Vitamine B12 oorzaak van onvruchtbaarheid en psychische klachten?
22 september 2016 
in Blogs
2 min. leestijd

Vitamine B12 oorzaak van onvruchtbaarheid en psychische klachten?

Vitamine B12 tekort is schadelijk voor je gezondheid. Soms ligt de oorzaak in een aangeboren afwijking. Dit kan zelfs resulteren in onvruchtbaarheid en psychische klachten.

Onze dochter is een wonder, in elk opzicht. Het heeft heel lang geduurd voor ze er eindelijk was….En nu helaas, ook bij de wens voor een tweede komen we weer voor uitdagingen te staan. Over deze lange weg,  kan ik best wat blogs over volschrijven, maar daar wil ik vandaag niet over hebben. Wat ik wel graag wil vertellen, is dat ik ook -hoe gek het ook klinkt- blij ben dat het niet in een keer lukte. Omdat ik er veel van heb geleerd. Omdat het mijn gezondheid heeft gered.

Ik ben er namelijk hierdoor achter gekomen dat ik een ernstig B12 tekort had en ik ben ervan overtuigd dat ik nu veel gezonder ben, dan ik anders zou zijn geweest. Een goed B12 gehalte is (ook als je al kinderen hebt, ze al heel lang geleden hebt gekregen of ze gewoon stom vindt en dat hele  gebeuren graag wil overslaan) van essentieel belang voor je lichaam. Een te laag B12 is heel schadelijk voor je gezondheid. Punt.

En wat ik ook geleerd heb: als er één tekort is van die B vitamines, dan zijn er vaak meer. Ze hebben elkaar nodig. Vooral een andere belangrijke B vitamine, namelijk foliumzuur. Of liever gezegd: folaat. Want veel mensen hebben juist een tekort aan actief folaat in hun cellen en foliumzuur slikken – dat eerst door je lichaam omgezet moet worden om te kunnen worden gebruikt- helpt dan niet goed. Bij mij komt dit door een genmutatie, ik wilde graag een beetje bijzonder zijn en heb er zelfs twee. Ongeveer 10 procent van de bevolking heeft er twee, dus helaas: zo heel bijzonder ben ik nu ook weer niet. En maar liefst 40 procent heeft er eentje. Een volgende keer wil ik daar graag wat uitgebreider over vertellen.

Maar goed, ik ging dus supplementen gebruiken, me steeds beter voelen, en: ik ging de klachten ook bij anderen herkennen, bij mijn ouders, vrienden en collega’s. En ook bij hen werden klachten minder en gingen vaak zelfs helemaal weg na gebruik van B vitaminesupplementen. Nu vraag jij je natuurlijk af: hoe weet ik nu of ik zo’n tekort heb? Passen de klachten die ik heb daar misschien bij?

Ik hoop dat mijn verhaal je kan helpen. Want  bijna 40 procent van de bevolking heeft een B12 tekort is meer of mindere mate (zie o.a. Tucker et al, 2000) en dat is zorgelijk. Een maatschappelijk probleem misschien zelfs wel. En het is zo gemakkelijk te verhelpen, het kost een beetje geld, dat wel. En vooruit, ook wat energie om uit te zoeken hoe het voor jou in elkaar zit. Maar de winst is erg groot, voor de rest van je leven. Hopelijk helpt dit blog je op weg.

Er kan sprake zijn van een tekort aan B12 in je cellen, terwijl de waarde in het bloed nog binnen de normale waardes valt. Dit is te meten met de zogenaamde holotranscobalamine test. Deze Actief Vitamine B12 test kun je heel makkelijk zelf aanvragen en kan in een vroeger stadium een tekort aantonen dan de gewone B12 test, waarbij de waarde in je bloed wordt gemeten en niet in je cellen. En in je cellen heb je voldoende B12 dus heel hard nodig!

Welke klachten passen er nu bij een B12 en foliumzuur tekort? Je kunt dan denken aan:

Lichamelijke klachten, waaronder:

 • Tintelingen, zenuwpijn, spierklachten, krachtsverlies
 • Onhandigheid, duizeligheid
 • Hartritmestoornissen
 • Vermoeidheid en moe wakker worden
 • Pijnklachten in rug/ maag
 • Tongontsteking
 • Onvruchtbaarheid

Psychische klachten, waaronder:

 • Vergeetachtigheid, concentratieproblemen (en zelfs dementie)
 • Moeilijk op woorden kunnen komen
 • Angst en depressie
 • Gebrek aan levenslust/ plezier
 • Dwangmatigheid en agressie
 • Slaapproblemen

Zoals gezegd zijn er mensen die foliumzuur niet goed kunnen omzetten naar het voor je lichaam bruikbare zogenaamde actieve foliumzuur (ofwel methylfolaat). In een volgend blog ga ik hier uitgebreider op in!

Groetjes,

Marlies

Voor meer informatie over de genoemde testen klik hier

Herken jij je in de klachten? Wil je meer weten? Laat een reactie achter!

https://www.bloedwaardentest.nl/actiefvitb-holo-tc-vitamine-b-te-kort.html

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
marjolein
Door

marjolein

op 25 Sep 2016

Ik herken veel van deze klachten. Ga het eens uitzoeken. Groetjes marjolein

Esther
Door

Esther

op 17 Oct 2016

Ok heb al 12 jaar een b12 tekort. Veel huisartsen denken dat je er wel bent met een b12 pilletje maar niks is minder waar. Door het (te)laat achterkomen heb ik neurologische klachten eraan overgehouden.b12 pillen helpen vaak niet omdat het niet opgenomen word in je bloed.Ik injecteer mezelf om de 6 weken maar het neemt helaas niet alle klachten meer weg. Vraag dus bij twijfel om dit onderzoek!!

Molly
Door

Molly

op 16 Nov 2016

Esther, je hebt gelijk dat pillen meestal niet of maar heel tijdelijk werken. Bij een opnameprobleem wordt de b12 uit pillen ook niet goed opgenomen. De enige effectieve behandeling zijn injecties. Kijk ook eens op de website van de Vitamine B12 Research Group, een groep Nederlandse artsen die hier onderzoek naar doen. Voor wat jouw klachten betreft; het kan zijn dat om de 6 weken voor jou veel te weinig is en je daarom nog klachten hebt! Ga eens een poos terug naar 2x per week en kijk wat dat voor je doet. Misschien krijg je zelfs weer last van beginverergering omdat je lange tijd onderbehandeld bent geweest. Hoop dat er nog verbetering inzit voor je!

Molly
Door

Molly

op 16 Nov 2016

De website van de Research Group: https://b12researchgroup.wordpress.com/ Al hun adviezen en behandelingen zijn wwetenschappelijk onderbouw en bewezen effectief.

Leontine
Door

Leontine

op 18 Oct 2021

Nadat ik bloedonderzoek heb laten doen is vastgesteld dat ik Vitamine D en ook Vitamine B12 tekort heb. Nu vraag ik me af of een multivitamine voldoende is, zoals deze www.flinndal.nl/multivitaminen/multi-kauwtablet of kan ik het beter in de vorm van 2 tabletten innemen?

Leontine
Door

Leontine

op 18 Oct 2021

Dit is de website waar ik het van koop https://www.flinndal.nl/ zal ik dit keer de twee verschillende supplementen kiezen?

Reactie plaatsen