Laat Bloedwaardentest gratis je zuurgraad meten door middel van een speekseltest.
Een goede zuurgraad in het lichaam is één van de meest kritische factoren voor een goede gezondheid. De pH waarde loopt van 0 tot 14. Ons lichaam functioneert het beste bij een neutrale pH waarde van rond de 7. Zuiver water heeft bijvoorbeeld ook een pH waarde van 7. Ons lichaam kan verzuurd raken door inspanning, vervuiling en verzurend voedsel. Mineralen kunnen ons lichaam weer ontzuren en herstellen. Het is dus belangrijk om veel ontzurende voeding te eten (groenten en fruit) en minder verzurend voedsel (dierlijke eiwitten, kaas, zuivel, cola, frisdrank, koffie, granen) zodat de mineralen het herstel bij kunnen houden.
Symptomen van te hoge zuurgraad
Als je zuurgraad te hoog is kun je klachten krijgen als;
- slaapstoornissen
- obstipatie
- zure oprispingen
- beslagen tong
- cariës
- infectiegevoeligheid
- haaruitval
- huidproblemen
- spierkrampen
- depressie
- libidoverlies
- allergieën
- diabetes
- jicht
- hartinfarct
- reuma
- beroerte
- maagzweer
Zuurgraad verlagen
Om verzuring tegen te gaan is het noodzakelijk om het lichaam te ontzuren. Ontzuren kun je op verschillende manieren doen.
1. Beperk verzurende factoren:
- stress
- roken
- medicijnen
- overmatige spierbelasting en schadelijke straling
2. Beperken van verzurende voeding en dranken zoals;
- dierlijke eiwitten
- suikers
- koolzuurhoudende dranken
- alcohol
- koffie etc.
3. Meer ontzurend voedsel zoals;
- groenten
- aardappelen
- noten
Hier vind je een overzicht van zure voeding die je moet vermeiden, tot baisische voeding die je juist meer moet eten om je zuurgraad te verbeteren:
Hoe meet je jouw pH-Waarde?
Het beste is om af en toe je gemiddelde pH waarde te meten zodat je beter inzicht krijgt op je zuurtegraad.
De uitkomst van de gemiddelde pH-waarde van bijvoorbeeld 3 opeenvolgende testdagen of 3 verschillende testmomenten (’s morgens, ’s middags en ’s avonds)
- Gemiddelde pH-waarde tussen 6.5 en 7.0 = Geen significante verzuring
- Gemiddelde pH-waarde tussen 5.5 en 6.5 = Middelmatige verzuring
- Gemiddelde pH-waarde tussen 4.5 en 5.5 = Hoge mate van verzuring
Welke pH waarde is normaal?
Er is niet slechts één pH waarde die voor ons hele lichaam normaal is. Ieder orgaan, ieder weefsel, iedere vloeistof heeft een andere ‘ideale’ pH waarde. De waarde voor het bloed is het meest strikt. Die moet rond de 7.4 liggen. Schommelingen tussen de 7.35 en 7.45 zijn nog acceptabel, maar het is van belang dat deze zo stabiel mogelijk blijft. Bij afwijkingen gaat je lichaam zelf aan de slag om zuren via longen en nieren af te voeren. Voorbeelden van pH waarden in ons lichaam:
- Bloed: 7.35 – 7.45
- Speeksel: 6.00 – 7.50
- Maag: 1.35 – 3.50
- Urine: 4.50 – 8.40
- Dunne darm: 6.50 – 7.50
- Dikke darm: 5.60 – 6.90
Zuurgraad van het bloed
Bij de mens ligt de normale pH-waarde van het bloed tussen de 7,35 en 7,45. Het bloed is dus licht basisch. Als de zuurgraad van het bloed stijgt (dalende pH) ontstaat een acidose. Als je bloed te zuur wordt, probeert je lichaam dit te herstellen. Je gaat sneller en dieper ademhalen, zodat zure stoffen je lichaam kunnen verlaten. Deze zure stoffen worden opgelost in de lucht die je uitademt. Ook kunnen je nieren meer zure stoffen gaan uitscheiden via je plas. Als je gezond bent, zal het evenwicht zich weer herstellen. Als dit niet zo is en de pH-waarde van je bloed daalt onder de 7.35, dan spreek je van acidose. Als de zuurgraad van het bloed daalt (stijgende pH) ontstaat een alkalose, bijvoorbeeld door hyperventilatie of een overmatig gebruik van zuiveringszout tegen maagzuur.
In het bloed kunnen we de pH niet meten. Wel kunnen we urinezuur meten, waarbij een verhoging duidt op jicht, of LDH, melkzuur wat komt door verzuring door te veel sporten.
Als deze testen niet in het door jou gekozen onderzoek zitten, kun je ze altijd toevoegen en zo jouw maatwerk onderzoek samenstellen.
Bloedwaardentest meet de zuurgraad via de urine
Het meten van de zuurgraad van je urine zou je eigenlijk gedurende een aantal dagen moeten meten, iedere keer dat je moet plassen. De resultaten kun je bijhouden in een tabel. Gedurende de nacht heeft je lever al veel zure elementen uit je lichaam gefilterd, zonder gestoord te worden door nieuwe voorraad (inname van zure producten). Daarom is de uitslag van de ochtendurine altijd lager dan van de dag-urine.
De zuurgraad van de urine moet tussen de 5 en de 7 liggen. De urine is na een maaltijd vaak basisch, rond een pH van 8, dit komt door een grotere productie van maagsap na de maaltijd. Een zuurdere urine (pH
In de Nationale Gezondheidscheck-up wordt het pH van de urine ook meegenomen, maar worden nog vele andere belangrijke metingen gedaan om je gezondheid in kaart te brengen:
Voor meer informatie over de Nationale GezondheidsBeurs 2020 klik hier
Voor meer informatie over ontzuren lees ook deze blog: https://info.bloedwaardentest.nl/wat-te-doen-bij-een-hoog-urinezuur/
Super cc
op 06 Feb 2020Ellen van Gijsel
op 10 Feb 2020