Vermoeid? Verhoog je ferritine!
16 november 2015 
in Blogs
1 min. leestijd

Vermoeid? Verhoog je ferritine!

Ferritine gehalte is belangrijk voor iedereen. Man of vrouw, een fanatieke sporter of een bankhanger. Als je ferritine gehalte te laag is, voel je je vermoeid en uitgeput, wat voor iedereen een probleem kan zijn, ongeacht je lichamelijke conditie.

Wat is ferritine en waarom is het belangrijk?

Ferritine is een soort proteïne dat zich bindt aan ijzer. In feite wordt het  meeste ijzer dat opgeslagen wordt in het lichaam gebonden aan ferritine, zodat dit een goede waarde is om je ijzergehalte te controleren. Ijzer is een belangrijk mineraal dat een deel is van hemoglobine, dat wordt gevonden in alle rode bloedcellen in het lichaam. Hemoglobine zorgt dat alle spieren en andere organen voorzien zijn van genoeg zuurstof. Ook helpt het koolhydraten en vet omzetten in energie. Optimale ijzergehaltes behouden is dus belangrijk voor sporters en non-sporters.

Waarom maakt een laag ferritine gehalte je moe?

Als je een gebrek hebt aan ijzer, heb je waarschijnlijk ook een laag gehalte van rode bloedcellen en hemoglobine. Het gevolg hiervan is dat je bloed minder zuurstof kan vervoeren naar je spieren en hersenen, wat negatieve gevolgen kan hebben voor je prestaties en algemene gezondheid.  Een laag gehalte van rode bloedcellen kan ervoor zorgen dat je lichaam energie niet efficiënt gebruikt tijdens sporten of normale fysieke activiteiten. Symptomen van ijzer gebrek kunnen zijn: regelmatige blessures, een verzwakt imuumsysteem, chronische vermoeidheid en een hoge hartslag tijdens lichamelijke activiteiten. Als je een atleet bent die zijn/haar lichaam energiek wil houden tijdens sportieve activiteiten, is het belangrijk om je ijzergehalte goed op peil te houden, zodat je niet te snel vermoeid raakt. Zelfs als je geen atleet bent, kan je je vermoeid en zwak voelen door een tekort aan ijzer, want kan resulteren in een verminderd niveau van concentratie.

Wil jij je ferritine gehalte testen? klik hier

https://www.bloedwaardentest.nl/ferritine.html

Over de schrijver
Reactie plaatsen