Wat te doen bij een hoog urinezuur?
07 januari 2020 
in Blogs
2 min. leestijd

Wat te doen bij een hoog urinezuur?

Vandaag kreeg ik een meneer aan de telefoon die vroeg wat het betekent dat zijn urinezuur verhoogd is en wat hij er aan kan doen om dit te verbeteren.

Omdat ik dit verhaal al vaak tegen mensen heb moeten vertellen en omdat mijn man met dezelfde problemen kampt, schrijf ik er deze blog over.

Verzuring van het lichaam, spieren en gewrichten wordt meestal veroorzaakt door een dagelijks overschot aan zuurvormend voedsel. Zuurvormende voedingsmiddelen laten, na verbranding ervan, zure afvalstoffen zoals urinezuur, melkzuur en azijnzuur achter. Omdat het lichaam dit zuuroverschot niet allemaal kan afvoeren worden de overtollige zuren  in het lichaam opgeslagen.

Eet gevarieerd

Omdat het lichaam voedingstoffen haalt uit het hele spectrum van voedingsmiddelen is het belangrijk om gevarieerd te eten. Wanneer je langdurig te éénzijdig eet, gaat het lichaam op termijn een tekort aan bepaalde voedingsstoffen opbouwen.

Voedingsmiddelen die goed zijn tegen verzuring:

Groente / GrassenRapenNoten & ZadenZuivel, vetten en eieren
AardappelRadijs wit / zwartAmandelenOngepasteuriseerde boter
Aardappel, zoeteRode bietChiazaadOngepasteuriseerde volle melk
AlfalfaRode koolFenegriekzaadVerse wei
Andijvie, verseRucolaHazelnootSauzen, kruiden en smaakmakers
ArtisjokkenSavooiekoolHennepzaadAppelazijn
AubergineSelderijLijnzaadBasillicum
BieslookSjalottenKarwijzaadCayennepeper
BloemkoolSlaKomijnzaadCitroenmelisse
BoerenkoolSperziebonenQuinoa- zaadCitroengras
BroccoliSpinazieSesamzaadCurcuma
CourgetteSpirulinaSpeltzaadGember, vers
Franse snijbonenSpruitenVenkelzaadMunt
GerstegrasTarwegrasOnbewerkte granen & peulvruchtenOregano
GraswortelTaugéBoekweitTijm
Groene koolUiSojabonen, verse
HeermoesVeldslaSojalecithine, pure
IJsbergslaVenkelSojameel
KamutgrasWaterkersSojascheuten
KelpWitlofTofu
KiemenWitte koolOliën en Vetten
KnoflookWortelenAvocado-olie
KoolraapZeewierKokosolie
KoolrabiFruitLijnzaadolie
KomkommerCitroenOlijfolie, extra- vierge
KropslaKers, zureUdo’s olie
MierikswortelKokos, verseDranken
PaprikaLimoenKraanwater
PompoenTomaatKruidenthee,  Alka® Thee
PreiWatermeloenWater met Alka® Druppels

Voedingsmiddelen die verzurend kunnen werken:

Noten en zadenWijn, roséTarwebroodKunstmatige zoetstoffen
CashewnotenZuivel, vetten en eierenVolkoren brood met gistMelksuiker
PecannotenChocolademelkWit broodSuiker
PistachenotenHarde kaasGranen en rijstDiversen
MacadamiaHalvarineGierstBewerkte voedingsmiddelen
Pinda’s (= peulvrucht)Kaas (smeltkaas)MaïsKant en klare voeding
PompoenpittenPudding/toetjesRijst, witVoeding bereid in magnetron
WalnotenStrooikaasTarweVerpakt of geblikt voedsel
ZonnebloempittenYoghurt, gezoetTarwe griesmeelPizza
Oliën en vettenYoghurtdrankTarwe, wit (pasta)Koekjes
HalvarineVlees, gevogelte & visSauzen, kruiden & smaakmakersSigaretten
Geharde vettenHaringAugurkenDrugs
TransvettenKarperAzijnSnoep
MargarineRundvleesCurryChocolade
MaïsolieKalfsvleesKetchupChips
Vloeibare botersKreeftMayonaise
ZonnebloemolieLeverMelasse
DrankenMakreelMosterd
Bier (pils en alle speciaalbieren)OrgaanvleesWijnazijn
Cola (ook light en zero)PangafiletZilveruitjes
Energie drankjesRivierkreeftZout
Frisdranken (koolzuurhoudend)TilapiaZoetstoffen
KoffieVarkensvleesBietsuiker
LikeurVleeswarenBruinerijststroop
Sterke drank (gedistilleerd)ZalmFructose
Thee, zwartBroodGedroogd suikerriet
Vruchtensap, gezoetDonker bruin met gistGerstemoutsiroop
Wijn, witRoggebroodHoning

Een verhoogd urinezuur in het bloed kan resulteren in jicht als je de zuurbalans niet verbetert. Als je eenmaal jicht hebt ontwikkeld is het belangrijk om naar de huisarts te gaan.

Overmatig eten en drinken van alcohol kan een jichtaanval uitlokken, daarom werd het vroegen een koningsziekte genoemd, maar dit hoeft niet perse de oorzaak de zijn. De oorzaak is te vinden in je nieren die uraat (zouten van urinezuur) vasthouden en je stofwisseling niet helemaal goed verloopt.

Chronische jicht

Chronische jicht komt voor bij 3 groepen mensen:

Mensen die op jonge leeftijd jicht kregen en die een te hoog urinezuurgehalte in het bloed blijven houden, meestal door:

  • de nieren die teveel uraat vasthouden
  • voeding die hoge uraat/purine bevat
  • medicijnen zoals plaspillen
  • overmatig alcoholgebruik

Vaak hebben deze mensen een hoge bloeddruk en/of overgewicht. Bij deze groep begint jicht meestal met acute aanvallen. Later wordt het chronisch en gaat de jicht in meerdere gewrichten zitten. Ga bij jichtaanvallen altijd naar je huisarts.

De biomarker ‘urinezuur’ maakt onderdeel uit van de ‘Medische Check-up Algemeen Bloedonderzoek’:

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
Dolf
Door

Dolf

op 07 Jun 2021

Hi Ellen, ik drink veel te weinig water. Zou dit ook een reden kunnen zijn hiervoor?

Ellen
Door

Ellen

op 07 Jun 2021

een te te hoog urinezuurgehalte in je bloed wil zetten dat je je te "zuur" eet en drinkt (b.v. bier) basisch eten en drinken is belangrijk. Veel water drinken is altijd goed om hierbij te helpen. Drink het liefst water en thee en koffie zonder suiker. In tegenstelling tot wat vroeger werd gedacht, is er geen reden om koffie te laten staan. Koffiedrinken verlaagt mogelijk zelfs het risico op jicht. Ook thee kun je gewoon drinken als je jicht hebt.

Zowie
Door

Zowie

op 07 Jun 2021

Vitamine C draagt ook bij aan het bestrijden van urinezuur voor zover ik online lees. Is het verstandig om Vitamine C supplementen in te nemen? Ik eet veel voeding waar het ook in zit, maar ik wil graag af van het vervelende gevoel. Nog een vraagje, heeft iemand ervaring met deze website https://www.flinndal.nl/ Ik wil het daar namelijk bestellen.

Wouter
Door

Wouter

op 18 Jun 2023

Deze lijst is niet echt juist. Zo mag men tomaten eten MAAR de zaadjes moeten er eerst uit. Wat met eieren? Rode wijn is ook zeer slecht bevat zelfs sulfieten maar niet in de lijst daar waar witte wijn wel in staat. Weet ook dat jicht erfelijk is.

Fons
Door

Fons

op 21 Jul 2023

Beste Ellen, Waar zijn deze voedingslijsten op gebaseerd? Ik heb vliegende jicht. Ook bij mij is het jaren geleden zeer heftig begonnen (linker grote teen) Heb al veel geprobeerd om een aanval te voorkomen toch vliegt het van links naar rechts.

Ellen van Gijsel
Door

Ellen van Gijsel

op 24 Jul 2023

Bij het voorkomen van jicht kunnen verschillende wetenschappelijk onderbouwde voedingsadviezen helpen.Beperk purinerijke voedingsmiddelen: Purines zijn stoffen die worden afgebroken tot urinezuur in het lichaam. Het beperken van purinerijke voedingsmiddelen kan helpen de urinezuurspiegels te verlagen. Voorbeelden van purinerijke voedingsmiddelen zijn rood vlees, orgaanvlees (lever, nieren), zeevruchten (ansjovis, sardines, mosselen), gistrijke voedingsmiddelen en sommige groenten (zoals bloemkool, spinazie en paddenstoelen).Beperk fructose en toegevoegde suikers: Fructose kan de urinezuurspiegels verhogen. Het vermijden van overmatige consumptie van suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen met toegevoegde suikers is gunstig bij het voorkomen van jicht.Verhoog de inname van complexe koolhydraten: Kies voor volkoren granen, groenten en peulvruchten als belangrijke bronnen van koolhydraten in plaats van geraffineerde koolhydraten (witte bloem, suiker) om het risico op jicht te verminderen.Drink voldoende water: Voldoende water drinken kan helpen om urinezuur uit het lichaam te spoelen, waardoor het risico op kristalvorming in de gewrichten wordt verminderd.Matig alcoholgebruik: Alcohol kan de urinezuurspiegels verhogen en het risico op jichtaanvallen vergroten. Beperk daarom het alcoholgebruik, vooral bier en sterke dranken.Zuivelproducten: Sommige zuivelproducten, met name magere melk, kunnen mogelijk beschermen tegen jichtaanvallen. Ze bevatten lactose, wat urinezuur kan helpen afvoeren.Beheers je gewicht: Overgewicht kan het risico op jicht vergroten. Het behouden van een gezond gewicht kan helpen om de urinezuurspiegels onder controle te houden.Voedingspatroon: Het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension), dat rijk is aan groenten, fruit, magere zuivelproducten en volle granen, en arm aan natrium en verzadigd vet, kan helpen bij het beheersen van jicht.voeding slechts één aspect is van de preventie en behandeling van jicht. Het is raadzaam om samen met een gekwalificeerde zorgverlener een uitgebreid behandelplan op te stellen dat rekening houdt met uw individuele gezondheidstoestand en risicofactoren. Als u symptomen van jicht ervaart of vragen heeft over uw dieet, raadpleeg dan altijd een arts of een diëtist voor gepersonaliseerd advies.

Rets
Door

Rets

op 03 Sep 2023

Erg verdrietig, ik ontdek dat ik beter niet meer kan leven. Alles wat ik lekker vind staat op de lijst van “verboden” middelen. Ik slik momenteel allopurinol

Danny
Door

Danny

op 10 Oct 2023

Ik leef met jou mee. Ik heb precies hetzelfde, alles wat ik lekker vind, mag ik dus niet eten of drinken! Echter het is niet het einde van de wereld. Gewoon leefstijl aanpassen en een ander manier van leven. Ook jij kan dit!

Rets
Door

Rets

op 10 Oct 2023

Thanks voor het medeleven. Moet eerlijk bekennen dat mijn reactie redelijk cynisch was bedoeld. Ik was er wel even klaar mee. Je slikt pillen voor cholesterol, suiker en voor bloeddruk. Het ene veroorzaakt het andere. We modderen wel door.

Ernst
Door

Ernst

op 27 Oct 2023

Wetenschappelijk is er helemaal niets bewezen dat bepaalde voeding of dranken jichtaanvallen uitlokken! Bovenstaande lijsten zijn dikke boolshit! Niemand weet dus waardoor jicht onstaat alleen dat het in de genen zit. Water drinken, 4 liter per dag helpt.

HJPloeg
Door

HJPloeg

op 19 Mar 2024

Er zijn wel erg veel tegenstrijdige antwoorden bij de 1mag je het wel bij de andere sites mag je het niet .vind het erg verwarrend hoor

Ellen van Gijsel
Door

Ellen van Gijsel

op 21 Mar 2024

Een te hoog urinezuurgehalte in het bloed, ook bekend als hyperurikemie, kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder jicht, nierstenen, en in sommige gevallen kan het een risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten. De aanpak van een te hoog urinezuurgehalte hangt af van de onderliggende oorzaken en de ernst van de symptomen. Hier zijn enkele algemene adviezen:Dieetaanpassingen: Verminder de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan purines, zoals rood vlees, orgaanvlees (zoals lever), bepaalde vissoorten (sardines, haring, makreel), en alcohol, vooral bier. Deze stoffen kunnen het urinezuurgehalte in het bloed verhogen.Verhoog de waterinname: Voldoende water drinken helpt de nieren om urinezuur efficiënter uit te scheiden.Handhaaf een gezond gewicht: Overgewicht kan het risico op hyperurikemie verhogen. Afvallen kan helpen het urinezuurgehalte te verlagen.Beperk suikerrijke voedingsmiddelen en -dranken: Vooral fructose wordt in verband gebracht met verhoogde urinezuurproductie.Medicatie: In sommige gevallen kan een arts medicijnen voorschrijven om het urinezuurgehalte te verlagen. Deze medicijnen kunnen uricosurica zijn, die de uitscheiding van urinezuur door de nieren bevorderen, of xanthine-oxidaseremmers zoals allopurinol, die de productie van urinezuur verminderen.Regelmatige lichaamsbeweging: Lichaamsbeweging kan helpen bij het handhaven van een gezond gewicht en kan indirect het urinezuurgehalte beïnvloeden.Vermijd stress: Hoewel stress niet direct urinezuur verhoogt, kan het bijdragen aan gedrag dat kan leiden tot verhogingen, zoals overeten, roken, of overmatig alcoholgebruik.Het is belangrijk om samen met een gezondheidszorgprofessional een plan op te stellen dat is afgestemd op jouw specifieke gezondheidstoestand en behoeften. In sommige gevallen kan het nodig zijn om onderliggende aandoeningen die bijdragen aan het hoge urinezuurgehalte te behandelen.

Leon
Door

Leon

op 12 Apr 2024

Ik merk zelf dat wanneer ik teveel zoetigheid eet, en te veel koolzuurhoudende frisdrank met suiker, ik het begin van een jicht aanval voel opkomen. Water drinken en minder zoetigheid helpen, naast het gebruik van allopurinol.

Wijnanda
Door

Wijnanda

op 03 May 2024

Hoe voelt een jichtaanval? Bij mij zijn ze aan het uitzoeken of ik jicht heb in mn grote teen. Bobbels in grote teen maar nooit pijn gehad?!

Geert
Door

Geert

op 26 May 2024

Zijn appelazijnpillen goed of slecht bij jicht. Ik gebruik zo nu en dan 1 of 2 pillen als ik wat te vet gegeten heb. Ik krijg dan problemen met mijn gal.

Reactie plaatsen