Dagelijks worden er ongeveer 750 mensen opgenomen vanwege hart- en vaatziekten. Elke dag sterven 106 mensen aan deze ziekte. Dit betreft vaker vrouwen dan mannen (1). Deze cijfers maken indruk op mij. Mijn missie is dan ook om iedereen meer bewust te maken van deze ziekte. Als je het ziekteverloop wil begrijpen moet je weten wat er gebeurt in het lichaam. Als je dit weet kun je er in ieder geval voor zorgen dat je de kans op het krijgen van deze ziekte zoveel mogelijk kunt verlagen. Ben je hartpatiënt, ook dan is er nog heel veel te doen en kun je de kwaliteit van leven enorm verbeteren. Vaak zelfs zonder medicatie!
Het geheim van Citroenen is al lang geleden ontdekt.
We kennen waarschijnlijk allemaal de verhalen van de zeelui die lang op zee leefden en last kregen van scheurbuik. Scheurbuik treedt op bij een langdurige, absolute afwezigheid van vitamine C. Met wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld dat slagaderverkalking het gevolg is van een langdurig tekort aan vitamine C en daarmee gezien kan worden als het voorstadium van scheurbuik. De eerste symptomen van scheurbuik zijn o.a. zwellingen en bloedingen van het tandvlees en bloedingen aan de benen. In een later stadium kunnen tanden los gaan zitten en ontstaan er, naast moeheid, bloedarmoede, hartkloppingen en kortademigheid, dodelijke inwendige bloedingen. Bij toeval ontdekte men dat het eten van citroenen scheurbuik kon voorkomen door het vitamine C gehalte in citroenen.
Medicatie of op zoek naar de oorzaak?
De standaardbehandeling bij hart- en vaatziekten zijn bedoeld om de symptomen te bestrijden en hiervoor wordt verschillende medicatie voorgeschreven, zoals calciumantagonisten, bètablokkers, nitraten, bloedverdunners, statines om de patiënt te ondersteunen. Operaties zijn ook heel gewoon geworden en zo hoor je regelmatig om je heen dat er iemand gedotterd is en of er een stent is geplaatst om zo de vernauwing van het bloedvat op te lossen. Bij geen van deze behandelingen wordt het echte probleem aangepakt; de verzwakte wand van het bloedvat.
Cellulaire geneeskunde: Voedingsstoffen belangrijker dan medicijnen.
Ons lichaam wil altijd herstellen, gaat er iets stuk of werkt het minder goed, dan wordt dit direct gerepareerd of vervangen. Als het lichaam voldoende voedingsstoffen krijgt om deze reparaties uit te voeren, is er eigenlijk niets aan de hand. Helaas is ons huidig voedingsaanbod niet wat het moet zijn en kan het lichaam het reparatieproces niet meer naar behoren uitvoeren. Dit leidt tot allerlei problemen met de gezondheid, waaronder hart- en vaatziekten.
Nu blijkt dat de cellulaire geneeskunde nieuwe inzichten biedt. De voornaamste oorzaak van aandoeningen aan hart en vaten is een chronisch tekort aan vitaminen en andere vitale celstoffen in de miljoenen vaatwandcellen. Een tekort hier leidt tot verzwakking van de vaatwanden en uiteindelijk tot aderverkalking. Vanuit dit gezichtspunt is een tekort aan vitale celstoffen in de vaatwanden de voornaamste oorzaak van cardiovasculaire aandoeningen en is dagelijkse inname van deze belangrijke stoffen de eerste stap om slagaderverkalking te voorkomen en de beschadiging van de vaatwand helpen te herstellen (2).
Hoog Cholesterol gevolg, niet de oorzaak!
Te vaak nog wordt gedacht dat cholesterol de hoofdoorzaak is van hart- en vaatziekten, terwijl een hoog cholesterol juist het gevolg is van hart- en vaatziekten en niet de oorzaak! Hoge cholesterolwaarden zijn alleen schadelijk als Lipoproteïne (a) ook verhoogd is (3). Een verhoging van Lipoproteïne (a) is een teken dat de bloedvaatwanden zwak zijn geworden en het lichaam dit tracht te repareren. Zonder voldoende voedingsstoffen, zoals: vitamine C, Koper, Lysine, Vitamine B6, leidt dit tot een verstoorde aanmaak van collageen.
Collageen, niet alleen voor de buitenkant.
Collageen is belangrijk voor het bindweefsel. De schoonheidsspecialist weet dit al jaren en probeert onze gerimpelde gezichtjes op te knappen door de aanmaak van collageen te stimuleren met o.a. bindweefselmassages en crèmes. Bindweefsel vinden we niet alleen terug in het gezicht, maar het hele lichaam zit er vol mee! En dus ook de wanden van onze bloedvaten!
Vitamine C of statines?
Door langdurig tekort van o.a. vitamine C ontstaan er minuscule openingen in het bindweefsel, waardoor deze gaan lekken. En dit gebeurt als eerste in de bloedvaten, ze worden poreus. Het is het mooie van het lichaam dat deze altijd in een soort van herstelmodus staat. Zodra er iets stuk gaat of iets minder goed werkt, wil het lichaam dit repareren.
Nu kunnen dieren (een handvol niet) zelf vitamine C aanmaken, maar wij als mens zijn in de evolutie het vermogen verloren om zelf vitamine C te maken. Het lichaam heeft hier een oplossing voor gevonden in de aanmaak van Lipoproteïne (a) (4). Op het moment dat er te weinig vitamine C aanwezig is, gaat het lichaam Lipoproteïne (a) aanmaken, als een tijdelijke oplossing om gaatjes in de bloedvaten te dichten. Zonder Lipoproteïne (a) zouden we letterlijk dood bloeden. Echter zolang er onvoldoende voedingsstoffen aanwezig zijn, blijft het lichaam schade oplopen en blijft het lichaam Lipoproteïne (a) aanmaken. Dit leidt in combinatie met ontstekingsreacties en vermeerdering van vaatwandspierweefsel op den duur tot verdikking van de wand van de bloedvaten, waardoor deze stugger worden en bijvoorbeeld de bloeddruk omhoog gaat. Door verdikking en vaatwandaanslag van binnenuit ontstaat er een vernauwing in het bloedvat. Dit noemt men atherosclerose. Het lichaam wil blijven repareren en waarden, zoals cholesterol en triglyceride zullen stijgen, omdat het lichaam het gewoon niet geregeld krijgt. Cholesterolverlagers (statines) hebben onvoldoende effect, omdat ze alleen de aanmaak van cholesterol verlagen en niet het probleem oplossen. Dit is de degeneratie van de bloedvatwand. Bovendien verhogen ze het risico op andere ziekten, zoals diabetes (5).
Nadenker!
Bij mensen komen hart- en vaatziekten veel voor, maar we zien dit nauwelijks tot niet bij dieren in het wild. Deze produceren zelf in zeer grote hoeveelheden vitamine C van 2.000 tot 20.000 mg per dag, om de aanmaak van collageen te ondersteunen die nodig is om bloedvaten gezond en elastisch te houden. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (AHD) vitamine C voor mensen is slechts 60 tot 80 mg per dag! Veel te weinig om het lichaam te behoeden voor ziekte en wat het lichaam zelf niet eens kan aanmaken! Per 100 gram sinaasappel krijg je ongeveer 50 mg vitamine C binnen, voordat je dan 2000 mg binnen krijgt, ben je 40 sinaasappels verder of moet je 2 kilo boerenkool per dag eten! Ik bedoel maar. Bij stress verbruikt het lichaam ook nog eens meer vitamine C en als je rookt verbruik je waarschijnlijk al 5.000 mg vitamine C per dag (als het al niet veel meer is)! Dit zijn allemaal redenen om goed te beseffen dat we met zijn allen drastisch vitamine C tekort komen en we eigenlijk genoodzaakt zijn om dit binnen te krijgen via een supplement.
Over de Gastblogger
Mijn naam is Aschwin van Diermen. Ik heb een praktijk in Maastricht en Spakenburg (bij Amersfoort) (www.innerfresh.nl) en behandel hier mensen met de meest uiteenlopende klachten, waaronder hart- en vaatziekten. Ik gebruik voor dit onderwerp en als basis voor mijn adviezen de onderzoeksresultaten van de Dr. Rath organisatie (6). Verder heb ik me gespecialiseerd op het gebied van vasten en detoxen. Ik pas deze kennis o.a. toe bij: maag- en darmklachten, fibromyalgie, diabetes, depressie en burn-out.
Over de genoemde testen
Vitamine C gehalte is niet goed in het bloed te testen omdat het erg vluchtig is. De overige bloedwaarden kunt u wel laten meten om inzicht te krijgen in uw risico op hart- en vaatziekten. klik hier voor het bloedonderzoek hart en vaatziekten met Lipoproteïne (a)
Referenties:
- hartstichting.nl
- http://www.dr-rath-foundation.org/2018/07/why-animals-dont-get-heart-attacks-but-people-do/#language-3
- http://www.drrathresearch.org/research/projects/heart-disease
- http://www.drrathresearch.org/publications/leading-publications/156-lipoprotein-a-is-a-surrogate-for-ascorbate
- https://www.bmj.com/content/346/bmj.f2610
- http://www.drrathresearch.org/
Ingrid
op 13 Nov 2018Aschwin van Diermen
op 14 Nov 2018Aschwin van Diermen
op 15 Nov 2018