Last van vertraagde schildklier?
16 augustus 2016 
in Blogs
3 min. leestijd

Last van vertraagde schildklier?

Zonder dat ze er een vermoeden van hebben, hebben veel mensen, het grootste deel van hun leven, een vertraagde schildklier. Ze hebben te maken met aandoeningen zoals; een droge huid, broze nagels, dun haar en een vertraagd metabolisme, waardoor ze vaak mollig zijn.

Sommigen hebben van jongs af aan last van de symptomen en anderen krijgen op latere leeftijd te maken met klachten. Hoewel de schildklier van vitaal belang is bij talloze lichaamsfuncties, is er prima te leven met een trage schildklier. Je zou wel kunnen stellen dat je ‘niet het optimale uit het leven kan halen’ met een vertraagde schildklier.

Oorzaken van een vertraagde schildklier

 • Veroudering is de meest voorkomende oorzaak van een trage schildklier. Door langdurig verkeerde leefstijlgewoonten te handhaven, werk je een verstoorde schildklierwerking in de hand.
 • Crashdiëten zijn funest voor een gezonde schildklierwerking. Plotselinge calorische onthouding is funest voor de schildklier.
 • Jodiumtekort verstoort de werking van een gezonde schildklier. In veel keukenzout en in brood zit jodium toegevoegd, maar brood en zout is niet de beste bronnen van jodium, zoals we later zullen zien.
 • Een omzettingsprobleem is een veelgehoorde oorzaak van een trage schildklier en een vertraagd metabolisme. In de lever wordt het schildklierhormoon T4 omgezet in het actieve schildklierhormoon T3. Hiervoor is een aanzienlijke hoeveelheid van het mineraal selenium vereist, waaraan veel mensen een tekort hebben.

schildklier

Symptomen 

De lijst met symptomen is eindeloos, aangezien de schildklier bij zeer veel lichaamsprocessen een co-factor is, maar de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Droge huid
 • Droog, dunner wordend haar
 • Breekbare, afbrokkelende nagels
 • Koude handen en voeten
 • Vochtzakjes onder de ogen
 • Moeilijk afvallen, ondanks enorme inspanningen
 • Buitenste deel wenkbrauwen valt weg
 • Vermoeidheid/weinig energie
 • Zwaarmoedigheid

Welk bloedonderzoek?

Als mensen er gedurende hun leven überhaupt achter komen dat zij een vertraagde schildklier hebben en naar behandeling op zoek gaan, worden zij in het reguliere zorgcircuit vaak ook niet adequaat geholpen.

De huisarts laat meestal de volgende waarden testen: de TSH (Thyroid Stimulating Hormone) en de T4-waarde. Meestal komt uit deze uitslag niets opzienbarends naar voren. Aangezien de meeste mensen kampen met een omzettingsprobleem, is het juist van belang ook de actieve vorm T3 te meten.

Ook kan het waardevol zijn een bloedtest te laten doen indien men de auto-immuunziekte Hashimoto vermoedt.

Met medicatie kunnen vaak de symptomen afnemen, maar nogmaals, men kan T4 schildklierhormoon slikken, maar als de omzetting naar T3 niet goed is, heeft dat natuurlijk geen enkele zin.

Oplossingen bij een vertraagde schildklier

Gelukkig zijn er veel natuurlijke oplossingen om een vertraagde schildklier weer aan de gang te krijgen. Een voorwaarde voor een goede schildklierwerking is de inname van voldoende mineralen. Natuurlijk gaat er de voorkeur naar uit om deze mineralen via kwalitatief goede voeding binnen te krijgen, maar met suppletie kan dit ook.

De schildklier heeft flinke hoeveelheden jodium nodig, aangezien schildklierhormoon in feite is opgebouwd uit jodium (en het aminozuur tyrosine). Jodiumdeficiëntie komt zeer veel voor, omdat de meeste mensen onvoldoende witvis en zeegroenten eten. Het mineraal zink helpt bij de binding van schildklierhormoon aan de receptoren.

Toxische belasting vormt een belangrijke factor. Het gebruik van synthetische cosmetica vormt hierin een zware belasting, alsmede het gebruik van schoonmaakmiddelen, zoals chloor, antibacteriële middelen etc.

Seleniumdeficiëntie komt zeer vaak voor omdat in grote delen van de wereld weinig selenium voorkomt in de bodem. Selenium is van essentieel belang om het schildklierhormoon T4 om te kunnen zetten in de actieve vorm T3.

Ten slotte heeft naar schatting 75% van de mensen met schildklierproblemen een vitamine D tekort. De meeste mensen hebben dagelijks te weinig blootstelling aan zonlicht, ofwel door hun beroep, ofwel doordat op een hogere breedtegraad de zon in bepaalde jaargetijden nu eenmaal minder schijnt. Het is dus zeker het overwegen waard om een vitamine D supplement aan te schaffen.

Naast suppletie kan je nog het volgende doen:

 • Eet voldoende koolhydraten
 • Doe geen crashdiëten (vaak een oorzaak van een vertraagde schildklier)
 • Eet puur en onbewerkt om de lever te ontlasten
 • Vermijd stress, aangezien de omzetting van T4 naar T3 vertraagt bij stress
 • Eet voldoende witvis, zeekraal en zeewier om een jodiumtekort te voorkomen

Benieuwd naar de werking van jouw schildklier en jouw vitamine D spiegel?

Kijk dan op onze webshophttps://www.bloedwaardentest.nl/bloedonderzoek/ziekten/schildklier/

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
Reactie plaatsen