Theo over zijn bloedwaardentest
05 juli 2023 
3 min. leestijd

Klanten review: Een bloedwaardentest geeft mij richting en houvast

Een bloedwaardentest geeft mij richting en houvast

Hij was een jaartje ouder dan ik. Mijn overbuurman.

Was, want Wil ging weg op z’n racefiets en kwam niet meer thuis. Z’n benen stopte met fietsen en z’n hart stopte met kloppen. Hoe is dat toch mogelijk, dacht ik? Hij was altijd in de weer en opgewekt. Lekker bezig met z’n tuin en fietsen met kleinkinderen. Vervroegd met pensioen en nog boordevol plannen. En ondanks zijn witte krullenbos was Wil absoluut nog niet oud.

Zijn te vroege dood zet mij aan het denken: heeft mijn lijf ook een vervelende verrassing in petto? Ik ben altijd sportief geweest en nog. Ik voel me goed, heb geen lichamelijke klachten en ik probeer me te herinneren wanneer ik voor het laatst mijn huisarts heb gezien.

Geen idee.

Ben ik wel okay?

Hoewel ik wel een paar kilo’s te zwaar ben, voel ik me fit. Ik fiets - bij wijze van test - elk jaar op 2e pinksterdag de Fietselfstedentocht (235 km) en het Elfstedenkruisje voelt als een positieve uitslag voor een lang leven. Onzin natuurlijk.

Misschien ontwikkelt mijn lijf stiekem een tumor of is een kransslagader vervaarlijk aan het dichtslippen, denk ik negatief.

Nu ben ik niet het type dat bij het minste geringste de huisarts bezoekt, dus een afspraak maken terwijl je niks mankeert, vind ik onzin. Om mijn onrust weg te nemen ga ik op zoek naar advies en antwoorden en het toeval wil dat ik Ellen van Bloedwaardentest tegenkom. Ik ken haar zakelijk nog van vroeger en onze dochters waren klasgenoten. Als ze me vertelt over haar bedrijf en wat ze doet, weet ik dat zij de beste oplossing heeft voor mij. Een uitgebreide bloedwaardentest geeft immers zoveel informatie inzicht en rust. Althans, dat hoop ik.

 Op advies van Bloedwaardentest kies ik voor de Nationale Gezondheidscheck-up. Nadat ik betaald heb, ontvang ik een dag later een brievenbuspakket met daarin instructies, retourenvelop en verschillende buisjes. Ik maak een afspraak bij een prikpost - in mijn geval een ziekenhuis in de buurt - en lees de instructies.

Geen slappe knieën

De bloedafname is een fluitje van een cent. Eén prik is voldoende om vijf, zes buisjes te vullen. Het prikken doet niet zeer, ik word niet slap in de knieën en het duurt alles bij elkaar nog geen minuut. Samen met een buisje urine stuur ik de met bloed gevulde buisjes in een speciale, geadresseerde en gefrankeerde envelop naar het lab.

Een week later krijg ik de uitslag + bijsluiter van de bloedwaardentest per e-mail toegestuurd. Ik open de pdf en scan snel de uitslag op zaken die mogelijk duiden op ellende. De hoeveelheid aan informatie is overweldigend. Sommige waarden snap ik niet maar een bijsluiter waar Wikipedia jaloers op zou kunnen worden, is duidelijk. De uitslag ook.

Er zijn bij mij geen zaken aan het licht gekomen die me dwingen om me met zwaailicht en sirene naar het ziekenhuis te laten vervoeren. Wel zie ik waardes die me aan het denken zetten.

De boodschap is helder

Ik moet werken aan mijn vitamine D3 en B12-tekorten. Nooit last van gehad, maar bloed liegt niet. Mijn cholesterol-waarden zijn altijd een zwak punt geweest maar zijn nu al beter dan geweest. Ook de waarde triglyceriden (vetten in het bloed) is wat aan de hoge kant (dat vermoeden had ik al want dat vertelt mijn weegschaal met lichaamsanalyse me indirect ook). Ik stel mijn eetpatroon bij, verlies nog een paar kilo en beweeg nog wat meer waardoor ik dit probleem hoop te kunnen tackelen.

Inmiddels ben ik goed op gewicht en hoop dat deze waardes bij een volgende bloedwaardentest niet vetgedrukt zullen zijn. Want die vervolgtest gaat er komen, dat is zeker.

De uitslag van een bloedwaardentest is een geweldige bron van waardevolle informatie. Er zijn krankzinnig veel websites en coaches die ons allemaal kunnen en willen helpen om fitter en gezonder te worden, maar ik raad iedereen aan die van plan is om zichzelf te resetten, om eerst een bloedwaardentest te doen. Het is de beste actie die je kunt ondernemen en waarop voedingscoaches, lifestyle-coaches en jijzelf - zonder aannames - op kunnen sturen.

Ik weet niet of een regelmatige bloedwaardentest het noodlot van mijn overbuurman had kunnen voorkomen, maar ik denk wel dat hij een betere kans had om er nog te zijn.

Toch maar weer een nieuwe test doen

Inmiddels ben ik 65 en heb zojuist mijn 8ste Fietselfstedentocht volbracht.

Ik voel me nog steeds goed maar ik ga toch binnenkort even met Bloedwaardentest.nl overleggen wanneer ik weer een test zal doen en welke test voor mij het beste is. Ik ben benieuwd of sommige waardes positief zijn bijgesteld en er geen andere zaken aan het licht komen die aandacht nodig hebben. Ik heb nog zo veel te doen en te willen.

Jij ook?

Theo Basstein
Best.

Over de schrijver
Reactie plaatsen