5 bloedwaarden bij erectiestoornissen
20 februari 2018 
in Blogs
3 min. leestijd

5 bloedwaarden om een erectiestoornis te voorkomen

Waardoor kun je last van erectiestoornissen krijgen, en hoe kunt je dit voorkomen?

Erectiestoornis wil zeggen dat je een hardnekkige moeite hebt om een ​​erectie te krijgen en te behouden.  Soms is er ook sprake van een minder zin in seks.  Misschien dat het alleen maar een oppervlakkig lastigheidje lijkt, maar de gevolgen van zo’n erectiestoornis gaan veel verder. In de afgelopen jaren is door onderzoek gebleken dat een verminderd libido en erectistoornissen veel meer zeggen over de algehele gezondheid bij mannen.

Een erectie worden veroorzaakt door de verwijding van bloedvaten in de penis. Een sterk hart en goede slagaders zijn dan ook essentieel zijn voor de seksuele prestaties van mannen. Erectiestoornissen worden echter niet alleen veroorzaakt door hart- en vaatziekten. Erectiestoornissen kunnen ook veroorzaakt worden door chronische ontsteking, hormonale onbalans of mineralentekorten.

De kans is groot dat, wanneer je lijdt aan erectiestoornis, er iets van binnen mis is. Het meten van biomarkers die in verband staan met erectiestoornissen kan daarom helpen bij het stoppen klachten voordat ze tot een gevaarlijk gezondheidsrisico uitgroeien.

De biomarkers die je zou moeten meten zijn:

Totaal cholesterol

Naarmate het cholesterolgehalte in het bloed stijgt, wordt het cholesterol continu afgezet op de vaatwanden, waardoor een plak ontstaat die de bloedtoevoer vertraagt ​​of helemaal stopt. Wanneer dit in de penis gebeurt wordt de erectiesterkte en erectieduur minder.

Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat je overgewicht hebt bij een te hoog cholesterol. Een te hoog cholesterol is meestal erfelijk, dus meet je cholesterol regelmatig.

HDL

HDL is algemeen bekend als “het goede cholesterol” omdat het als een soort straatveger fungeert, stukjes afgezet cholesterol uit slagaders ophaalt en het terugbrengt naar de lever voor recycling. Een Hoog HDL helpt daarom bij het omkeren van het proces zoals hierboven beschreven staat; sterker nog, onderzoekers zijn het erover eens dat een hoog HDL je risico op erectiestoornis verminderd.

Testosteron vrij           

Als je dacht dat erectiestoornis op een of andere manier in verband staat met een disbalans in testosteron dan heb je gelijk: onderzoek heeft aangetoond dat mannen met een laag niveau van circulerend vrij Testosteron vaker een erectiestoornis hebben dan mensen met een normaal niveau. In het algemeen is testosteron belangrijk voor de juiste spierfunctie in de penis (nee, je penis is geen spier van zichzelf), dus zelfs als je geen erectiestoornis hebt, kan een tekort aan vrije testosteron je vermogen om erecties te krijgen en te behouden verminderen. Als je denkt dat je kans hebt op erectiestoornis, houd dan je vrije testosteron gehalte in de gaten en eet een verscheidenheid aan voedsel dat rijk is aan magnesium om je testosteronlevel veilig te verhogen.

Hs-CRP

Hs-CRP (high sensitive C-reactief proteïne) wordt door de lever afgegeven tijdens een ontsteking in het lichaam. Dit kan worden veroorzaakt door een groot aantal problemen. Omdat ontstekingen de bloedtoevoer naar delen van het lichaam negatief kan beïnvloeden, is het logisch dat meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat hoge CRP-waarden in ver band staan met een verhoogd risico op erectiestoornissen. Dus, als je hs-CRP-waarde verhoogd is kan dit een rol spelen in de ontwikkeling van een erectiestoornis.

Magnesium

Nieuw onderzoek toont aan dat erectiestoornissen het meest voorkomen bij mannen met een laag magnesiumgehalte. Hoewel het onderzoek specifiek richtte op oudere mannen met chronische nierziekten, gaan de gevolgen veel verder: magnesium speelt een essentiële rol bij ontstekingen, bloedvatwandcellen en de productie van testosteron. Natuurlijk is het bewijs nog vers, maar het optimaliseren van je magnesium waarden kan geen kwaad.

Blijf de problemen voor

Als je ondanks relatief normale bloedwaarden nog steeds problemen ondervindt met je mannelijke prestaties, focus dan je aandacht op je levensstijl. Ben je erg gestrest? Rook je of gebruik je overmatig alcohol of recreatieve drugs? Deze gewoontes kunnen ook erectiestoornissen veroorzaken.

Maar onthoud – je bloed liegt niet. Voorkom erectiestoornissen door je bloedwaarden in de gaten houden, in plaats van pas te reageren als je bloedwaarden niet meer optimaal zijn.  Het gebruik van statines, om je cholesterol te verlagen, kan bijvoorbeeld leiden tot een laag testosteron vrij gehalte. Houdt je bloedwaarden in de gaten en pas je dieet en levensstijl aan. Zorg dat je de oorzaak van je probleem achterhaalt en voorkom dat erectiestoornissen je leven en je gezondheid verstoren.

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
Reactie plaatsen