Vitamine B6, waarvoor dient het, symptomen van een tekort en wat kan je daar aan doen?
arrow_drop_up arrow_drop_down
8 januari 2020 

Vitamine B6, waarvoor dient het, symptomen van een tekort en wat kan je daar aan doen?

Als je meer wilt weten over de symptomen en klachten van een vitamine B6 tekort, hoe je dit kan meten en wat je hieraan kan doen, lees dan verder

Functies vitamine B6

Pyridoxine, oftewel vitamine B6, speelt een  belangrijke rol bij onder andere:

  • Energievoorziening
  • Weerstand
  • Spijsvertering
  • Vorming van rode bloedcellen
  • Werking van het zenuwstelsel.

Symptomen van een tekort

Een van de voornaamste taken van vitamine B6 is ervoor te zorgen dat glucose in de vorm van glycogeen in de lever opgeslagen kan worden als energievoorraad. Deze kan vervolgens weer gebruikt worden op momenten van schaarste om de bloedsuikerspiegel op pijl te houden.  Een verstoring in dit proces door een vitamine B6 tekort kan leiden tot hypoglykemie en flauw voelen.

Een vitamine B6 tekort kan ook het risico op hart- en vaatziektes verhogen door verhoging van het homocysteïne gehalte in het bloed en kan het bijdragen aan chronische sluimerende ontstekingen in het lichaam.

Andere klachten  van een vitamine B6 tekort kunnen zijn:

  • Depressie
  • Irritatie
  • Angst
  • Slapeloosheid
  • Leeftijdsafhankelijke cognitieve achteruitgang
  • Hypoglykemie
  • Nierstenen
  • Ochtendmisselijkheid bij zwangerschap

In Nederland hoeft men zich over het algemeen niet ongerust te maken aangezien tekorten van vitamine B6 zelden voorkomen. Echter kan er wel variatie in vitamine B6 status of behoefte voorkomen door verschillen in biobeschikbaarheid of interferentie met medicijnen.

Bronnen

Vitamine B6 is in veel verschillende producten te vinden, goede bronnen zijn bijvoorbeeld:

  • Vlees
  • Eieren
  • Vis
  • Graanproducten
  • Tarwekiemen
  • Aardappelen
  • Bananen
  • Peulvruchten

Vitamine B6 bevindt zich in kleinere hoeveelheden ook in groenten, melk en kaas. Koken of verhitten van voedsel heeft een negatief effect op de biobeschikbaarheid ervan en kan leiden tot een verlies van 40% ten opzichte van de rauwe variant.

Vitamine B6 bevindt zich in zowel dierlijke als plantaardige producten. In dierlijke producten bevindt het zich al in een vorm die direct door het lichaam opgenomen en gebruikt kan worden. In plantaardige producten is het veelal gebonden, en zijn wij afhankelijk van onze darmflora om deze vrij te maken. Na opnamen wordt deze vervolgens naar de lever getransporteerd om met behulp van riboflavine of vitamine B2 omgezet te worden naar de bioactieve vorm. De mate van opname van B6 uit plantaardige bronnen is dan ook sterk afhankelijk van iemands darmflora, levergezondheid en vitamine B2 status. Dit kan vooral bij vegetariërs en veganisten zorgen voor grote variaties in vitamine B6 status.

Voor volwassenen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld op 1,5 mg met een veilige bovengrens van 25 mg/dag. De behoefte aan vitamine B6 kan beïnvloed worden door hoge eiwitconsumptie, bijvoorbeeld in de vorm van eiwitpoeders door sporters, en riboflavine (vitamine B2) of molybdeen status. Behalve dieet kan ook pilgebruik, een hoge oestrogeenspiegel, ontstekingen, en het gebruik van corticosteroïde ontstekingsremmers resulteren in een hogere vitamine B6 behoefte of interfereren met de opname en gebruik ervan. Bij onvoldoende inname van vitamine B6 uit voeding kan een supplement helpen als symptomen van mogelijke tekorten niet verminderen.

Bepalen vitamine B6 status

De vitamine B6 status kan eenvoudig in het bloed bepaald worden. Ook kan in de urine de afbraakproducten bepaald worden door middel van een organische zuren test. Verhoogde gehaltes aan xanthurenaat, kynurenaat, or quinolinaat kunnen op een vitamine B6 tekort duiden. Hierbij zijn eerste tekenen van een tekort te zien door een verhoging in xanthurenaat en verhoogt quinolinaat als laatste.

 Wat te doen bij een tekort

Bij een tekort is het aan te raden om eerst naar het voedingspatroon te kijken en daar aanpassingen in te maken als nodig. Blijven symptomen aanwezig of blijft het vitamine B6 gehalte in het bloed te laag, neem dan een supplement in de vorm van pyridoxaal-5 –fosfaat. Begin daarbij met een lagere dosis van 5 – 10 mg en hoog als nodig op tot een maximum van 25 mg/dag.

Het is niet mogelijk om een te veel aan vitamine B6 binnen te krijgen enkel en alleen door middel van voeding. Dit kan alleen door het innemen van (hoog) gedoseerde supplementen. Verschijnselen van te hoge doseringen aan vitamine B6 zijn van neurologische aard, veelal in de vorm van tintelende of gevoelloze handen en voeten. Deze symptomen zijn reversibel zodra de hoge inname wordt gestaakt. Er ontbreekt echter eenduidig wetenschappelijk onderzoek naar een veilige bovengrens. In Europa is deze gesteld op 25 mg/dag, terwijl deze in de Verenigde Staten op 100 mg/dag ligt. In Europa hoeft men zich dan ook weinig zorgen te maken over mogelijke overschrijdingen van inname.

Bestel het bloedonderzoek naar vitamine b6 los of als extra bij een ander onderzoek.

Wij stelde een combinatie samen van belangrijke micro-nutriënten die met elkaar in verband staan en getest kunnen worden in het bloed,

bestaande uit:

  • Vitamine D3
  • Actief B12 HoloTC
  • Ferritine
  • Vitamine B6
  • Foliumzuur intracellulair

Over de schrijver
Mijn professionele vaardigheden zijn gevormd door een internationale carrière in de voedingsindustrie. Vanaf 2007 ben ik meer en meer betrokken en geïnteresseerd geraakt in het gebruik van “voeding als medicijn”. Ik heb aan verschillende nationale (Hill’s Pet Nutrition, Nutricia) en internationale (University of Manitoba, Canada) onderzoeks- en ontwikkelprojecten gewerkt. Aan de University of Manitoba heb ik meegewerkt aan een klinische studie over interactie tussen leefstijl, genetica en microbiota en associatie met chronische gezondheidsproblemen. Ter verdere verdieping heb ik een studie in nutrigenomics, biochemie en metabolisme gevolgd. Dit heeft mij kennis en inzicht gegeven in de biochemie van het (menselijk) lichaam en de rol van voeding en leefstijl bij gezondheid en het ontstaan van gezondheidsproblemen en ziektes.
Reactie plaatsen