gids-voor-therapeuten-over-soa-diagnostiek
29 januari 2024 
in Blogs
1 min. leestijd

Gids voor Therapeuten over SOA-Diagnostiek

Beste therapeuten,

In jullie praktijk, waar de focus vaak ligt op het bevorderen van gezondheid door voeding en voedingssupplementen, komen jullie ongetwijfeld een breed scala aan klachten tegen. Orthomoleculaire therapie speelt een cruciale rol in het verbeteren van het welzijn van vele cliënten. Echter, het is belangrijk om bewust te zijn dat sommige klachten die in jullie praktijk voorkomen, overlappend kunnen zijn met symptomen van Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA's).

Symptomen Overlappend met SOA's

  1. Vermoeidheid en Algehele Malaise: Deze algemene klachten kunnen soms verband houden met SOA's zoals HIV. Het is belangrijk om te overwegen dat aanhoudende vermoeidheid zonder duidelijke oorzaak verder onderzoek vereist.
  2. Spijsverteringsproblemen: Klachten gerelateerd aan het spijsverteringsstelsel kunnen soms een onverwachte link hebben met SOA's. Syfilis, bijvoorbeeld, kan gastro-intestinale symptomen veroorzaken.
  3. Huidproblemen: Huidaandoeningen zoals zweren of uitslag kunnen in sommige gevallen worden veroorzaakt door SOA's zoals syfilis of herpes.
  4. Gewrichtspijn of Spierpijn: Artritis veroorzaakt door infecties, inclusief die gerelateerd aan SOA's, kan leiden tot gewrichts- of spierpijn.
  5. Vaginale of Urethrale Klachten: Klachten zoals pijn bij het plassen of ongewone afscheiding kunnen indicaties zijn van SOA's zoals chlamydia of gonorroe.

Het Belang van SOA-Screening

Wanneer cliënten met dergelijke symptomen zich melden, is het belangrijk om de mogelijkheid van een SOA te overwegen. Hoewel orthomoleculaire therapeuten geen medische professionals zijn die SOA's diagnosticeren of behandelen, is het belangrijk om cliënten te adviseren over het belang van SOA-screening.

Hoe Bloedwaardentest Kan Helpen

Bij Bloedwaardentest bieden we een scala aan testen die kunnen helpen bij het uitsluiten of bevestigen van SOA's. Voor de bovengenoemde symptomen bieden we specifieke tests aan:

  1. HIV-test: Voor het uitsluiten van HIV-infectie bij aanhoudende vermoeidheid.
  2. Syfilis-test: Kan relevant zijn bij onverklaarbare spijsverteringsproblemen of huidklachten.
  3. Herpes-test: Voor het diagnosticeren van herpes gerelateerde huidproblemen.
  4. Tests voor chlamydia en gonorroe: Vooral relevant bij vaginale of urethrale klachten.

Communicatie en Doorverwijzing

Het is belangrijk om een open dialoog met cliënten te onderhouden over hun seksuele gezondheid, vooral als hun symptomen kunnen wijzen op een SOA. Wij adviseren om in dergelijke gevallen cliënten door te verwijzen naar een arts of gespecialiseerde kliniek voor seksuele gezondheid voor passende tests en behandeling. Je kunt ze ook naar de arts van Bloedwaardentest doorverwijzen, Hij zal adviseren welke test nodig is en kan zo nodig ook medicatie voorschrijven, mocht men hiervoor niet naar de eigen huisarts willen.

Conclusie

Als therapeuten hebben jullie een unieke positie om de gezondheid en het welzijn van jullie cliënten te ondersteunen. Door bewust te zijn van de mogelijke overlap tussen algemene klachten en SOA-symptomen, kunnen jullie een cruciale rol spelen in de vroege detectie en behandeling van SOA's. Bloedwaardentest staat klaar om jullie en jullie cliënten te ondersteunen met de benodigde diagnostische tests.

Met vriendelijke groet,

Het Bloedwaardentest Team

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
Reactie plaatsen