Spieropbouw voor bodybuilders
23 mei 2016 
in Blogs
2 min. leestijd

Spieropbouw voor bodybuilders

Hormonen bij spieropbouw voor bodybuilders

Bodybuilders richten zich met hun training en dieet vooral op spieropbouw. De fysiek van de bodybuilders die je op tv of in tijdschriften ziet, heeft vaak een jarenlange investering gevergd. De uitspraak ‘abs are made in the kitchen’ bestaat niet voor niets. Een geweldig massief gespierd lichaam vergt veel discipline, zowel in de keuken als in de gym.

Voeding en spieropbouw

Voeding en leefstijl vormen de pijlers voor een toplichaam. Om hun lichaam optimaal te voorzien van voedingsstoffen volgen bodybuilders een proteïnerijk dieet, doen als het even kan dagelijks aan krachttraining en voorzien hun lichaam van de nodige rust om hiervan weer te kunnen herstellen.

Voor de optimale spieropbouw is de juiste voeding van opperst belang. Deze voeding is niet alleen van belang om de spieren te voorzien van brandstof (koolhydraten) en bouwstoffen (eiwitten) voor de spieropbouw, maar ook van enorme invloed op de hormonen, de stofjes die juist zo belangrijk zijn voor spieropbouw.

Hormonen en spieropbouw

Hoe zit dat precies met die hormonen? Onze hormonen zijn onze lichaamseigen signaalstoffen die door de endocriene klieren worden geproduceerd en in de bloedbaan terechtkomen. Daar sturen ze talloze lichaamsfuncties aan. Denk bijvoorbeeld aan schildklierhormoon dat de lichaamstemperatuur reguleert of insuline dat de bloedsuikerspiegel stabiel houdt en de energievoorziening van de cellen aanstuurt.

De hormonen die voor spieropbouw van belang zijn, zijn de anabole hormonen:

  • DHEA-s
  • Groeihormoon
  • Oestradiol
  • Testosteron
  • Insuline

Voor bodybuilders zijn de hormonen DHEA-s, testosteron en insuline de belangrijkste hormonen bij spieropbouw.

Voeding en leefstijl en de invloed op hormonen

Voeding en leefstijl zijn van veel grotere invloed op de hormoonhuishouding dan de meeste mensen verwachten. Sommige voeding zoals soja, bevat bijvoorbeeld fyto-oestrogenen (plantaardige vrouwelijke hormonen) die de hormoonbalans flink kunnen verstoren, waardoor de aanmaak van testosteron verstoord raakt en het vrouwelijke hormoon oestrogeen juist geboost wordt. Dat is wel het laatste wat je wilt als je juist spieren wilt opbouwen, want dan moet je testosteron juist hoog zijn.

Met de bloedwaardentest DHEA-s, testosteron en insuline worden de belangrijkste anabole hormonen gemeten. Met de juiste bloedwaarden ben je in staat om het optimale uit je trainingen te halen en progressie te boeken.

DHEA-s: Dehydroepiandrosteronsulfaat wordt in de bijnieren geproduceerd en is een zogenaamde precursor voor het androgene hormoon testosteron. Een lage DHEA-waarde kan een oorzaak zijn van lagere testosteronwaarden.

Testosteron: Testosteron staat natuurlijk bekend als geslachtshormoon en om de anabole eigenschappen met betrekking tot krachttraining. Daarnaast is testosteron van invloed op de gezondheid van de botten, het geheugen en de gemoedstoestand.

Insuline: Insuline vervult de rol van regulator voor de bloedsuikerspiegel en wordt geproduceerd in de alvleesklier, specifiek in de eilandjes van Langerhans. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel wanneer deze te hoog wordt. Daarmee is het de tegenhanger van glucagon, dat de bloedsuikerspiegel juist verhoogt wanneer deze te laag raakt.

Naast deze functie speelt insuline ook een belangrijke rol voor bodybuilders: het reguleert het koolhydraat-, eiwit- en vetmetabolisme. Insuline heeft zowel anabole als antikatabole effecten op de spieren en is daarmee een belangrijke waarde om te monitoren in de groeifase van de trainingen.

Wil je een bloedwaardentest doen om je anabole hormonen te meten, zodat je het optimale uit je trainingen kan halen?

Maak nu gebruik van onze pakketaanbieding DHEA-s, testosteron en insuline.

Nu € 117,90 (incl. verzend- en prikkosten van 19,90) Normaal € 140

https://www.bloedwaardentest.nl/spieropbouw-dhea-s-testosteron-insuline.html

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
I esajas
Door

I esajas

op 08 Jan 2017

Hallo; Ik zag een advertentie van jullie langs komen op Facebook. Mijn vraag of reactie is; ik merk bij mezelf dat ik lichaamsgewicht verliest maar ook bijj mijn penis die heel wat gekrompen is , is dat een vorm van te kort aan testosteron en insuline ik zit er al jaren mee. Hoor snel van jullie te horen. Grtjes ;

Skip van Gijsel
Reactie plaatsen