Hoelang moet je stoppen met suppletie voor een bloedtest?
16 augustus 2023 
3 min. leestijd

Hoelang moet je stoppen met supplementie voor een bloedtest?

Vraag van Helen: Ik ben geïnteresseerd in de test voor vitamine B1/thiamine en vitamine E. Nou weet ik dat bij vitamine B12 het innemen van supplementen enorm invloed heeft op je bloedwaarde en die zo hoog wordt, dat je er weinig aan hebt. Hoe lang moet ik stoppen met suppleren voor een objectieve meting?

Antwoord: Je meet de vitamine altijd inclusief het geslikte,

Het is aan jou dus om je natuurlijke level te meten, of het level inclusief de opname door supplementen.

De duur waarin supplementen meetbaar blijven in het bloed of urine kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de specifieke vitamine of mineraal, de dosering en de individuele metabolismesnelheid. Over het algemeen geldt dat wateroplosbare vitamines eerder uit het lichaam worden uitgescheiden dan vet oplosbare vitamines.

Hier is een algemeen overzicht van enkele veelvoorkomende vitamines en mineralen, samen met een geschatte periode van suppletiepauze voordat je een meer objectieve meting kunt doen:

Wateroplosbare vitamines:

Vitamine C: Suppletie kan snel worden uitgescheiden. Na ongeveer 24-48 uur zou je een betrouwbare meting kunnen verwachten.

Vitamine B-complex (bijv. B6, B12, foliumzuur): B-vitamines worden ook relatief snel uitgescheiden. Een pauze van 2-7 dagen kan voldoende zijn voor een nauwkeurige meting.

Het algemene advies is om minstens een week tot een maand te stoppen met het innemen van B12-supplementen voordat je een bloedtest laat doen. Dit is omdat supplementen de B12-waarden in het bloed kunnen verhogen en zo een tekort kunnen maskeren.

De exacte tijd kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals;

  1. de dosis van het supplement, zit het in een multi-vitamine , slik je het los, of gebruik je injecties
  2. de duur van het gebruik,
  3. en je persoonlijke gezondheidssituatie.

Het is belangrijk om dit met je arts te bespreken voordat je stopt met het nemen van supplementen, vooral als je ze om medische redenen gebruikt. Je arts kan het beste advies geven op basis van je specifieke situatie en kan ook andere factoren overwegen die de B12-test kunnen beïnvloeden.

Om echt 0 meting voor vitamine B12 te doen is bij hoge dosering 3 maanden , maar het is niet te adviseren om te stoppen met suplletie omdat  langduring B12 tekort tot blijvende schade kan leiden.

Het is dus van groot belang dat voor de behandeling start de oorzaak van B12 tekort goed in kaart wordt gebracht. met testen als b12serum,  holotc, methylmalonzuur en homocysteine

Biotine (vitamine B7): Ongeveer 24-48 uur.

Vetoplosbare vitamines:

Vitamine A: Vetoplosbare vitamines kunnen langer in het lichaam blijven. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat de niveaus stabiliseren.

Vitamine D: Ook vetoplosbaar. Afhankelijk van de dosering en de mate van blootstelling aan zonlicht kan het enkele weken tot maanden duren voordat suppletie-invloeden verdwijnen.

Vitamine E: Vetoplosbaar. Enkele weken tot maanden.

Vitamine K: Vetoplosbaar. Enkele weken tot maanden.

Mineralen:

IJzer: Afhankelijk van de dosering en de individuele ijzerstatus kan het enkele weken tot maanden duren voordat de invloed van suppletie vervaagt.

Zink: Een paar dagen tot een week.

Magnesium: Enkele dagen tot een week.

Deze schattingen zijn algemeen en kan per individu verschillen. Als je van plan bent om een objectieve meting te laten uitvoeren, is het raadzaam om te overleggen met je thrapeut,  voordat je stopt met het innemen van supplementen. Ze kunnen je begeleiden op basis van je specifieke situatie en gezondheidstoestand.

Voeding een voortdurende bron van vitamines en mineralen is, dus het volgen van een evenwichtig dieet is essentieel voor optimale gezondheid

Het testen van je bloedlevel na suppletie kan verschillende redenen hebben en kan nuttig zijn om inzicht te krijgen in je gezondheid en voedingstoestand. Hier zijn enkele mogelijke redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om je bloedniveaus te laten testen na het nemen van voedingssupplementen:

  1. Als je een vermoeden hebt van een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen, kan suppletie worden gebruikt om dit tekort aan te vullen. Het testen van je bloedlevel na suppletie kan helpen om te bepalen of de suppletie effectief is geweest bij het verhogen van je niveaus.
  2. Optimalisatie van suppletie: Het testen van je bloedniveaus kan helpen om de juiste dosering van supplementen te bepalen. Dit is vooral belangrijk bij vetoplosbare vitamines zoals vitamine D, waar te veel suppletie tot toxiciteit kan leiden.
  3. Individuele variabiliteit: Mensen hebben verschillende behoeften als het gaat om voedingsstoffen. Het testen van je bloedniveaus kan helpen bij het identificeren van individuele variaties en het aanpassen van suppletie dienovereenkomstig.
  4. Ondersteuning van gezondheidsdoelen: Als je specifieke gezondheidsdoelen hebt, zoals het versterken van je immuunsysteem, verbetering van botgezondheid of het verminderen van vermoeidheid, kan het testen van bloedniveaus helpen bij het beoordelen van de effectiviteit van je suppletie in het bereiken van die doelen.
  5. Medische aandoeningen: Sommige medische aandoeningen of medicijnen kunnen van invloed zijn op de opname of het metabolisme van bepaalde voedingsstoffen. Het testen van bloedniveaus kan helpen bij het monitoren van de impact van deze factoren.
  6. Zorg voor de gezondheid van bepaalde populaties: In sommige gevallen, zoals zwangerschap, kunnen bloedtesten na suppletie helpen om ervoor te zorgen dat voldoende voedingsstoffen beschikbaar zijn voor zowel de moeder als de zich ontwikkelende foetus.


Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
Reactie plaatsen