6 tips wat te doen met je labuitslag
18 november 2016 
in Blogs
2 min. leestijd

6 tips wat te doen met je labuitslag

We weten dat het interpreteren van je labuitslag verwarrend kan zijn. Onthoudt dat Google geen vervanger is voor een medische professional bij de interpretatie van je gezondheid. Gebruik internet alleen voor verduidelijking van de parameters. En lees deze 6 Tips…

Bloedonderzoek is vrijwel onvermijdelijk binnen de gezondheidszorg. Of het nu preventief of voor controle bij ziekte is..

Het goede nieuws is dat de gezondheid steeds meer in de handen van de consument ligt. Dit betekent dat er meer technologie beschikbaar is om zelf je gezondheid te meten. En meten is weten!

  1. Leer de parameters begrijpen

Om de functies van parameters, ook wel biomarkers genoemd, te begrijpen, is het aan te raden deze in te voeren in een dashboard dat uitleg geeft op de werking van je bloedwaarden. Een goed voorbeeld hiervan is InsideTracker.

  1. Realiseer je waar je het goed doet

Normaal gesproken kijkt een dokter naar waar je mogelijk risico loopt. Maar als je uitslag binnen de referentiewaarden valt, wil de dokter niet altijd uitgebreid je uitslag bespreken. “Geen nieuws is goed nieuws”. Probeer toch voor jezelf vast te stellen waarop je goed scoort. Welke voeding en lifestylekeuzes houden jou uit het risico gebied? Weet jij al welke invloed voeding, beweging, ontspanning en minder drinken hebben op je bloedwaarden? Momenteel wordt hier in de media ook veel aandacht aan besteed bij programma’s zoals Hoe word ik 100? (Omroep Max) en Het Instituut (BNN).

  1. Bekijk alles binnen de context

Voor de beoordeling van je algemene gezondheid, is het belangrijk te bedenken dat je lichaam een soort machine is, waarbij vele onderdelen met elkaar samenwerken.

Tijdens het bekijken van je uitslagen, is het belangrijk om het verschil te weten tussen ‘minder ziek’ en ‘optimaal gezond’. Als een parameter binnen de referentiewaarde valt, betekent dit niet per se dat de parameter ook geoptimaliseerd is.

Bovendien is het belangrijk om dieper te kijken. Neem bijvoorbeeld cholesterol en triglyceriden. De meeste zijn hier bekend mee en hebben deze bloedwaarden regelmatig getest. Natuurlijk zijn deze parameters belangrijk, maar er zijn nog veel meer parameters die een duidelijk beeld geven van onze gezondheid, zoals hs-CRP of ApoB.

Een afwijkende uitslag kan een indicatie zijn voor een ziekte, maar verder onderzoek naar aanverwante parameters kan een hele andere situatie schetsen.

  1. Identificeer (eventuele) risico’s

Weten wat je niet moet doen is net zo belangrijk als weten wat je wel moet doen. Constateer risico’s en potentiele risico’s, om je voor te bereiden op de volgende stap in het verbeteren van je gezondheid.

  1. Maak een actieplan en stel een doel

Je bloed wordt om de 120 dagen geheel vernieuwd. Wanneer je om de zoveel tijd je bloed laat testen, kun je duidelijk het verschil zien dat wordt veroorzaakt door je dieet, supplementen en veranderingen in je levensstijl. Dit helpt je om het verband te zien tussen de acties die je neemt om je gezondheid te verbeteren en de invloed hiervan op je lichaam.

Probeer haalbare doelen te stellen. Wanneer je duidelijke doelen stelt, is het makkelijker om te zien wanneer je succesvol bent. Dit kan je helpen je gezonde levensstijl vol te houden.

  1. Bewaar je uitslagen op een veilige plek

Met een veilige plek voor je uitslagen kun je:

  • Je resultaten in verloop van tijd bekijken.
  • Alles op 1 plek bewaren. Zo heb je meer controle over je eigen medische dossier.
  • Wanneer je je uitslagen veilig op je mobiel of laptop hebt opgeslagen, is het handig om deze op elk gewenst moment te bekijken.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws en andere tips voor het verbeteren van je gezondheid? schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. 

https://www.bloedwaardentest.nl/overig/consulten/

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
Bianca
Door

Bianca

op 11 Dec 2016

Geweldig...op deze wijze houdt men de regie in eigen hand! De tips zijn duidelijk en voor iedereen toe pas baar. Fijn dat jullie zo op unieke mens georienteerd werken! Dat wat voor mij goed is, hoeft niet goed te zijn voor een ander..

Reactie plaatsen