Wat is het verschil tussen Foliumzuur en actief Foliumzuur
18 december 2023 
2 min. leestijd

Wat is het verschil tussen Foliumzuur en actief Foliumzuur

Vraag van Anke: Naar aanleiding van mijn bloedtest waarbij mijn intracellulaire foliumzuur getest is, ben ik  benieuwd of het betreft de niet-actieve of de actieve vorm van foliumzuur is getest: Mijn  waarde valt binnen de norm maar is aan de hoge kant.  Als het blijkt dat het een niet actieve vorm van foliumzuur getest is, kan het wijzen op methylatie probleem waarbij mijn lichaam niet zo makkelijk foliumzuur kan omzetten naar een actieve vorm. Vandaar dat het belangrijk is om te weten.


Foliumzuur, ook bekend als vitamine B9, is een essentiële voedingsstof die belangrijk is voor verschillende biologische processen in het lichaam, zoals celgroei, DNA-synthese en rode bloedcelvorming. Het speelt een cruciale rol bij het voorkomen van neurale buisdefecten tijdens de vroege ontwikkeling van de foetus.

Het verschil tussen foliumzuur uit serum (bloedplasma) en intracellulair (binnen de cellen)?  Het heeft te maken met de locatie waar het foliumzuur zich bevindt en de rol die het in die omgeving speelt:

Foliumzuur in serum

Foliumzuur kan aanwezig zijn in de bloedbaan, waar het wordt gemeten als "serum foliumzuur". Dit is de vorm van foliumzuur die circuleert in het bloedplasma. Het wordt via voeding opgenomen in de darmen en via de bloedbaan getransporteerd naar verschillende weefsels en organen in het lichaam. Foliumzuur in serum kan worden gebruikt voor directe voedingsdoeleinden en is belangrijk voor het handhaven van de algemene gezondheid en metabolische processen.

Intracellulair foliumzuur (erytrocytair) 

Intracellulair foliumzuur verwijst naar het foliumzuur dat wordt opgenomen door cellen en daar wordt gebruikt voor verschillende biochemische reacties. Binnen de cellen is foliumzuur essentieel voor processen zoals DNA-replicatie, celdeling en de synthese van aminozuren. Het is vooral belangrijk voor snel delende cellen, zoals die in het beenmerg en het zich ontwikkelende embryo.

Het verschil tussen foliumzuur uit serum en intracellulair foliumzuur

Het verschil tussen foliumzuur uit serum en intracellulair foliumzuur ligt in hun locaties binnen het lichaam en de specifieke functies die ze vervullen. Serum foliumzuur heeft te maken met de algemene aanwezigheid en beschikbaarheid van foliumzuur in het bloed, terwijl intracellulair foliumzuur gericht is op de specifieke rol van foliumzuur binnen de cellen voor vitale biochemische processen. Beide vormen van foliumzuur zijn belangrijk voor de gezondheid en normale fysiologie van het lichaam.

Foliumzuur erythrocytair, zoals gemeten in rode bloedcellen, kan indirect informatie verschaffen over de voedingsstatus van foliumzuur en in sommige gevallen ook iets zeggen over de aanwezigheid van de actieve of niet-actieve vormen van foliumzuur.

Foliumzuur wordt in het lichaam omgezet in verschillende metabolisch actieve vormen, waaronder 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF), dat de meest biologisch actieve vorm is. Deze actieve vormen van foliumzuur zijn nodig voor verschillende biochemische reacties, zoals DNA-synthese en methyleringsprocessen.

Wanneer de meting van foliumzuur erythrocytair wordt uitgevoerd, kan dit enig inzicht bieden in de totale hoeveelheid foliumzuur die beschikbaar is binnen de rode bloedcellen. Het geeft echter niet direct aan welke vormen van foliumzuur aanwezig zijn of in welke mate de biologisch actieve vorm (5-MTHF) aanwezig is.


Voor een nauwkeurigere beoordeling van de actieve en niet-actieve vormen van foliumzuur, evenals de algehele foliumzuurstatus, kunnen laboratoriumtests zoals de meting van serum foliumzuur,  MTHFR genmutatie en homocysteïne worden gebruikt. Verhoogde niveaus van homocysteïne in het bloed kunnen wijzen op een verminderde omzetting van foliumzuur naar de actieve vormen.




Het is belangrijk op te merken dat het interpreteren van foliumzuurmetingen en het beoordelen van de foliumzuurstatus complex kan zijn en afhangt van verschillende factoren, waaronder de voedingsinname, genetische variaties en andere gezondheidsomstandigheden.


zie Hier

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
Reactie plaatsen