Hoe verlaag je de kans bij COVID-19? - Bloedstolsels
28 juli 2021 
in Blogs
2 min. leestijd

Bloedstolsels: Hoe verlaag je de kans bij COVID-19?

Bloedstolsels kunnen leiden tot levensbedreigende hartaanvallen, beroertes en longembolieën.

Alsof de ademhalingscomplicatie bij Covid-19 nog niet zorgwekkend genoeg zijn, ontdekken artsen ook het risico van bloedstolsels door het coronavirus.

Terwijl het virus door de wereld reist en hard toeslaat, begint het woord zich te verspreiden over patiënten die vol zitten met stolsels in hun hersenen, longen, hart en benen – en soms overal. Om een voorbeeld te noemen, is in Los Angeles het rechterbeen van een Broadway-ster vanwege ernstige stolling geamputeerd. We kunnen ons wel voorstellen dat dit heel eng en alarmerend is, zowel voor de patiënt als voor de zorg.

Terwijl de gezondheidszorggemeenschap nog steeds leert hoe COVID-19 het lichaam aanvalt, lijkt het erop dat een paar factoren het verhoogde risico op bloedstolsels veroorzaken.

Het mechanisme van bloedstolling

Onmiddellijk na endotheelcelbeschadiging (zoals bijvoorbeeld een kleine wond aan je vinger) worden endotheelcellen en bloedplaatjes geactiveerd, wat de expressie van celadhesiemoleculen (zoals Catherines en Selectines) bevordert. Deze vasculaire respons bevordert het rollen en vastbinden van leukocyten ( witte bloedcellen) aan het endotheel, wat een ontstekingsreactie kan opwekken, die tot trombose kan leiden.

Factoren die effect hebben op stolling

Ten eerste kan COVID-19 ernstige ontstekingen veroorzaken, die je stollingssysteem kunnen activeren. Als je bijvoorbeeld valt en je knie bezeert, wordt je immuunsysteem ingeschakeld en  één van de manieren waarop je immuunsysteem op een blessure reageert, is door je stollingssysteem actiever te maken. Het is logisch dat je lichaam zou zeggen: “als ik een infectie zie, moet ik klaar zijn om te stollen.” Maar wanneer de infectie zo wijdverspreid en inflammatoir is als COVID-19, kan die neiging tot stolling gevaarlijk worden voor je lichaam. En als je ziek bent van COVID-19 of thuisblijf- of quarantainevoorschriften volgt, beweeg je waarschijnlijk minder. Als je immobiel bent, heb je een verhoogde risicofactor om bloedstolsels te vormen.

Samen zorgen ontstekingen en immobiliteit voor een bijna perfecte omgeving voor bloedstolsels in je benen en longen. Patiënten met ernstige gevallen van COVID-19 lijken bijzonder vatbaar, net als patiënten met andere gezondheidsrisicofactoren zoals kanker, obesitas en een voorgeschiedenis van bloedstolsels.

Wie loopt het meeste risico op bloedstolsels en waar kan je op letten?

Hoewel degenen met ernstige gevallen van COVID-19 meer last lijken te hebben van bloedstolsels, kunnen degenen die niet naar het ziekenhuis hoeven toch een risico lopen. Zij moeten, zoals iedereen, letten op tekenen van bloedstolsels en een mogelijke beroerte of hartaanval zoals:

  • Hangend gezicht
  • Zwakte van een arm of been
  • Moeite met spreken
  • Nieuwe zwelling, gevoeligheid, pijn of verkleuring in de armen of benen
  • Plotselinge kortademigheid
  • Pijn op de borst of pijn die uitstraalt naar de de arm, nek of kaak

Hoewel sommige van bovenstaande symptomen onverwacht optreden , is het raadzaam om;

  • In beweging te blijven zodat het bloed blijft stromen.
  • Blijf gehydrateerd (veel drinken!).
  • Als je zit, probeer dan je benen hoog te houden.

Testen die met de bloedstolling te maken hebben moeten meestal direct op het lab afgenomen worden en kunnen niet bij een decentrale prikpost plaatsvinden.

Dit betreft de testen zoals d-dimeer, INR, PT-INR, APPT

Bloedtesten die met bloedstolling en trombose te maken hebben en wel decentraal afgenomen kunnen worden zijn:

Voor de diverse coronatesten zie:

coronatesten_bloedwaardentest

Over de schrijver
Hamid is bij Bloedwaardentest werkzaam als medisch adviseur. Uitslagen die medische opvolging nodig hebben of onduidelijk zijn worden door hem opgevolgd. Tijdens zijn medische studie heeft hij veel kennis opgedaan van bloedonderzoeken en hij deelt deze kennis graag!
Tessa
Door

Tessa

op 15 Dec 2021

Helpt het om thuis een zelftest te doen?

Julia
Reactie plaatsen