Ken jij jouw Triggerfoods?
16 december 2016 
in Blogs
5 min. leestijd

Ken jij jouw Triggerfoods?

Wil jij optimaal presteren door middel van een persoonlijk voedingsschema?

Dan is het zinvol om (eenmalig) je persoonlijke voedselovergevoeligheid; jouw triggerfoods, in kaart te brengen.

IgG voedselallergieën kunnen laaggradige ontstekingen veroorzaken en daarmee je conditie en gezondheid aantasten. Het probleem is dat het moeilijk is om te achterhalen welk voedsel bij jou de klachten veroorzaakt. Dit komt omdat de klachten chronisch worden.  De  symptomen treden pas na uren, of zelfs dagen, na het eten van het voedsel, waar jij niet tegen kunt, op. Dit wordt ook wel een vertraagde voedselallergie genoemd.

Voeding is een belangrijk onderdeel van health en fitness. Voor je optimale dieet moet je goed afwegen hoeveel proteïnen en koolhydraten, vetten, aminozuren en vitamines je moet nemen. Ieder lichaam en ieder immuunsysteem reageert echter verschillend. In het geval van IgG voedselintolerantie reageert je immuunsysteem op – normaal gesproken –  onschuldig voedsel. Dit kan laaggradige ontstekingen veroorzaken. Deze kunnen leiden tot chronische klachten en een grote impact op je gezondheid hebben.

Wat is de oorzaak?

Onverteerde eiwitten komen in je bloed. Je immuunsysteem ziet deze eiwitten als lichaamsvreemde stoffen en zet de aanval in met IgG antistoffen. Dit veroorzaakt ontstekingsreacties met een negatieve invloed op je gezondheid en prestatie. Laaggradige ontstekingen zijn totaal iets anders dan “gewone” ontstekingen. Gewone acute ontekingen zijn goed voor je lichaam want zij lossen een infectie op. Acute, waarneembare, ontstekingen zijn  héél wat ánders dan laaggradige ontstekingen. Die zijn vaak niet zomaar op te lossen en we hebben het ook vaak niet in de gaten dát ze er zijn. Laaggradige ontstekingen, die vaak chronisch zijn,  zijn niet genezend maar juist ziekmakend. Ze kunnen de cellen en daardoor de weefsels beschadigen. Ons immuunsysteem, wat in actie komt bij een acute ontsteking, gaat ook nu aan de slag maar blijft aan het werk omdat de ontsteking chronisch is. Uiteindelijk raakt je immuunsysteem overwerkt en kan het resultaat zijn dat het lichaam zichzelf aanvalt.

Wat is het verschil tussen voedselintolerantie en voedselallergie?

Een IgG voedselallergie, ook wel voedselintolerantie genaamd,  moet niet verward worden met een standaard voedselallergie (type 1). Als je een type 1 allergie hebt, produceert je immuunsysteem IgE antistoffen. Deze antistoffen leiden tot een onmiddellijke allergische reactie. Deze allergieën zijn veel zeldzamer. Als je deze vorm van allergie hebt ben je er meestal al mee bekend, omdat deze vorm van allergie heel acuut en heel heftig is.

Nut en noodzaak van IgG en IgG4 onderzoek.

In het algemeen wordt verondersteld dat dit type acute allergie wordt veroorzaakt door IgE reacties.
De gangbare opvatting is dat het bij  IgG om een  “normale” reactie gaat en dat dit niets te maken heeft met  type 1-allergieën. Nieuwe wetenschappelijke inzichten laten echter zien dat IgG betrokken kan zijn bij sterke allergische reacties, zelfs bij anafylactische reacties (medisch spoedgeval).

Een voedsel allergie wordt veroorzaakt door IgE antistoffen en een vertraagde voedstelallergie door IgG antistoffen.
IgG antistoffen zijn echter verdeelt in 4 subklassen, IgG1, IgG2, IgG3 en IgG4. IgG4 is gerelateerd aan een type 1-allergie en kan worden beschouwd als het tegengif tegen IgE antistoffen.
IgG4 is in veel lagere concentraties aanwezig in het bloed dan de andere subklassen, maar hogere waarden van IgG4 kunnen histamine vrijmaken, wat vooral symptomen bij patiënten met lage DAO-activiteit tot pseudo allergische reacties kan leiden. Daarom is het beter om ook deze voedingsmiddelen te vermijden als er een hoge reactie op IgG4 gemeten wordt. in de pre-screning worden IgG totaal en IgG4 daarom apart gerapporteerd, naar aanleiding van deze uitslag worden de vervolgtesten geadviseerd of uitgevoerd.

Waarom kom  je niet verder met  je sportprestaties?

Doordat je spieren al het zuurstof in je lichaam nodig hebben om optimale prestaties te leveren kan het zijn dat er te weinig zuurstof naar je organen gaat. Door de constante belasting en prestatie en maximale zuurstofgebruik van de spieren kunnen op den duur de cellen van het darmslijmvlies beschadigen en poreus worden. Dit proces wordt nog  versterkt door het gebruik van sommige medicijnen. De constante inname van jouw ‘triggerfoods’ kan dan chronische ontstekingen veroorzaken en hiermee het niveau van TNF-alfa laten stijgen.  TNF-alfa is een eiwit dat overactief is als je  een auto-immuunziekte hebt. Door een verhoogd TNF-alfaniveau valt het afweersysteem je  lichaamseigen cellen aan en wordt je immuunsysteem aangetast.

Hierdoor kan de insuline receptor worden geblokkeerd en kun je zelfs ongevoelig worden voor het hormoon insuline: insulineresistentie genaamd. Het gevolg daarvan is dat je vet opslaat en dus dik wordt. Ook is dit dé versneller in ons verouderingsproces en heeft het zeer negatieve gevolgen voor onze gezondheid. Hierdoor kunnen koolhydraten niet volledig benut worden en niet vervoerd worden naar de spieren, wat ook de sport prestaties negatief beïnvloed.

De stoffen die ontstaan na een IgG reactie kunnen zich binden aan rode bloedlichaampjes en deze laten klonteren. Hierdoor is er minder ruimte over voor zuurstof in de rode bloedcellen, waardoor de spieren minder zuurstof krijgen en waardoor je prestaties achteruit gaan.

Hoe kom je er achter?

De Wat mag ik eten voedseltest helpt je bij het zoeken naar de voedingsstoffen die goed voor je zijn en het bepalen van jouw ‘triggerfoods’. Om deze triggerfoods te identificeren, analyseert het lab jouw serum bloed en bepaalt de aanwezigheid van specifieke IgG anti lichamen in een groot aantal verschillende voedingsmiddelen

Met de Wat mag ik eten-test kom je er achter voor welke voeding je intolerant bent.

Wat is jouw persoonlijke oplossing?

Met de “Wat mag ik eten” test, kun je  ontdekken of een voedselintolerantie de oorzaak zou kunnen zijn van je klachten. Door middel van innovatieve en uitgebreide bloedanalyse identificeert de voedselintolerantie test de IgG-antistoffen snel en nauwkeurig. Je doet de pre-screening en daaruit komt of je intolerant bent voor bepaalde voedingstoffen, als dat zo is kun je, indien gewenst, het advies van de laborant opvolgen om door te testen naar andere producten. Want als je niet tegen melkproducten kunt wil je wel weten of yoghurt of kaas geen bezwaar is.

Door deze triggerfoods te ontwijken, kunnen ontstekingen worden verminderd of zelfs helemaal verdwijnen zodat je lichaam kan herstellen.

Door je dieet zorgvuldig te plannen en voedsel waarvoor je allergisch bent te vermijden werkt je immuunsysteem beter, wat leidt tot optimale prestaties.

Wat is het resultaat?

Vermijd de voedingstoffen waar jij allergisch voor bent en:

  • Krijg meer energie!
  • Zorg er voor dat je minder vocht vast houdt
  • Herstel sneller na trainen
  • Verbeter je lichaamscontouren

Met een voedselintolerantietest kun je je conditie  verbeteren en je prestaties op schroeven. Er is veel te verbeteren aan je gezondheid door simpelweg je persoonlijke “Wat mag ik eten” dieet te volgen.

Om er achter te komen welke stoffen jij moet vermijden doe je  de Wat mag ik eten pre-screening bloedtest voor slechts €76- icl. btw exclusief verzend en bloedafnamekosten. Binnen enkele weken heb je de uitslag al, en dan kun je indien nodig vervolg testen doen. Je betaalt dus nooit te veel!

Als je wat meer wilt besteden kun je het beste het onderzoek van 31 voedingsmiddelen kiezen. Deze pre-screening kijkt wat breder.  Bij dit onderzoek wordt op het lab in je bloed gekeken waar jij het meeste op reageert en deze voedingsmiddelen worden onderzocht en gerapporteerd

 

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
mart
Door

mart

op 27 Dec 2016

kan deze test bij door zorgverzekering vergoed worden ?

Ellen
Door

Ellen

op 20 Jul 2017

Waarschijnlijk wordt deze test niet door de zorgverzekering vergoed, graag reacties bij wie het wel is gelukt.

Caroline
Door

Caroline

op 15 Aug 2017

De test wordt niet vergoed. Heb t zelf vorig jaar laten testen. Is wel waardevol. Ben ook afgevallen.

Nanda
Door

Nanda

op 14 Oct 2021

Ik woon in Maarn wat is het prikpen in mijn buurt?

Sanne
Door

Sanne

op 09 Dec 2023

Ik lees inndit blog dat recente wetenschappelijke studies igG4 dus wel als een goede indicator wordt gezien voor een intolerantie. Kunt u mij vertellen welke studies dat zijn?

Ellen van Gijsel
Reactie plaatsen