Wanneer heeft te veel drinken gevolgen voor je lever?
21 december 2015 
in Blogs
1 min. leestijd

Wanneer heeft te veel drinken gevolgen voor je lever?

Veel mensen genieten zo nu en dan van een drankje. Maar  wat voor invloed heeft de alcohol op je lichaam? Wanneer je drinkt gaat alcohol in je bloedbaan. Je lever verwerkt wat je eet en drinkt in energie en voedingsstoffen voor je lichaam en filtert schadelijke stoffen, zoals alcohol en giftige stoffen uit het bloed. Je lever produceert ook gal om je te helpen voedsel te verteren, slaat suiker op in de vorm van glycogeen en voert tal van andere essentiële functies uit. Een gezonde lever is dus essentieel voor je algehele welzijn en prestaties.

Hoe kun je weten of je lever gezond is, of dat je schade aan de lever kan hebben?

De beste manier om de gezondheid van je lever in kaart te brengen is door middel van een bloedtest voor leverschade, zoals ALAT.

Wat is ALAT?

ALAT, voornamelijk gevonden in lever cellen,  is een enzym dat een rol speelt in het omzetten van glucose in bruikbare energie. Wanneer levercellen beschadigd zijn, kan de ALAT  in je bloedbaan lekken. Normaal gesproken is er slechts een kleine hoeveelheid ALAT in het bloed; hogere niveaus van ALAT zijn meestal een aanduiding van leverschade of ontsteking.

Hoe kan ik mijn verhoogde ALAT verlagen?

Het goede nieuws is dat veel mensen hun verhoogde ALAT kunnen verlagen met veranderingen in hun levensstijl:

Beperk alcoholgebruik, afvallen, stoppen met roken, regelmatige lichaamsbeweging en natuurlijk een gezond dieet.

Welke soorten voedsel kunnen helpen om uw  ALAT te verlagen?

Wat je eet heeft ook een effect op je ALAT. Het beperken van vetrijke voedingsmiddelen, met name degenen die zijn afgeleid van dierlijke bronnen, kunnen helpen  ALAT te verlagen. Vetrijke voedingsmiddelen verhogen het vetgehalte in je bloed, wat uiteindelijk kan worden afgezet in de lever. Kies daarom bijvoorbeeld magere eiwitten, zoals kip, vis of bonen en vetarme zuivelproducten. Verminder de geraffineerde koolhydraten en suikers in je dieet. Eet in plaats daarvan voedsel zoals bonen, volkoren granen, bessen, havermout, en groenten, die vezels, vitaminen en antioxidanten. Studies hebben aangetoond dat foliumzuur helpt bij het verlagen van ALAT.

https://www.bloedwaardentest.nl/leverziekten-combi.html

Over de schrijver
Reactie plaatsen