Wat is SHBG? - info.bloedwaardentest.nl

Wat is SHBG?

De test meet de hoeveelheid Sex Hormone Bindend Globuline in bloed. SHBG is een eiwit (globuline) dat door de lever wordt geproduceerd en in staat is om testosteron en oestradiol sterk aan zich te binden. SHBG transporteert vervolgens deze hormonen in een inactieve vorm via het bloed door het lichaam. Testosteron remt de productie van SHBG terwijl oestradiol juist de productie stimuleert.

Mannen maken vooral testosteron aan in de teelballen en maar weinig oestradiol. Vrouwen maken vooral oestradiol aan in de eierstokken en een beetje testosteron in ovaria en in de bijnier. Verandering van de hoeveelheid SHBG heeft invloed op de hoeveelheid testosteron dat vrij beschikbaar is.
Verhoogd:

Bij een verhoogde hoeveelheid SHBG is er waarschijnlijk minder testosteron vrij beschikbaar dan verwacht op basis van de totaal testosterontest.
Verlaagd:

Bij een verlaagde hoeveelheid SHBG is er meer waarschijnlijk meer testosteron vrij beschikbaar dan verwacht op basis van de totaal testosterontest.
Satpeter 44
Door

Satpeter 44

op 19 Sep 2018

Wat is het verband tussen vicerall vet en SHBG? Als het er is kan je dan ook bepalen wat afvallen doet in een bepaald geval b.v. van 5 kg.? Is er een eenduidige realatie als die er tenminste is?

Reactie plaatsen