Meten is weten: de kracht van bloedonderzoek
Orthomoleculair therapeut Jacqueline Elferink maakt gebruik van bloedtesten voor haar patiënten. Ze haalt er verbluffende resultaten door. Patiënten komen van heinde en verre naar haar drukke praktijk in Nijmegen. En dat is niet vreemd: orthomoleculair therapeut Jacqueline Elferink boekt resultaten bij mensen die soms al jarenlang rondlopen met ‘vage’ klachten. Haar aanpak is holistisch – zorg voor lichaam én geest. Dan kan de energie weer stromen zoals het moet. In deze holistische benadering vertrouwt Jacqueline op harde wetenschappelijke gegevens: die uit het onderzoek van bloed, urine of ontlasting.
Onderliggende oorzaak
De klachten waarmee patiënten bij Elferink komen, zijn zeer divers: darmklachten, burn-out en hormonale en psychische klachten zoals angst, depressie en hyperventilatie. Maar ook mensen met overgangsklachten, migraine, gewrichtsklachten, huidklachten of ernstige haaruitval.
Als orthomoleculair therapeut kijkt Elferink altijd verder dan de klachten. “De kunst is de onderliggende oorzaak te vinden die de klachten in stand houdt”, aldus Elferink. En daarbij zijn de testen van Bloedwaardentest bijzonder nuttig.
Te weinig bloedtesten
“Ik kan mij er nog altijd over verbazen”, vertelt Elferink, “dat iemand járenlang met klachten kan rondlopen terwijl een simpele bloedtest die onderligge nde oorzaak direct kan blootleggen.” Helaas worden huisartsen omwille van kostenbesparing in de zorg ontmoedigd om bloedtesten te doen. “En dat is zonde, want een tijdige diagnose kan veel doktersbezoek, medicatie en ziekteverzuim voorkomen”.
Klassieke coeliakie
Zo kwam er een vrouw die al jarenlang kampte met extreme vermoeidheidsklachten. Ze kon zelfs niet meer werken. De bloedwaardentest toonde een waarde voor IgA-antilichamen aan van 400-500, terwijl dit dik onder de 10 zou moeten liggen. Elferink: “Dan heb je een klassieke coeliakie (glutenallergie) te pakken. Geen wonder dat ze moe was, waarschijnlijk al haar hele leven.”
Vitamine D
Of neem vitamine D als voorbeeld. Er lopen erg veel mensen rond met een tekort daaraan. Soms is dat tekort zo groot dat er serieuze klachten ontstaan, zoals botpijnen. Gelukkig is de oplossing simpel: met aanpassing in de voeding en wat supplementen, heb je het zo weer op orde. Maar dan moet je het wel eerst weten, dus meten.
De juiste bloedwaarden meten
Ook merkt Elferink dat de ‘reguliere’ geneeskunde anders naar bloedwaarden kijkt dan zij vanuit de orthomoleculaire geneeskunde doet. Neem bijvoorbeeld ijzertekort. Elferink: “De huisarts is tevreden met een Hb boven de 7,5 voor vrouwen. Maar als de ferritinewaarden of transferrineverzadiging niet in orde zijn, dan is er toch sprake van een ijzergebreksanemie. Met vermoeidheid tot gevolg. Dan kun je leuk het advies krijgen om ‘het wat rustiger aan te doen’, maar daarmee pak je de oorzaak niet aan.”
Burn-out klachten
Elferink ziet veel patiënten met burn-out klachten. De behandeling daarvan is al even divers als de mensen die ze ziet. Maatwerk met voedingsadvies, psychosociale hulp en coaching. En ook bij deze groep kan een bloedwaardentest veel inzicht geven. “Het vertelt mij in welk stadium van een burn-out iemand zich bevindt”, vertelt Elferink. “Zijn de cortisolwaarden verhoogd, dan zit men in de stress-modus. Is het DHEA-gehalte laag, dan zit iemand al een fase verder met uitputting van de bijnieren. Dat helpt bij het kiezen van de juiste behandeling van de burn-out.”
Ernstige haaruitval
Elferink is succesvol in het behandelen van de aandoening Alopecia totalis. Bij deze aandoening vallen haren op het gehele lichaam plots uit en blijven ze vaak weg. De precieze oorzaak van deze aandoening is niet bekend, maar vaak zijn er tekorten en disbalansen in het lichaam te vinden. Pak je die aan, dan kan de haaruitval aanzienlijk verminderen.
Ziekte van Lyme
Elferink werkt fijn samen met het lab van Bloedwaardentest. Zo kwam er op haar verzoek een extra test bij voor de ziekte van Lyme. “De standaardtest van de huisarts is niet nauwkeurig genoeg”, licht ze toe. “Met de testen van bloedwaardentest komen we meer te weten.”
Lekkende darm
Bloedwaardentest heeft ook urine- en ontlastingstesten waar Elferink gebruik van maakt. Bijvoorbeeld bij het vermoeden van een lekkende darm, een aandoening die aan de basis ligt van heel veel vermoeidheidsklachten.
Niet te veel testen
Toch bestelt Elferink niet voor iedere patiënt een bloedwaardentest. Ook hierbij is het een kwestie van balans, vindt ze. Huisartsen doen te weinig aan bloedwaardenonderzoek, orthomoleculair therapeuten soms wat te veel. “Wanneer je een goede intake doet en de klachten, het voedingspatroon en de medische geschiedenis in kaart brengt, dan kun je vrij gericht vervolgonderzoek laten doen”, aldus Elferink. “Je hoeft dan echt niet het volledige bloedbeeld te weten.”
“Te veel testen kan voor sommige patiënten zelfs schadelijk zijn”, vervolgd Elferink, “omdat het de focus legt op wat er allemaal mis met ze kan zijn. Mensen kunnen er lichtelijk hypochondrisch van worden.” Elferink raadt tot slot ook aan om de testen onder begeleiding van een therapeut te doen. Niet alleen om de uitslagen goed te interpreteren, maar ook voor de mentale begeleiding van eventuele heftige uitslagen zoals Lyme.
Kijk voor de bloedonderzoeken die Orthobalans heeft samengesteld bij Bloedwaardentest.nl voor haar cliënten op:
bloedwaardentest.nl/orthobalans/
Ook partner van Bloedwaardentest worden?
Schrijf je in op info.bloedwaardentest.nl/behandelaar/