmflora weer op te bouwen en je microbioom opnieuw in balans te brengen.

Waarom is een gezonde darmflora zo belangrijk?

De balans van goede en slechte bacteriën in de darmen is de sleutel tot een gezond leven omdat je darmen verbonden zijn met jouw:

  • immuunsysteem: bijna 70 procent van het immuunsysteem wordt geregeld vanuit je darmen.
  • gewicht en metabolisme: de aanwezigheid en afwezigheid van bepaalde bacteriën hangt samen met je gewicht, zowel ondergewicht alsook overgewicht/obesitas.
  • spijsvertering: het spijsverteringskanaal is afhankelijk van verschillende soorten voedingsmiddelen die door de darmen gaan en voor opname zorgen van voedingsstoffen.
  • stemming: darmbacteriën produceren en reageren op neurotransmitters, zoals GABA, serotonine, norepinephrine, dopamine, acetylcholine en melatonine, die de hersenen ook gebruiken voor het reguleren van stemming en cognitie. Een vrolijke stemming of depressie wordt dus vanuit je buik gedirigeerd, ze zeggen niet voor niets weleens dat je buik de hersenen zijn van je lichaam!

Handhaving of herstel (wanneer je medicatie zoals een antibioticakuur hebt gehad) van een juiste balans tussen goede en slechte bacteriën is dus van vitaal belang om je lichaam én geest goed te laten functioneren. We hebben een paar tips voor jou verzameld voor het behoud en herstel van een gezonde darmflora.

8 tips om goede darmflora te behouden of te herstellen

1) Neem alleen antibiotica wanneer dit absoluut noodzakelijk is

Het lijkt een inkoppertje, maar nog steeds wordt er regelmatig antibiotica voorgeschreven of wordt er door de patiënt zelf om gevraagd terwijl er geen echte noodzaak is. Met name bij luchtweginfecties of een flinke griep blijkt het nog steeds voor te komen dat men een antiobioticakuur neemt terwijl het uiteindelijk toch om een virus blijkt te gaan. Antibiotica werkt echter niet tegen virussen, alleen tegen bacteriële infecties.

Wil je liever niet meteen overgaan tot reguliere antibiotica, denk dan eens aan natuurlijke supplementen of aromatherapie. Veel supplementen op plantaardige basis en etherische oliën hebben een sterke antibacteriële werking, zoals teatree en oregano. Natuurlijke geneesmiddelen stellen je lichaam in staat om zelf te herstellen, zonder de bijwerkingen van de reguliere medicatie.

Bovendien, nu je weet dat de balans van je darmflora zo belangrijk is voor de algehele gezondheid, is het alleen maar slim om kritisch te zijn of je wel of niet start met een antibioticakuur. Overleg met je zorgverlener en beslis dan of een antibioticakuur echt noodzakelijk is, of dat je kunt afwachten en het eigen herstellend vermogen van je lichaam aanspreekt. Want echt, dat herstellend vermogen is effectiever dan je denkt, zeker als je onderstaande tips in acht neemt!

Opbouw van de darmflora na antibiotica

2) Neem een probiotica supplement

Ook al eet je nog zo gezond, door een antibioticakuur zullen je darmen niet op z’n best zijn en is het raadzaam een probiotica-supplement te nemen om je darmflora weer in balans te brengen.

Enkele veel voorkomende soorten probiotica die goed zijn voor je darmgezondheid zijn:

  • Lactobacillus acidophilus: het meest bekende probioticum en een van de belangrijkste voor de gezondheid van de dunne darm. Acidophilus remt pathogenen en produceert natuurlijke antibiotica zoals lactocidine en acidophiline, die de immuniteit verbeteren.
  • Bifidobacteria bifidum: voorkomt dat ziekteverwekkende bacteriën en gist binnendringen. Bovendien verhoogt deze soort de opname van ijzer, calcium, magnesium en zink.
  • Streptococcus thermophilus: wordt gebruikt om yoghurt te maken. Wanneer lactose wordt afgebroken om lactase te maken, het enzym dat melksuikers verteert, kan deze soort helpen bij lactose-intolerantie. Andere Streptococcus-stammen: Cremoris, faecium en infantis.
  • Enterococcus faecium: hiervan is aangetoond dat deze nuttig zijn tegen diarree, waardoor je hier korter last van hebt. Het doodt pathogene microben, zoals rotavirus. Studies hebben aangetoond dat deze stam ook LDL of slechte cholesterol verlaagt. Dit organisme is zeer resistent tegen antibiotica.

Probiotica-supplementen mag je ook al tijdens je antibioticakuur nemen. Het zal de werking van de antibioticakuur niet verzwakken, integendeel het zal de goede bacteriën helpen de slechte te verslaan. Het beste is om de probiotica ’s avonds in te nemen, een paar uur na je laatste antbiotica pil. Zo kunnen je darmen gedurende de nacht aan hun herstel werken. Neem deze probiotica zeker gedurende een maand.

Als je niet goed weet welk probiotica-supplement voor jou het beste geschikt is, raadpleeg dan een deskundige of koop deze bij een natuurwinkel. Sommige apotheken verkopen ook probiotica-supplementen. Wist je dat in sommige landen probiotica-supplementen automatisch worden voorgeschreven door de arts bij een antibioticakuur?

Als je darmklachten hebt en deze langdurig aanhouden, zelfs na de probiotica kuur, dan is het raadzaam een ontlastingonderzoek te laten doen. Zo weet je precies welke bacteriestammen er teveel of te weinig aanwezig zijn voor een gezonde balans.

3) Vermijd voedsel dat de darmwand beschadigt

wat_mag_ik_eten_voedingstestJe darmen gedijen het beste bij natuurlijk vers voedsel. Vermijd dus bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen omdat deze chemicaliën bevatten en daardoor niet goed worden opgenomen door je darmen of in het slechtste geval ronduit slecht voor jouw gezondheid zijn. Eet dus zoveel mogelijk onbewerkt vers voedsel, niet uit pakjes of zakjes. En als het kan, eet wat het seizoen ons geeft. De groenten die in het seizoen gewoon in ons land groeien, bevatten vaak juist die nutriënten die ons lichaam in dat seizoen nodig heeft. En als je portemonnee het toelaat, koop dan bij voorkeur biologisch voedsel, deze zijn ten minste vrij van pesticiden.

Het soort voedsel dat bij jou een aanslag doet op je darmen kan ook erg persoonlijk zijn. Met de “Wat mag ik eten” voedseltesten breng je dit snel in kaart

4) Eet vezels

Er zijn twee soorten voedingsmiddelen die helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora; de eerste is vezel.

Een goede darmgezondheid wordt geassocieerd met inname van voldoende vezels en micronutriënten, te vinden in voedingsmiddelen zoals volkorengranen (havermout, boekweit, amarant, gierst en quinoa), verse groenten en fruit (spinazie, boerenkool, broccoli, bloemkool, spruitjes, kolen, peren, frambozen, aardbeien) en peulvruchten (linzen, spliterwten, bruine bonen), maar ook lijnzaad, zeewier en noten zitten boordevol vezels.

Vezels zijn een bron van koolhydraten die in onbewerkt plantaardig voedsel zitten. Als je dus bij elke maaltijd voldoende van deze vezels eet, heb je ook een langere verzadiging en dat werkt weer positief op je bloedsuikerspiegel. Dat is een win-win-win situatie dus!

Heb je echter een voedselallergie of voedselintolerantie, dan moet je de inname van vezels dus hierop aanpassen.

5) Eet gefermenteerde voedingsmiddelen

Het tweede type voedsel dat een goede darmgezondheid bevordert, is gefermenteerd voedsel. Dit zijn voedingsmiddelen die van nature veel probiotica bevatten. Probiotica zijn levende bacteriën en gisten maar het zijn wel de ‘goede’ micro-organismen. Probiotica herstellen de balans van goede en slechte bacteriën en laten zo je gezondheid en immuunsysteem goed functioneren.

Voedingsmiddelen met probiotica zijn bijvoorbeeld karnemelk, kombucha, miso, tempeh, kefir, kimchi, zuurkool en augurken. Het meest bekende voedingsproduct dat probiotica bevat, is yoghurt. Na een antibioticakuur is het dus goed om een schaaltje yoghurt te nemen (met bijvoorbeeld wat havermout, lijnzaad, noten en aardbeien voor je vezels).

Verdere versterking van je weerstand

Naast het herstellen van je darmflora wil je ook werken aan een sterkere weerstand: jouw immuunsysteem.

6) Eet geen suikers

Een belangrijke afrader: kijk uit met toegevoegde suikers eten, sowieso na een antibioticakuur! Suiker is namelijk de favoriete voeding van slechte bacteriën. Zeker wanneer je darmen van een antibioticakuur aan het herstellen zijn, wil je liever niet dat slechte bacteriën weer de overhand krijgen. Haal dus je suikers alleen uit gezonde producten zoals fruit en zuivel, maar pas op met toegevoegde suikers, ook aspartaam en fructose-suikers. En als je dan toch goed bezig bent, vermijd je alcohol een tijdje.

7) Ontgiften

Heb je toch een antibioticakuur nodig gehad, dan kun je daarna zorgdragen voor de afvoer van de toxines die chemische geneesmiddelen nu eenmaal met zich meebrengen.

Je kunt op een natuurlijke manier gifstoffen aan voedsel binden en zorgen dat deze worden afgevoerd, bijvoorbeeld:

  • het binden van gifstoffen aan eiwitten door het stofje glucosinolaten. Dit komt voor in diverse koolsoorten zoals broccoli bloemkool en spruitjes en mosterd.
  • uitscheiding van gifstoffen door leverreiniging: brandnetel- of paardenbloemthee, mariadistel of grapefruit etherische olie.
  • het afvoeren via de nieren ondersteunen kun je doen door ’s ochtends een glas lauwwarm (gefilterd) water te drinken met (biologisch) citroensap.

Ook kun je ervoor kiezen om supplementen te nemen die de ontgifting ondersteunen.

8) Bouw je weerstand op 

Ben je weer wat opgeknapt, dan is naast gezonde voeding weer in beweging komen een heel goede manier voor je algehele herstel. Bouw het wel langzaam op en luister goed naar je lichaam: je conditie is door ziekte of infectie immers achteruitgegaan.

  • Ga naar buiten voor een wandeling van een half uur (niet meteen gaan hardlopen).
  • Prikkel je weerstand door de verwarming in huis niet al te hoog te zetten: doe eerder een trui en warme sokken aan.
  • Neem wissel douches.
  • Probeer tenminste 7 uur te slapen en ga op tijd naar bed.
  • Overweeg extra vitamina C: dit geeft je weerstand een sterke boost die je nu wel kunt gebruiken. Sowieso met de R in de maand is extra Vitamine C een goede suppletie.

We hopen dat je met deze tips weer snel gezond bent!

Hoe kan Bloedwaardentest.nl helpen?

Regelmatig bloedonderzoek is cruciaal voor het begrijpen van de werking van je gezondheid. Zo kun je de voortgang volgen; eventuele ziekten, infecties en ontstekingen tijdig opsporen en er vervolgens gericht aan werken om eventuele problemen op te lossen.

Als je last van je darmen hebt dan is het zinvol om deze een keer goed te screenen. Je gezondheid begint tenslotte bij je darm

Start met de test: gezondheidsscreening van je darmen  , zo krijg je meteen een breed beeld van wat er aan de hand is.

Mocht hier iets uitkomen dat behandeld moet worden dan hebben wij heel goede ervaringen met de darmtherapeut  Dr. Ir. Julia Schantl.

U kunt via Bloedwaardentest.nl een consult bij haar boeken voor slechts €30,-

Als je een antibiotica kuur van je huisarts hebt gekregen, dan is dat zeker nodig. Maar daarna is het niet het de specialisatie van de huisarts om de oorzaak aan te pakken vanuit de darmflora of te adviseren in het herstellen van de darmflora na een antibioticakuur of bij chronische ziekte.

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
Michelle
Door

Michelle

op 10 May 2021

Ik las de tip over het slikken van probiotica na een antibiotica kuur. Onderzoek heeft echter aangetoond dat dit desastreuze gevolgen kan hebben en probiotica juíst na het slikken van ab het herstel belemmerd.Ik lees : “ De onderzoekers bestudeerden ook de impact van probiotica na een antibioticakuur, die vernietigend is voor zowel de goede als slechte bacteriën. Daar bleek dat probiotica het herstel van het oorspronkelijke microbioom zelfs belemmerde. ”

Michelle
Door

Michelle

op 10 May 2021

Ik las de tip over het slikken van probiotica na een antibiotica kuur. Onderzoek heeft echter aangetoond dat dit desastreuze gevolgen kan hebben en probiotica juíst na het slikken van ab het herstel belemmert.Ik lees : “ De onderzoekers bestudeerden ook de impact van probiotica na een antibioticakuur, die vernietigend is voor zowel de goede als slechte bacteriën. Daar bleek dat probiotica het herstel van het oorspronkelijke microbioom zelfs belemmerde. ”

J. Holt
Door

J. Holt

op 28 May 2021

Tja, en wie nou gelijk heeft????? De waarheid ligt zoals gewoonlijk in het midden. Dit zijn berichten waar niemand wat mee opschiet.

Elise F.
Door

Elise F.

op 28 Sep 2023

Hi, Ik heb een vraag over het artikel. Hoelang moet je oppassen met suikers na een kuur? En betekent dat echt dat het absoluut niet aan te raden is of maakt 1 keer in de week iets zoets zoals een koek of stuk taart niet uit? Alvast bedankt! Mvg, Elise

Bogaert
Door

Bogaert

op 10 Mar 2024

Soms zegt men ´yoghurt of melk drinken´en dan ´helemaal niet? ?

Reactie plaatsen