Bepaalt je bloedgroep hoe ziek je wordt van corona?
19 juli 2021 
in Blogs
2 min. leestijd

Bepaalt je bloedgroep hoe ziek je wordt van corona?

Veel mensen die COVID-19 oplopen, krijgen  slechts milde ziekteverschijnselen, of vertonen soms zelfs helemaal geen symptomen. Anderen ontwikkelen ademhalingsproblemen waarvoor zuurstofondersteuning of zelfs een beademingsmachine nodig is om hen te helpen herstellen [1]. Het is duidelijk dat dit vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen, en bij mensen die ouder zijn of chronisch ziek zijn. Maar waarom komen deze problemen soms ook voor bij mensen die jong zijn en ogenschijnlijk gezond?

Een studie uit 2020 suggereert dat een deel van het antwoord op deze vraag te herleiden is in de genen die ieder van ons bij zich draagt ​​[2]. Hoewel er meer onderzoek nodig is om de precieze onderliggende genen en mechanismen vast te stellen die verantwoordelijk zijn, blijkt uit zogenaamde genome-wide association (GWAS) (GWAS)-studie, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, dat gen-varianten in twee gebieden van het menselijk genoom in verband kunnen worden gebracht met  een  ernstig verloop van  COVID-19 en daarmee de kans op sterfte door COVID-19- verhogen.

Het is bekend dat de twee stukken DNA die risico’s voor ernstige COVID-19 met zich meebrengen, een aantal belangrijke  genen bevatten,

  • één die de bloedgroep bepaalt en
  • één die een rol speelt bij het immuunsysteem.

Met Bloedgroep A 50% hoge risico op ernstige covid

De bevindingen suggereren zelfs dat mensen met bloedgroep A een 50 procent groter risico lopen om zuurstofondersteuning of een beademingsapparaat nodig te hebben als ze besmet raken met het nieuwe coronavirus. Daarentegen blijkt uit deze studie dat mensen met bloedgroep O ongeveer 50 procent minder risico op ernstige COVID-19 te hebben. Deze nieuwe bevindingen zijn afkomstig van een groot onderzoek waarbij 1980 mensen die werden behandeld voor ernstig COVID-19 en longfalen in zeven medische centra in Italië en Spanje in de tijd zijn gevolgd.

Hoewel dit onderzoek heel veel toekomstperspectief biedt, is de hoop dat deze en andere bevindingen die nog moeten komen de weg zullen wijzen naar een grondiger begrip van de biologie van COVID-19.

Het lijkt er wel op dat  een genetische test en je  bloedgroep nuttige informatie kunnen bieden hoe ernstig  het verloop van  een  COVID-19 infectie zal zijn.

Weet jij al welke bloedgroep je hebt?

Bestel_bij_Bloedwaardentest.nl

Meer informatie over de coronatesten vind je hier:

https://www.bloedwaardentest.nl/bloedonderzoek/covid-19-coronatesten/

Referenties:

[1] Characteristics of and important lessons from the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) outbreak in China: Summary of a report of 72 314 cases from the Chinese Center for Disease Control and Prevention. Wu Z, McGoogan JM, et. al. 2020 Feb 24.

[2] Genomewide association study of severe Covid-19 with respiratory failure . Ellinghaus D, Degenhardt F, et. a. NEJM. June 17, 2020.

Voor de diverse coronatesten zie:

coronatesten_bloedwaardentest

Over de schrijver
Hamid is bij Bloedwaardentest werkzaam als medisch adviseur. Uitslagen die medische opvolging nodig hebben of onduidelijk zijn worden door hem opgevolgd. Tijdens zijn medische studie heeft hij veel kennis opgedaan van bloedonderzoeken en hij deelt deze kennis graag!
Zack
Door

Zack

op 19 Aug 2021

Ik denk dat een laag immuunsysteem daar zeker mee te maken heeft.

Evy
Door

Evy

op 19 Aug 2021

Mee eens. Ik ben daarom ook begonnen met het innemen van extra suppelementen. Ik neem nu elke multi vitamine in van https://www.flinndal.nl/multivitaminen/multi maar ook extra vitamine C. Zijn er andere dingen aan te raden om jezelf te "beschermen" tegen corona?

Reactie plaatsen