Je gezondheid verbeteren met persoonlijke voeding? Het kan!
15 oktober 2019 
in Blogs
3 min. leestijd

Je gezondheid verbeteren met persoonlijke voeding? Het kan!

Een gezond eetpatroon kan veel goeds doen voor de gezondheid. Het is niet zonder reden dat steeds meer zorgverzekeraars leefstijlprogramma’s ontwikkelen, contracteren en vergoeden. Maar wat voor de één gezond is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Ieder lichaam is anders en daarmee is – zoals de term het zelf al zegt – gepersonaliseerde voeding ook voor niemand hetzelfde. Weet jij al wat voeding voor jouw gezondheid kan doen? Dit is wat we nu weten.

Persoonlijk voeding: wat houdt dat eigenlijk in?

Hoeveel zout iemand mag hebben, is leeftijdsafhankelijk. Kinderen en ouderen mogen minder zout eten dan de gemiddelde volwassene. Datzelfde geldt voor suiker. Maar wat nou als je diabetes hebt? Of een hart- of vaatziekte? En afvallen lukt maar niet? Kan persoonlijke voeding dan iets voor je doen? Het korte antwoord is simpel: ja. Het uitgebreide antwoord behoeft logischerwijs iets meer uitleg: mensen met diabetes of hart- en vaatziekten kunnen veel hebben aan een bepaald dieet, ofwel een persoonlijk voedingsadvies. Binnen het programma Keer Diabetes 2 Om is bewezen dat mensen met diabetes type 2 met gezonde voeding (en bewegen) als medicijn een ommekeer kunnen maken met hun ziekte. Of – zoals Dokters van Morgen eens liet zien – kunnen mensen met hart- en vaatziekten baat hebben bij het Pioppi-dieet. Een mediterraan koolhydraatarm dieet, zoals het Voedingscentrum het omschrijft.

Ook wetenschappers bij onderzoeksorganisatie TNO gebruiken in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de leefstijl als medicijn, bijvoorbeeld door patiënten met diabetes type 2 glucose- of suikertests te laten doen en ze zo in subgroepen in te delen. Waarom subgroepen? Zo kunnen zij gepersonaliseerde voeding voorschrijven als behandeling. Het idee is dat diabetespatiënten op die manier geen (of minder) farmaceutische medicijnen hoeven te gebruiken.

DNA- en bloedonderzoek

Het onderzoek van TNO breidt zich uit door samen met de onderzoeksafdeling van Wageningen University (Wageningen University & Research) parameters voor een persoonlijk voedingsadvies te beoordelen. Dit houdt het volgende in: het DNA van de mens bevat zo veel informatie, dat bepaalde onderdelen daaruit relevant zijn voor voeding en gezondheid. Maar, zo benadrukt Liesbeth Luijendijk van Wageningen University, DNA is niet de enige biomarker die relevante informatie hierover bevat. Zo zijn ook bloedanalyses interessant, want met bloedtests kunnen we onder meer het glucose- en cholesterolgehalte meten. En uiteraard de bloeddruk, waarvan de hoogte ook één en ander kan vertellen over de gezondheid van een persoon.

Diëtist vervangen door data?

Betekenen al deze ontwikkelingen dat de diëtist vervangen wordt? Nee. Met de komst van dergelijke data-analyses en wetenschappelijke onderzoeken, kan het advies van de diëtist juist onderbouwd of ondersteund worden. Maar er ligt wel een nieuwe rol voor de diëtist in het verschiet. In de nabije toekomst zal de consument meer en meer informatie tot zijn beschikking hebben, waarvan niet alles even toegankelijk en begrijpelijk is. Het is aan de diëtist om deze beschikbare informatie wél toegankelijk en begrijpelijk te maken, zodat het daadwerkelijk toepasbaar is. Soms is er zo’n overdaad aan informatie dat de consument verdwaalt. De diëtist kan daarin een ondersteunende rol spelen.

Technologische ontwikkelingen voor een gezonde levensstijl

Wie dat wil, kan via aardig wat apps en andere technologie zelf gezondheidsdata verzamelen. Fitbits houden bij hoeveel iemand beweegt en hoe hoog iemands hartslag is. Health trackers houden onder meer calorieën bij, tellen macro’s of houden je activiteiten op een dag bij. Runtastic geeft je informatie over jouw hardloopsessie, maar ook voedingsadvies voor sporters. DNA- en bloedtesten bieden de consument nog meer informatie, maar kan hij deze data vertalen naar de praktijk? Dit blijkt volgens TNO nog lastig. Het onderzoeksinstituut is daarom druk bezig met de vertaling daarvan, zonder dat mensen zich bekeken of iets ontnomen voelen. Want dat is nog een drempel, aldus de onderzoekers. Consumenten spreken af en toe nog steeds over Big Brother als het gaat om gepersonaliseerde data.

Kunstmatige intelligentie helpt bij voedingsadvies op maat

Toch heeft juist de consument baat bij deze data. Al deze informatie in combinatie met kunstmatige intelligentie kan namelijk bijdragen aan een gezonder leven en minder kans op chronische ziektes.  Zo gebruiken ze bij de universiteit van Wageningen kunstmatige intelligentie om informatie over consumenten en producten te vertalen naar een voedingsadvies op maat. Met algoritmes koppelen ze persoonlijke gegevens aan productkenmerken en voedingswetenschappelijke kennis. Persoonlijke gegevens kun je bijvoorbeeld halen uit een  bloed-, speeksel-, en/of DNA-test. In combinatie met kunstmatige intelligentie kan daarmee een optimaal, gepersonaliseerd voedingsadvies worden afgegeven. En het goede nieuws is: zo’n test kun je nu zelfs al thuis doen!

Test zelf welke voeding het beste bij jou past!

Via Bloedwaardentest kun je verschillende testen uitvoeren waarmee je inzicht krijgt in hoe je lichaam functioneert. Dat helpt je om je voeding te optimaliseren, wat bijdraagt aan een lang, gezond en slanker leven, zónder chronische ziekten. Je hebt keuze uit de volgende testen:

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
Reactie plaatsen