Stiffnograph meet aderverkalking
03 januari 2017 
in Blogs
5 min. leestijd

Stiffnograph meet aderverkalking

In 2017  presenteerde Bloedwaardentest de VitaK-meter als primeur op de Nationale Gezondheidsbeurs.   Sindsdien zijn de vitamineK2 vaatmeters (APG; acceleration photoplethysmogram meters)  onder meerdere namen op de markt verschenen.

De vitamine K2 vaatmeter wordt op de vingertop geklemd en analyseert, zonder bloedprikken, binnen twee minuten de toestand van de bloedvaten. Te weinig vitamine K2 veroorzaakt aderverkalking, hoge bloeddruk, kans op hartinfarct en osteoporose, maar wordt ook in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer en Prostaatkanker. Vitamine K2 zorgt voor vetverbranding en voorkomt gewichtstoename na het volgen van een dieet.

Het wetenschappelijk onderzoek achter de Vitamine K2 meting is ontwikkeld door professor Vermeer, afkomstig van de Universiteit van Maastricht. De meter meet de bloedstroom in de kleine bloedvaatjes. Dit wordt gebruikt om de vaatkarakteristieken in kaart te brengen. In talloze wetenschappelijke artikelen is aangetoond dat verhoogde vitamine K2-inname de volksgezondheid kan bevorderen en kan bijdragen aan het terugdringen van sterfte aan hart- en vaatziekten.

Aderverkalking treedt ook op bij gezonde mensen als hun vitamine K niet optimaal is. Het vergroot onder meer de kans op hoge bloeddruk en een hartinfarct. Vermoedelijk speelt een vitamine K-tekort een rol bij 23% van alle hart- en vaatziekten. Ook is vitamine K2 essentieel voor gezonde botten.

Wat is vitamine K?

Vitamine K is belangrijker voor onze gezondheid dan we dachten. De vitamine ondersteunt niet alleen de bloedstolling, een functie van vitamine K die al heel lang bekend is. Pasgeborenen krijgen daarom vitamine K voorgeschreven. Dit is meestal vitamine K1 (fylloquinon). Maar er zijn diverse vitamine K’s. Vitamine K2 (menaquinon) is essentieel voor aanmaak van een speciaal weefseleiwit dat door het binden van calcium helpt bij het soepel en schoon houden van de slagaderwand, het gewrichtskraakbeen en andere zachte weefsels in het lichaam. Daarnaast is vitamine K2 onontbeerlijk voor bot-eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de vorming en instandhouding van gezond en goed botweefsel.

Vitamine K2 zit vooral in gefermenteerd Japans voedsel zoals Natto. Bij ons vind je het in kaas en kwark. vitamine-k2-in-natto Genoeg vitamine K2 zorgt er voor dat calcium uit je voeding gebruikt wordt voor het versterken van de botten in plaats van het verkalken van aders. Ook helpt vitamine K2 bij afvallen, het voorkomt dat je gewicht toeneemt na je dieet, vitamine K2 zorgt voor de vetverbranding.

Nederlandse wetenschappelijke studie wordt wereldnieuws

Onderzoek van de Universiteit van Maastricht laat zien dat vitamine K2 niet alleen aderverkalking voorkomt, maar ook verstijfde bloedvaten weer elastisch maakt. Deze studie bevestigt voor het eerst het verband tussen vitamine K2 en hart- en vaatziekten.

Honderden deelnemers aan het onderzoek kregen drie jaar lang een vitamine K2 supplement of een placebo. Het meest opmerkelijke resultaat van de studie was dat de aderverkalking niet alleen werd gestopt, maar dat ook de, al verstijfde. bloedvaten weer elastischer werden. Er was dus sprake van een duidelijke verbetering. Een laag vitamine K2 gehalte in de wanden van bloedvaten is een ernstige risicofactor is voor sterfte aan hart-en vaatziekten. Het risico is net zo groot als het risico op hart- en vaatziekten veroorzaakt door roken. Om het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten te verkleinen, kan het zinvol zijn om vitamine K2 bij te gaan slikken, indien er sprake is van een tekort. Ook bleek dat personen die een vitamine K2-rijk dieet gebruiken tot 50% minder overlijdensrisico hebben ten gevolge van hart- en vaatziekten.

In dezelfde studie kwamen al eerder positieve resultaten naar voren. Zo werd in 2013 aangetoond dat vitamine K2 ook een gunstig effect heeft op de botsterkte. Botontkalking wordt geremd bij vrouwen na de overgang door extra toediening van vitamine K2.

Bij aandoeningen, waarbij de opname van vet oplosbare vitaminen in de darm verstoord is, zoals de ziekte van Crohn en coeliakie (glutenallergie), kan een te laag vitamine K2 niveau optreden. In dit geval kan een meting van de vitamine K status van extra belang zijn. Dit geldt ook voor groepen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten.

Waarom niet in bloed meten?

Als je vitamine K in het bloed meet, dan zegt dat alleen iets over of je de afgelopen weken genoeg vitamine K hebt gegeten. Of je de afgelopen jaren genoeg vitamine K hebt opgenomen wordt zichtbaar door het meten van je vaatwanden door middel van de VitaK meter.

Voor een te kort aan overige vitamines doe je de Vitaminen en Mineralen Gold-test of de Nationale Gezondheidscheck.

Gratis proberen bij Bloedwaardentest

Bezoek Bloedwaardentest op de Nationale Gezondheidsbeurs voor een gratis Vitamine-K meting

De Nationale Gezondheidsbeurs vindt plaats van 7 t/m 10 februari 2019 in de Jaarbeurs te Utrecht.

Hoe interpreteer ik de uitslag van mijn test op de Nationale Gezondheidsbeurs?

Verstijven en verkalken van de bloedvaten zijn sterke risicofactoren voor hoge bloeddruk, aderverkalking en hart- en vaatziekten. Door gebruik van de VitaK-Meter kan dit proces in een vroeg stadium worden opgespoord en vervolgens worden geremd door aanpassingen van het dieet en door inname van extra Vitamine K2 (menaquinonen). Afhankelijk van leeftijd en vaatstijfheid wordt een index gegeven. Bij 1 zijn de vaten soepel, bij 2, 3, 4, 5 en 6 is er een oplopende stijfheid en verkalking van de bloedvaten.

  • Een lage vitamine K2 status is, naast roken, de belangrijkste reden voor vaatverstijving.
  • Uit de indexwaarde en de leeftijd is de kans te berekenen op de vitamine K2 behoefte.

Na 1 tot 2 minuten krijgt u 3 getallen te zien

  • Zuurstofverzadiging van uw bloed (normaal tussen 95% en 99%)
  • Hartslag (normaal 60 – 80 slagen per minuut)
  • Vitamine K2 index, getal in cirkel 1, 2, 3, 4, 5, of 6.
IndexLeeftijd 21-40Leeftijd 41-60Leeftijd > 60 jaar
1BBA
2CCB
3DDC
4FED
5GFE
6HGF

  • Score A: Geen aanpassingen van de voeding noodzakelijk
  • Score B: Aanbevolen gebruik: minstens 75 µg vitamine K1 en 45 µg K2 per dag.
  • Score C: Aanbevolen gebruik: minstens 90 µg vitamine K1 en 45 µg K2 per dag.
  • Score D: Controleer levensstijl op lichamelijke activiteit, voedingspatroon en lichaamsgewicht. Tevens wordt een inname van 90 µg vitamine K1 en 90 µg vitamine K2 per dag aanbevolen.
  • Score E: Controleer levensstijl op lichamelijke activiteit, bloeddruk, serum cholesterol en lipide profiel, vetgehalte van de voeding en lichaamsgewicht. Tevens wordt een inname van 90 µg vitamine K1 en 90 µg vitamine K2 per dag aanbevolen.
  • Score F: Verhoog de lichamelijke activiteit, verminder cholesterol en vet inname en probeer af te vallen als de BMI groter is dan 25 kg/m2 . Laat de bloeddruk controleren. Inname van 90 µg vitamine K1 en van minstens 90 µg vitamine K2 per dag wordt sterk aanbevolen.
  • Score G: Een medische controle door de huisarts is sterk aanbevolen. Verbeteringen in de levensstijl zijn waarschijnlijk nodig, tevens wordt het innemen van 180 µg vitamine K2 (eventueel als supplement, bespreek dit met uw huisarts) per dag aanbevolen.
  • Score H: Een medische controle en verbeteringen in de levensstijl worden sterk aanbevolen, inclusief suppletie van 180 µg vitamine K2 per dag. Als de bloedvaten significant verkalkt zijn, overweeg dan een initiële dosis van 360 µg vitamine K2 per dag voor minstens een jaar, gevolgd door een 180 µg vitamine K2 per dag voor de jaren die volgen, dit alles op geleide van uw huisarts.

Vitamine K2 is bij de betere vitamine-leverancier verkrijgbaar onder de naam NutriMK7 of MenaQ7

Voor meer informatie over hoe je je Vitamine K2 kunt aanvullen zie deze filmpjes:


Bloedwaardentest levert geen supplementen, omdat wij onafhankelijk zijn in onze metingen

U kunt de vitamine K2 vaatmeter hier bestellen:

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
sonja
Door

sonja

op 29 Jan 2017

Ik slik bloedverdunners en heb begrepen dat je dan geen vit K of k2 mag slikken? Wat adviseert u mij?

Skip van Gijsel
Door

Skip van Gijsel

op 31 Jan 2017

Beste Sonja, op de Nationale Gezondheidsbeurs staat dhr. Arts, hij is orthomoleculair therapeut, hij kan deze vraag beantwoorden. u kunt ook een email sturen, dan sturen wij deze vraag door.

Luana HOOFT
Door

Luana HOOFT

op 24 May 2017

Waar kan ik een Vitakmeter kopen?

miny
Door

miny

op 24 Jun 2017

Mijn man heeft een aneurysma aan de aorta (stabiel) En moet antistollingsmiddel innemen . Nu is mijn vraag....Mag hij wel vt.k vriendelijke groet Miny

M. Koning
Door

M. Koning

op 21 Feb 2018

Waarom staat A alleen bij ouderen? Betekent dat dat iedereen tot 60 jaar dan vit K moet gaan slikken? Hoe weet je anders hoeveel K in je dagelijkse voedsel zit?

Bastiaan
Door

Bastiaan

op 20 Feb 2019

Hoe wordt de vitamine K op de gezondheidsbeurs 2019 gemeten?

Reactie plaatsen