Het hart en COVID-19; wat weten we erover?
04 mei 2021 
in Blogs
2 min. leestijd

Het hart en COVID-19; wat weten we erover?

Toen de COVID-19 pandemie begon, deden epidemiologen een opvallende observatie. Ten opzichte van de algemene bevolking hebben mensen met hart- en vaatziekten (HVZ) meer dan twee keer zoveel kans om ernstige vormen van COVID-19 op te lopen. In de afgelopen periode zijn de sterftecijfers door COVID-19 aanzienlijk gedaald, maar HVZ blijft een belangrijke trigger van een slechte uitkomst. Wat hebben we in die tijd geleerd over hartaandoeningen en COVID-19?

Hartaandoeningen en een slechte metabole gezondheid verhogen het risico op ernstige COVID-19

Sommige gezondheidsproblemen, zoals diabetes, verhogen het risico op ernstige COVID-19 door het immuunsysteem te onderdrukken; andere, zoals astma, verhogen het risico doordat de longen hierdoor zwakker worden. In de eerste maanden van de pandemie was het echter niet helemaal duidelijk hoe HVZ het risico op ernstige COVID-19 verhoogde. Gelukkig hebben wij nu twee verklaringen hiervoor.

  1. De eerste is dat reeds bestaande hartaandoeningen, zoals een beschadigde hartspier of verstopte hartslagaders, het vermogen van het lichaam om de stress van de ziekte te overleven, verzwakken. Een persoon met een kwetsbaar hart zal eerder bezwijken aan de gevolgen van koorts, een laag zuurstofniveau, instabiele bloeddruk en bloedstollingsstoornissen – alle mogelijke gevolgen van COVID-19 – dan iemand die voorheen gezond was.
  2. Een tweede verklaring heeft betrekking op een slechte onderliggende stofwisselingsgezondheid, die vaker voorkomt bij mensen met hartaandoeningen. Een slechte metabole gezondheid verwijst naar ziekten zoals diabetes type 2 of prediabetes en obesitas, die zelf ontstekingen en het risico op bloedstolsels veroorzaken, waardoor de effecten van COVID-19 worden versterkt en de kans op verwoestende complicaties van COVID-19 groter wordt.

Hoe veroorzaakt COVID-19 hartschade?

Door SARS-CoV-2-virus kan het hart op verschillende manieren beschadigd raken.

Het virus kan bijvoorbeeld direct de hartspier binnendringen of doen ontsteken, en het kan indirect het hart schaden door de verstoring in balans tussen zuurstoftoevoer en de hoeveelheid zuurstof die nodig is.

Hartletsel, wat gemeten kan worden aan de hand van verhoogde niveaus van het enzym troponine in de bloedbaan, is vastgesteld bij ongeveer een kwart van de patiënten, die in het ziekenhuis waren opgenomen met een ernstige COVID-19-ziekte. Het blijkt dat ongeveer een derde van deze patiënten reeds bestaande HVZ heeft.

Verlagen van risico op HVZ door een gezonde levensstijl

Mensen met hart en vaatziekten, die die hun gezondheid verbeteren door gezonder te gaan leven, kunnen hun afweer tegen COVID-19 versterken en tegelijkertijd het langetermijnrisico van hart- en vaatziekten verminderen. Dit betekent veel lichaamsbeweging en het volgen van een gezond dieet. Denk hierbij aan het mediterrane dieet. Kook thuis wanneer je kunt, en wandel buiten met vrienden, als je sportschool tijdelijk gesloten is. Koop een goedkope en gebruiksvriendelijke monitor om thuis je bloeddruk te meten.

Heb je dit verhaal gelezen en wil je naast het algemene advies toch je hart goed in de gaten houden middels bloedonderzoek ? klik dan op het onderstaande om naar de testen te gaan.
https://www.bloedwaardentest.nl/hart-en-vaatziekten.html
https://www.bloedwaardentest.nl/bnp-hartfalen.html
https://www.bloedwaardentest.nl/bloedbeeld.html

of doe meteen de Nationale Gezondheidscheck-up voor een algemene check-up met de belangrijkste vitaminen:

Bestel_bij_Bloedwaardentest.nl

Over de schrijver
Hamid is bij Bloedwaardentest werkzaam als medisch adviseur. Uitslagen die medische opvolging nodig hebben of onduidelijk zijn worden door hem opgevolgd. Tijdens zijn medische studie heeft hij veel kennis opgedaan van bloedonderzoeken en hij deelt deze kennis graag!
Reactie plaatsen