Kun je voor een tweede keer corona krijgen?
30 april 2020 
in Blogs
3 min. leestijd

Kun je voor een tweede keer corona krijgen?

Over het nieuwe coronavirus en de ziekte COVID-19, die je er van kunt krijgen, is nog niet veel bekend. Kun je, nadat antistoffen tegen SARS-CoV-2 gemeten zijn, de ziekte opnieuw krijgen? Dat weten we nog niet 100% zeker.  Maar er zijn momenteel berichten over herinfectie in omloop die we wel willen nuanceren. Want of je het voor de tweede keer door een nieuwe besmetting van een andere persoon kunt krijgen is nog niet bekend.

Tijdens podcast 31 van de Corona Virus Update, duikt Professor Christian Drosten, de vooraanstaande viroloog van Duitsland die ook Angela Merkel adviseert in wetenschappelijk onderzoeken. Uit deze studies lijkt of mensen opnieuw het coronavirus kregen, nadat ze tot twee keer toe negatief scoorden met een PCR-test.  Maar als je in die studies duikt komen er veel vragen naar boven.

Oosterse landen hebben een andere cultuur en onderzoeken daarom op een andere manier

In werkelijkheid is er volgens hem heel wat anders aan de hand. De onderzoeken werden gedaan in Korea en Wuhan. In het algemeen wordt onderzoek in oosterse landen veel strikter gedaan dan bij ons, men kijkt niet zo goed naar de context maar voert gewoon de testen uit, twee keer negatief en daarna weer positief getest. Dit wordt gedaan zonder goed naar de context te kijken of zonder vragen te stellen.

We kennen nog geen gevallen waar bewezen is dat iemand door een externe bron opnieuw is geïnfecteerd

Het wachten is dus op onderzoeken waarbij aangetoond wordt dat iemand daadwerkelijk voor een tweede maal door een externe bron besmet is geworden en hier weer ziek van is geworden. Bij ons weten zijn hier nog geen onderzoeken van die goed gedocumenteerd zijn. Dus als iemand hier meer over weet, dan horen wij het graag.

Waarom werden mensen dan toch weer positief, nadat ze genezen verklaard werden?

Drosten geeft aan dat een PCR-test waarbij daadwerkelijk op aanwezigheid van het virus wordt getest, zoiets is als vissen in een vijver.

 

    of                                      

Stel je voor; je hebt een vijver met goudvissen en je haalt er een emmer water uit. Grote kans dat, als er heel veel goudvissen zwemmen, er ook goudvissen in je emmer zitten. Het virus is dan aangetroffen; de uitslag van de test is positief. Dit is de eerste 5 dagen na de eerste ziekte verschijnselen het geval. Door de keel- en neusuitstrijk kan het virus dan aangetoond worden. Je bent dan meestal ziek en besmettelijk voor anderen.

In de meeste onderzoeken werden mensen, die ziek waren geweest, een aantal dagen nadat ze beter waren, opnieuw getest. Bij deze test bleek het virus weer aanwezig, de test was weer positief!

Hiervoor zijn een aantal redenen:

  1. De keel afstrijk is bij de laatste meting vervangen door sputum. Keelafstrijk is alleen in het begin positief, maar na een week al niet meer, ookal liggen mensen nog in het ziekenhuis. Dan wordt vaak sputum gebruikt om uit te meten, dat is het slijm dat je ophoest. Sputum blijft veel langer positief.
  2. In sommige studies werd voor nieuwe meting ontlasting gebruikt. Ook hiervan is bekend dat het virus hier veel langer aantoonbaar blijft. Het is niet waarschijnlijk dat het langs deze ontlasting ook besmettelijk is.
  3. Na herstel kan door een verbetering van de bloeddoorstroming in de longen oude virusdeeltjes, die tot voor kort onder in de longen vast zaten, weer los komen. Hierdoor kan het virus dan opnieuw aangetroffen worden met een PCR-test.

Waarom is een immuniteitspaspoort nog geen goed idee?

Om zeker te kunnen zijn op groepsniveau is er nog veel meer onderzoek nodig, het is dus te voorbarig om nu al te zeggen dat iedereen immuun wordt voor het nieuwe coronavirus en niet opnieuw COVID-19 kunt krijgen als je antistoffen hebt.

Tot nu toe is het wel geruststellend dat het virus niet zo veel lijkt te muteren als bijvoorbeeld influenza/griepvirussen. Van het SARS-Cov-1 virus weten we dat de IgG antistoffen ongeveer 3 tot 5 jaar werkzaam bleven en mensen niet opnieuw geïnfecteerd werden.

Laten we hopen dat is nieuwe virus in dat opzicht op zijn oudere broertje lijkt.

Op dit moment worden testen uitgevoerd op dieren en daarvan is nog niet gebleken dat b.v.  aapjes opnieuw ziek kunnen worden nadat ze antistoffen hebben of nadat ze ingeënt zijn.

Voor referenties luister hier de podcast van de NDR

(31) Eine Wiederinfektion bleibt unwahrscheinlich

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
F berkenbos
Door

F berkenbos

op 19 Aug 2020

Prima artikel om te lezen. Sowieso moet je voorzichtig zijn, want deze pandemie is nog niet voorbij. Natuurlijk maken we ons ongerust als we voor een tweede keer ziek kunnen raken door corona. Dank je voor deze artikel. Alles werd duidelijk uitgelegd. Ga zo door!

Reactie plaatsen