Dit zijn aanvullende testen bij Hashimoto
24 april 2023 
5 min. leestijd

Welke aanvullende testen kan ik doen bij Hashimoto?

Vraag van de dag van Gerard: "Bij de test van de “ziekte van Hashimoto” wordt geadviseerd om aanvullende schildkliertesten te doen. Er zijn er heel veel. Welke is belangrijk?"

Hallo Gerard,

Als je op deze pagina:

https://www.bloedwaardentest.nl/bloedonderzoek/ziekten/schildklier/

kiest voor "lees meer", en dan zie je dit:

De schildklier speelt een grote rol bij de groei van ons lichaam en de stofwisseling. Wil jij weten hoe het met jouw schildklier is? Doe dan een schildklier onderzoek.

In deze rubriek vind je diverse testen die bij het vermoeden van schildklieraandoeningen gedaan kunnen worden:

Meet alle schildklierwaarden; ook de antistoffen en reverse T3.

Antistoffen Schildklier

In hoeveel % van de gevallen zijn de antistoffen verhoogd bij de diagnose schildklier auto-immuunziekte:

Ziekte van GravesZiekte van Hashimoto
TSHverlaagdTSHverhoogd
vrij T4, vrij T3verhoogdvrij T4, vrij T3verlaagd
TSH-receptor antistoffen(veelal stimulerend)  TRAK 80-100%TSH-receptor antistoffen
(veelal blokkerend)
6%
Anti TPO
TPO auto-antistoffen
 microsomale al. (TPO)  MAK
45-80%TPO auto-antistoffen (hoge titer)95%
Anti Tg
Tg auto-antistoffen
Thyreoglobuline antistoffen TAK
12-30%Tg auto-antistoffen (hoge titer)50-60%


in de tweede en laatste kolom wordt het percentage aangegeven  waarbij de bloedwaarden afwijken binnen de patiëntenpopulatie van respectievelijk patiënten met de ziekte van graves en de ziekte van Hashimoto

Klachten schildklier auto-immuniteit:

Hyperthyreoïdie

Een ander woord voor een te snelle schildklier is "hyperthyreoïdie". Dit is een aandoening waarbij de schildklier te veel schildklierhormonen produceert, wat kan leiden tot symptomen zoals gewichtsverlies, toegenomen eetlust, prikkelbaarheid, tremoren, hartkloppingen en vermoeidheid.

Klachten ziekte van Graves (te snel werkende schildklier)

  • afvallen
  • hartkloppingen
  • zweten
  • een gejaagd gevoel
  • trillen
  • spierzwakte
  • diarree
  • snel geïrriteerd zijn
  • vermoeidheid
  • een warme en klamme huid
  • Een overactieve schildklier oftewel Hyperthyreoïdie komt meestal door de ziekte van Graves.


Hypothyreoïdie

Een ander woord voor een te langzaam werkende schildklier is "hypothyreoïdie". Dit is een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende schildklierhormonen produceert, wat kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, gewichtstoename, gevoeligheid voor kou, traagheid, vertraagde hartslag, droge huid en haaruitval.

Klachten ziekte van Hashimoto (te langzaam werkende schildklier)

  • onverklaarbare gewichtstoename
  • vocht vasthouden (oedeem), opgeblazen gezicht
  • vermoeid en lusteloos, apathisch: niet vooruit te branden, lang uitslapen, overdag slaperig
  • duizelig en licht in het hoofd
  • lage lichaamstemperatuur (35 – 36,6 °C) lage bloeddruk, trage hartslag
  • kouwelijk (rillingen, verkleumen) koude handen en voeten
  • hartritmeverstoring
  • opgezwollen schildklier (struma)
  • menstruatieklachten
  • tintelingen in ledematen
  • haaruitval; droge, glansloze en breekbare haren
  • uitpuilende ogen & hangende oogleden, zicht gaat achteruit
  • zwakke nagels (bros en  geribbeld)
  • droge huid, gekloofd, schilferig & vlekkerig
  • vitiligo (pigmentverlies van de huid)
  • geheugen– en concentratieproblemen
  • maagklachten  en darmverstopping
  • spierpijn en  spierkramp
  • verminderde eetlust
  • emotioneel instabiel en melancholisch
  • depressie en  burn-out

Bovenstaande symptomen van hoeven zich lang niet altijd of allemaal (tegelijkertijd) voor te doen.

Hypothyreoïdie, een trage schildklier, komt meestal door de ziekte van Hashimoto.

Neem een kijkje bij al onze schildklier onderzoeken om te kijken welk schildklier onderzoek het best bij jouw situatie past.

In welke van de twee soorten (hashimoto of graves) herken je je het meeste?

Het standaard schildklier panel is altijd belangrijk als je dit nog niet bij het huisarts hebt gedaan:

https://www.bloedwaardentest.nl/schildklier-tsh-vrij-t4-en-ft3.html

Reverse T3

Reverse T3 (rT3) is een hormoon dat wordt geproduceerd door de omzetting van T4 (thyroxine) en heeft meestal geen biologisch actieve functie. Het wordt geproduceerd door het lichaam als reactie op stress of ziekte, en kan ook worden verhoogd bij mensen met hypothyreoïdie. (ziekte van Hashimo)

De meting van rT3 kan nuttig zijn bij het beoordelen van de schildklierfunctie bij mensen die symptomen van hypothyreoïdie ervaren, maar een normaal niveau van T4 en T3 hebben. Dit wordt ook wel "non-thyroidal illness syndrome" genoemd. Een verhoogd niveau van rT3 kan erop wijzen dat er sprake is van een verminderde omzetting van T4 naar T3, wat kan worden veroorzaakt door stress, ontstekingen, infecties of andere gezondheidsproblemen. In deze gevallen kan het meten van rT3 helpen bij het vaststellen van de oorzaak van de symptomen en het aanpassen van de behandeling dienovereenkomstig.

Het is belangrijk op te merken dat de meting van rT3 niet standaard wordt uitgevoerd bij de diagnose en behandeling van schildklieraandoeningen, en dat het alleen wordt uitgevoerd als onderdeel van een uitgebreide beoordeling van de schildklierfunctie, vaak op eigen kosten.

Houd er rekening mee dat als je antistoffen tegen de schildklier aanmaakt, er sprake is van een auto-immuunziekte. Deze komt ook vaak voor in combinatie met andere auto-immuun aandoeningen.

Het hebben van meerdere auto-immuunziekten betekent dat je lichaam problemen heeft met het afweersysteem, waardoor het zichzelf aanvalt en gezonde weefsels beschadigt. Het is niet helemaal duidelijk waarom sommige mensen meer vatbaar zijn voor auto-immuunziekten dan anderen. Mogelijke redenen hiervoor zijn genetische aanleg, blootstelling aan omgevingsfactoren, en problemen met het afweersysteem zelf.

Als iemand eenmaal een auto-immuunziekte heeft, kan het zijn dat hun lichaam meer vatbaar wordt voor andere auto-immuunziekten. Het is belangrijk om regelmatig medisch te worden gecontroleerd en om een goede zorgcoördinatie tussen specialisten te hebben als je meerdere auto-immuunziekten hebt, omdat dit het beheer van de ziekten kan vergemakkelijken en de kans op complicaties kan verminderen.

Het hebben van meerdere auto-immuunziekten tegelijk komt vaak voor en wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van extra auto-immuunziekten in de toekomst. De exacte redenen hiervoor zijn nog niet helemaal bekend, maar er wordt gedacht aan deze verklaringen hiervoor;

  1. Erfelijkheid: Er is een genetische component bij auto-immuunziekten en sommige mensen hebben een genetische aanleg voor het ontwikkelen van meerdere auto-immuunziekten.
  2. Gemeenschappelijke oorzaken: Auto-immuunziekten worden vaak veroorzaakt door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren, zoals infecties, hormonale veranderingen, stress en blootstelling aan bepaalde chemicaliën. Het is mogelijk dat deze gemeenschappelijke oorzaken bijdragen aan het ontstaan van meerdere auto-immuunziekten.
  3. Immuunsysteem disfunctie: Auto-immuunziekten ontstaan wanneer het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Bij sommige mensen kan er sprake zijn van een algemene verstoring van het immuunsysteem, waardoor het lichaam meer vatbaar wordt voor auto-immuunziekten.
  4. Epitope spreading: Het is mogelijk dat auto-immuunziekten de productie van nieuwe autoantilichamen kunnen stimuleren die gericht zijn tegen andere delen van het lichaam. Dit proces staat bekend als "epitope spreading" en kan bijdragen aan het ontstaan van meerdere auto-immuunziekten.

Over het algemeen is er meer onderzoek nodig om de exacte redenen voor de associatie tussen meerdere auto-immuunziekten te begrijpen. Het is echter bekend dat het hebben van meerdere auto-immuunziekten het belangrijk maakt om regelmatig medisch te worden gecontroleerd en om een goede zorgcoördinatie tussen specialisten te hebben.

Vrij T4 of Vrij T3 of totaal T4 en Totaal T3?

Totaal T4 en T3 worden meestal als eerste gemeten bij patiënten met verdenking van een schildklierprobleem. Deze tests zijn nuttig als screeningsonderzoeken om de algemene schildklierfunctie te beoordelen. Totaal T4 meet de totale hoeveelheid thyroxine in het bloed, terwijl Totaal T3 de totale hoeveelheid triiodothyronine in het bloed meet, inclusief de vrije en gebonden vormen van deze hormonen.

Vrij T4 en Vrij T3 worden meestal gebruikt als meer specifieke tests om de werkelijke schildklierfunctie te beoordelen. Vrij T4 meet de hoeveelheid thyroxine in het bloed die niet gebonden is aan eiwitten en beschikbaar is voor het lichaam om te gebruiken. Vrij T3 meet de hoeveelheid triiodothyronine in het bloed die niet gebonden is aan eiwitten en beschikbaar is voor het lichaam om te gebruiken.

Over het algemeen worden vrij T4 en vrij T3 meestal gemeten wanneer een patiënt symptomen vertoont die wijzen op een schildklierprobleem, zoals vermoeidheid, gewichtsveranderingen, haarverlies, een verandering in de menstruatiecyclus en stemmingswisselingen. De arts kan deze tests ook bestellen wanneer de resultaten van de Totaal T4- en T3-tests afwijkend zijn en verdere evaluatie nodig is.

In sommige gevallen kan een arts beide tests bestellen om een beter beeld te krijgen van de schildklierfunctie.

Maar mensen die zelf een onderzoek wilt aanvragen kun je het beste kiezen voor Vrij t4 (FT4) en Vrij T3 (FT3)  F staat  hier voor free, het is de Engelse benaming voor vrij.

Als wij weten wat je budget is en wat de huisarts al heeft getest kunnen we gerichter meedenken.

Bestel_bij_Bloedwaardentest.nl

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
Reactie plaatsen