FODMaP dieet voor SIBO: bacteriën in je darm
13 juni 2019 
in Blogs
4 min. leestijd

FODMaP dieet voor SIBO: Wat kun je tegen bacteriën in je darm doen?

Steeds meer mensen hebben spijsverteringsproblemen, een opgeblazen gevoel of ontlastingsproblemen. De diagnose luidt dan vaak PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom) of Ziekte van Crohn, coeliakie of een lekkende darm. Maar er komt steeds vaker nog een spijsverteringsstoornis bij SIBO genaamd.

In de serie interviews tijdens de Gezondheidsbeurs 2019 was ook Jacqueline Gerrits aan het woord over SIBO, een vervelende disbalans van bacteriën in je darmen, die voor veel problemen kan zorgen. Je kunt er  jarenlang mee rondlopen zonder te weten wat je er aan kunt doen.

 

Jacqueline Gerrits, mede-auteur van het boek FODMaP en diëtiste legt, in het begrijpbare Jip & Janneke-taal, uit. SIBO, Small Intestinal Bacterial Overgrowth; teveel bacteriën in je dunne darm, op de verkeerde plaats, die de boel in de war gooien en voor problemen zorgen zoals;

  • zuurbranden,
  • misselijkheid,
  • gasvorming,
  • buikpijn, maar ook
  • obstipatie en
  • diarree
  • boeren na het eten

Hoe krijg je SIBO? Dit  kan ontstaan als je geen goede conditie hebt of veel teveel stress hebt. Het kan op verschillende plaatsen in het lichaam fout gaan, te beginnen bij de maag.

Wanneer de maag niet genoeg zuur kan aanmaken worden al die micro-organismen, die in de maag zitten, niet allemaal dood gemaakt. Vervolgens kunnen die micro-organismen hun ‘werk’ doen, zoals bijvoorbeeld gas aanmaken vanuit (snelle) koolhydraten. Je krijgt dan al snel na het eten een opgeblazen gevoel. En hoe sneller na het eten dit gebeurt, hoe meer dit aangeeft dat de maag zijn werk niet goed kan doen. Als er teveel gas gemaakt wordt, door de bacteriën, gaat dat vervelen en krijg je maagpijn of zuurbranden. Sommige bacterië,n die in de maag leven, kunnen  foliumzuur en vitamine B6 aanmaken. Dus wanneer je je bloedwaarden laat testen en deze waarden zijn te hoog, dan weet je therapeut dat die moet onderzoeken of die maag wel goed functioneert.

Wanneer de maag z’n werk goed doet, maakt deze zuur aan en ook een intrinsieke factor (een glycoproteïne die in de maagwand cellen wordt aangemaakt). Deze haalt de eiwitten uit elkaar zodat deze goed verteert kunnen worden en de vitamine B12 uit de voeding goed opgenomen kan worden. Als dat allemaal goed gaat dan gaat het eten verder naar de dunne darm. Daar  komen er enzymen bij en die verteren het eten. Alles wat goed verteerd is wordt  opgenomen door de lever. Zo  kunnen jouw cellen daar  goed gebruik van maken.

maag-darm kanaal FODMap Ontlastingonderzoek Bloedwaardentest.nlMaar wat nou als je niet genoeg maagzuur maakt? En als je niet genoeg van deze enzymen kunt maken?

Jacqueline legt uit: “dan blijven er heel veel onverteerbare deeltjes in die darm en die gaan helemaal naar beneden en komen in de dikke darm terecht. De bacteriën die daar wonen gaan te werk op het onverteerde voedsel, waarbij ze belletjes, alcohol of zuren produceren. En daarmee blazen ze de dikke darm op, wat een paar uur na het eten gebeurt”.

Als je daar veel last van hebt, dan blijven al die stoffen, die door die bacteriën worden gemaakt, uiteindelijk ook in de ontlasting zitten. Wil je weten welke dat zijn, dan kun je een ‘poeptest’ laten doen (officieel fecestest of ontlastingonderzoek). Het laboratorium onderzoekt je ontlasting en zo kom je te weten welke van deze bacteriën er in veel te grote getalen in je darmen wonen.

Wanneer je dat weet, dan kan een (orthomoleculair) therapeut ervoor zorgen dat de maag en de pancreas weer genoeg gevoed zijn, zodat ze hun werk weer naar behoren kunnen doen. Dit kan door middel van een voedingsdieet zoals FODMaP, supplementen en advies in stressreductie. En als dat allemaal goed gaat, dan wordt je weer helemaal gezond, aldus Jacqueline.

Ze geeft nog enkele tips, waardoor je kunt weten of je SIBO hebt: Als je veel moet boeren vlak na het eten, dan wil dat vaak zeggen dat de maag niet goed functioneert. En als je veel windjes moet laten, dan zijn er te veel gassen in de darmen aanwezig. Wat ook een reden kan zijn waarom je gasvorming hebt: er zit tussen je dunne en dikke darm een klep. Wanneer je daar ooit een verwonding hebt gehad (bijvoorbeeld je bent gevallen met de fiets en je hebt het stuur in je buik gehad), dan kan dat klepje ontwricht zijn en komen de bacteriën er makkelijker doorheen en krijg je rond je navel een enorm opgeblazen gevoel.

Jacqueline Gerrits is samen met Joyce Bijl auteur van het boek “FODMaP, Alles over Prikkelbaar Darm Syndroom en onbegrepen buikklachten”, een boek van advies en menu’s tot leefstijl en meer. Dit boek is bedoeld voor iedereen die net de diagnose PDS heeft gekregen of die nog zoekende is naar op welke wijze voeding invloed heeft op de buikklachten.
Je kunt dit boek kopen via de boekhandel, eventueel samen met hun andere boek PDS&Stress.

Dit betreft geen wetenschappelijk verhaal, maar is  om een idee te geven wat er in de darmen gebeurt bij een opgeblazen maag of buik.

Kijk en/of luister hier het interview met Jacqueline op de Nationale Gezondheidsbeurs 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Hoe kan Bloedwaardentest.nl helpen?

Regelmatig bloedonderzoek en of ontlastingonderzoek is cruciaal voor het begrijpen van de werking van je gezondheid. Zo kun je de voortgang volgen; eventuele ziekten, infecties en ontstekingen tijdig opsporen en er vervolgens gericht aan werken om eventuele problemen op te lossen. Of SIBO de oorzaak is van je darmklachten is vast te stellen met ontlastingonderzoek.

Met de ‘Gezondheidscreening Darm Plus’ wordt inzicht verkregen in de algehele gezondheidstoestand van de darmen. Met deze screening kun je disbalansen opsporen en deze met de juiste behandeling corrigeren. Deze test is een goede basis voor een darmtherapeut om gericht mee aan de slag te gaan. Bestel de darminfo ontlastingtest ‘Gezondheidscreening Darm Plus’ voor € 327,00

Of wil je zelf aan de slag en gebruik maken van “the state of the art artificial intelligence” om zo je darmproblemen op te lossen? Bestel dan de nieuwe Viome microbioomtest voor €249,- voor meer informatie klik hierhttps://bloedwaardentest.nl/gezondheidsscreening-darm-rp/

Blijf op de hoogte schrijf je hier in voor de darminfo nieuwsbrief :   voor meer informatie

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
Jacqueline Gerrits, diëtist
Door

Jacqueline Gerrits, diëtist

op 17 Jul 2019

Lees; het zuur in de maag helpt bij de vertering van de eiwitten (denk maar aan azijn toevoegen aan stoofvlees); de intrinsic factor zorgt voor het transport van vitamine B12. Na de vertering filtert de darmwand welke voeding naar binnen kan/mag en dan gaat de voeding naar de lever (het centrale magazijn). De boeken zijn trouwens ook te bestellen via bol.com. De testen van Bloedwaardentest kunnen je vooral goed op weg helpen als de standaardbehandeling niet genoeg effect heeft. Dan moet je verder graven.

Reactie plaatsen