Als je hoort dat je een Candidabelasting hebt is dat eigenlijk een opluchting. Je hoeft niet langer te zoeken naar de oorzaak van je probleem en kan daar nu gericht je aandacht aan schenken. Toch worstelen veel mensen met deze diagnose en lopen zij vast. Tijdens de honderden gesprekken die Candidacoach Yvonne Oostrom voerde met Candidapatiënten, hoorde zij een aantal uitdagingen regelmatig terug komen. Zij zet de 9 grootste uitdagingen voor je op een rij.
- Een lange lijst aan (vage) klachten
Vooral veel vrouwen tussen 20 en 70+ jaar, maar ook steeds meer mannen, zoeken naar de oplossing om van de lange lijst aan vage of hardnekkige klachten af te komen. Buikklachten en winderigheid, maar ook vaginale infecties, schimmelnagels, problemen met de slijmvliezen, chronische blaasontstekingen, huidproblemen, ontstekingen in het lijf, een sterke drang naar zoetigheid, weinig energie hebben, stemmingswisselingen en neerslachtigheid worden het meest genoemd. De klachten zijn er langzaam in geslopen, soms al vanaf de geboorte. Zalfjes, tabletten of kuren lijken niet te helpen. Het probleem komt telkens terug. Je vraagt je af: hoe kom je van die klachten af?
- Geen erkenning van het probleem
Je wilt niet klagen over je gezondheid, maar zegt afspraken soms wel af. Omdat anderen niets aan je zien heerst er vaak veel onbegrip in je omgeving. Het geeft je het gevoel dat je zeurt. Je arts weet je kwalen niet altijd op te lossen. Elk symptoom wordt steeds afzonderlijk bekeken en er wordt gezegd ‘Candida hoort in je lichaam thuis, het is normaal.’ Dit kan veel frustratie en teleurstelling oproepen. Je vertrouwen in een oplossing neemt af en je voelt je steeds meer alleen staan.
- Zonder plan op pad
Als je hebt gehoord dat je met het Candidadieet de Candidabelasting kan aanpakken begint de uitdaging. Je mindert met suiker en puzzelt met je voeding: wat mag wel en wat niet? Je probeert van alles uit, maar hebt geen plan van aanpak. Als je klachten aanhouden of telkens terugkeren is dat om moedeloos van te worden. Veel mensen geven het dan maar op. Zonde, want met extra aanpassingen in je voedingskompas kun je wél het verschil merken. Hoewel we allemaal dezelfde ledematen en organen hebben, reageren we allemaal anders op voeding. Het Candidadieet is daardoor maatwerk.
- Veel tegenstrijdige informatie
Op het internet staan veel tegenstrijdigheden over het Candidadieet, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Want mag je nu wel of niet brood en aardappelen? En hoe let je op de suikers? Je vindt suikervrije recepten waarin dadels verwerkt zijn, terwijl die dadels veel suikers bevatten. Je rommelt zo maar wat aan en denkt het goed te doen. Ondertussen merk je weinig verbetering in je gezondheid.
- Het Candidadieet is ingewikkeld
Candidaproof koken is voor veel Candidapatiënten een uitdaging. Want hoe doe je dat met je partner en kinderen? Of als je visite krijgt? Ga je dan voor jezelf apart koken? Veel mensen zien er tegenop of houden er niet van in de keuken te staan. Het koken gaat steeds meer tegenstaan. Door een gebrek aan inspiratie vraag je jezelf elke dag af ‘Wat ga ik vanavond maken..?’ Je houdt je vast aan een paar recepten, waardoor je steeds hetzelfde eet. ‘Saai!’
- Moeilijk vol te houden
De meeste Candida-patiënten starten enthousiast, maar velen halen helaas de finish niet… De reden:
je komt teveel zoete verleidingen tegen;
de sociale druk is te sterk;
het komt er niet van zodra je een drukke periode hebt; of je valt langzaam terug in je oude patroon doordat je aandacht verslapt.
- Drang naar zoet blijft aanwezig
‘Ik minder al met de suiker’ is de meest gehoorde opmerking als het over suikervrij eten gaat. En er aan toegevoegd: ‘maar de klachten keren steeds terug.’ Minderen met de suiker is dus niet voldoende. Je merkt dat de behoefte aan een zoete smaak dan blijft en vindt iets alleen lekker als het voldoende gezoet is. Yvonne leert haar klachten helemaal suikervrij te eten. Je smaakt verandert en de behoefte aan (zoete) tussendoortjes verdwijnt. Je ontdekt dan dat de natuur al zoet genoeg is. En áls je eens een stukje taart eet kun je merken dat het lijkt of het glazuur van je tanden spat, dat je het niet eens meer lekker vindt, of dat je er een energiedip van krijgt.
- Klachten houden aan
Wie wil het liefst een quick fix en alles blijven eten? Dat willen de meesten. Als je geluk hebt zijn na een korte kuur van de huisarts de eerste resultaten na 2 tot 4 weken zichtbaar. Maar… Candida is een opportunist. Het komt terug zodra het de kans krijgt! Daarom is het slim om een Candidaproof leefstijl aan te leren, waarmee je zowel je voeding aanpast als minder stress ervaart in je werk en privéleven. Met minder stress neemt de kans op herhaalde infecties aanzienlijk af.
- Er alleen voor staan
Aan anderen vertellen waar je mee zit, of dat je het Candida-dieet volgt is een veelgenoemde belemmering. Misschien vind jij het ook vermoeiend om alles uit te leggen. Ben je bang kritiek te krijgen of tegen onbegrip aan te lopen. Je wil er wel voor anderen zijn, waardoor je op wilskracht doorgaat. Je cijfert jezelf soms weg. Ook uit schaamte wordt het woord Candida vaak vermeden, omdat het zo vies of als een soa klinkt.
Stap voor stap op weg naar een goede gezondheid
Vraag jij je nog af of jouw klachten veroorzaakt worden door een Candida-overgroei? Met deze testen kom je daar snel achter.
- Allereerst is de candida overgroei zichtbaar in de darmen. Hoe ver dit is ontdek je met een ontlasting onderzoek
- Als je vaginaal last hebt dan doe je deze test middels een vaginaal uitstrijkje dat je zelf kunt uitvoeren.
- Als je candida doorgedrongen is van de darmwand tot je bloed (lekke darm) dan kun je het beste dit bloedonderzoek doen. Deze test wordt op het laboratorium gedaan en hiervoor moet je naar een prikpost.
Heb jij de diagnose Candida? En wil jij ontdekken hoe je met voeding als medicijn en een positieve mindset je gezondheid blijvend op het goede spoor trekt? Vraag dan een gratis Candidagesprek aan. Een telefonisch contact van 40 minuten waarin je samen met Yvonne inzoomt op jouw situatie en bespreekt hoe jij de Candida voor altijd de baas wordt. Je vraagt het gesprek hier aan.
Ook heeft Yvonne een boek geschreven; (over)leven met candida. Je kunt het boek hier bestellen.