Het belang van biomarker testen bij eczeembehandeling
14 juni 2024 
2 min. leestijd

Het belang van biomarker testen bij eczeembehandeling

Eczeem is de meest voorkomende chronische huidaandoening wereldwijd. 11-25% van de kinderen en 10% van de volwassen heeft hier last van. Behandeling via de huisarts of dermatoloog is vaak beperkt en meer gericht op symptoombestrijding. Het is een complexe huidaandoening die vaak net zo frustrerend als persistent kan zijn. Terwijl erfelijke factoren een rol kunnen spelen, zijn dagelijkse triggers vaak de sleutel tot het beheersen van uitbraken. Door middel van gerichte biomarker testen kunnen patiënten meer inzicht krijgen in hun persoonlijke triggers en de effectiviteit van hun behandelingen. In deze blog bespreken we welke specifieke biomarkers van belang zijn bij eczeem en hoe je deze informatie kunt gebruiken om je conditie te beheersen.

Wat zijn biomarkers
Biomarkers zijn signalen in je lichaam die dokters kunnen meten om te kijken hoe gezond je bent. Stel je voor dat je lichaam een auto is en biomarkers zijn de lampjes op het dashboard. Als een lampje gaat branden, weet je dat er iets aan de hand is met de auto. Zo werken biomarkers voor je lichaam ook.

Belangrijke biomarkers voor eczeem

  1. Vitamine A: Deze vitamine is belangrijk voor het onderhoud van de integriteit en functie van de huidbarrière. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot een droge, schilferige huid, wat eczeem symptomen kan verergeren. Bovendien helpt vitamine A bij het reguleren van de talgproductie, dat is essentieel voor het handhaven van de natuurlijke vochtbarrière van de huid, wat uitdroging voorkomt.
  2. Vitamine D: Vitamine D heeft immuun modulerende eigenschappen, wat betekent dat het helpt bij het reguleren van het immuunsysteem, zodat het immuunsysteem niet overactief reageert. Is je vitamine D spiegel lager dan 75 nmol/l, dan heb je een tekort.
  3. ZinkDit mineraal is essentieel voor wondgenezing. Zinktekort is vaak gelinkt aan een verhoogde gevoeligheid voor huidirritaties en kan ook de productie van fillagrine beïnvloeden. Fillagrine is een eiwit dat essentieel is voor de vorming van de huidbarrière. Zink maakt de productie van fillagrine gemakkelijker. Ook is insuline noodzakelijk voor de productie van fillagrine, het voorkomen van insuline resistentie door het aanpassen van voeding en leefstijl is daarom van groot belang.
  4. Omega-3-6 Index: Omega vetzuren zijn belangrijk voor de huidgezondheid, vooral in het verminderen van ontsteking. Een onevenwichtige omega-3 tot omega-6 ratio kan bijdragen aan ontstekingscondities zoals eczeem.

Het identificeren van triggers

Naast het monitoren van essentiële voedingsstoffen, is het identificeren van specifieke eczeemtriggers ook belangrijk. De "Wat Mag Ik Eten" test (WMIE) van Bloedwaardentest.nl biedt een unieke kans om voedselgevoeligheden te identificeren die eczeem kunnen verergeren. Deze test kan helpen bij het samenstellen van een gepersonaliseerd voedingsplan om bepaalde foodtriggers te vermijden.

Hoe werken biomarker testen?

Bij biomarker testen wordt een bloedmonster genomen en geanalyseerd op verschillende waarden die belangrijk zijn voor mensen met eczeem. Deze testen kunnen helpen bij het aanpassen van voeding en leefstijl en indien nodig suppletie om de conditie te monitoren.

Het belang van een gepersonaliseerde aanpak

Elke eczeempatiënt reageert anders op behandelingen en triggers. Daarom is een gepersonaliseerde aanpak in de behandeling niet alleen wenselijk, maar vaak noodzakelijk. Door regelmatig je bloedwaarden te laten testen, kun je een behandeling en leefstijl ontwikkelen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.

Conclusie

Biomarker testen bieden een wetenschappelijk onderbouwde methode om de onderliggende oorzaken van je symptomen aan te pakken. Door vitamines, mineralen en je omega-3-6 balans regelmatig te checken, samen met een grondige analyse van voedselgevoeligheden via de WMIE test, kun je naast de aanpak van emotionele stressoren een effectieve strategie opstellen. Eczeem is een uitdagende aandoening, maar met de juiste tools en inzichten kun je de controle terugkrijgen.

Geschreven door Cora Beishuizen

Over de schrijver
Cora Beishuizen is orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut en aangesloten bij MBOG, Natuur Diëtisten Nederland en RBCZ.
Reactie plaatsen