Chia zaden: moet je ze toevoegen aan je dieet?
01 februari 2016 
3 min. leestijd

Chia zaden: moet je ze toevoegen aan je dieet?

Wist u dat Chia zaden een gezonde aanvulling op uw dieet kunnen zijn?

Chia zaden zijn van de woestijnplant Salvia Hispanica, die lid is van de mint familie. Het is een volkoren voedsel dat je lichaam als hele zaden kan verteren. Chia zaden zijn een uitstekende bron van vezels, omega – 3 vetzuren, eiwitten en antioxidanten. Een InsideTracker bloedanalyse kan je vertellen of je deze voedingsstoffen nodig hebt om je gezondheid en je prestaties te optimaliseren.
Chia zaden bieden soortgelijke dieet voordelen voor de gezondheid als andere bekende eetbare zaden, zoals vlas of sesamzaadjes. zes theelepels Chia zaden bevatten 5 milligram natrium, 18 % van de aanbevolen dagelijkse inname van calcium, 27 % van uw fosfor behoeften, en 30 % van het mangaan. Maar naast deze belangrijke ingrediënten, bevatten chia zaden ook nog het volgende:

Omega – 3 vetzuren – Chia zaden zijn een uitstekende bron van omega – 3 vetzuren. Deze voedingsstof is belangrijk, want het is een essentiële olie, wat die het lichaam niet zelf kan produceren maar moet worden verkregen uit de voeding. Omega-3 vetzuren spelen een vitale rol in het immuunsysteem, de celgroei en de gezondheid van het hart. Lijnzaad, vis en visolie zijn de bekendste bronnen van omega – 3 vetzuren, maar chia zaden bevatten ook een aanzienlijke hoeveelheid van deze voedingsstoffen. InsideTracker adviseert voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten en passen bij uw smaak
twee theelepels gedroogde Chia zaden voldoen aan uw dagelijkse behoeften ( 1,6 gram ) voor de essentiële omega – 3 vetzuur alfa-linoleenzuur ( ALA ). Echter , de omega – 3 vetzuren die worden gevonden in visolie in de vorm van eicosapentaeenzuur ( EPA ) en docosahexaeenzuur ( DHA ) . Hoewel ALA , DHA en EPA hebben vergelijkbare eigenschappen, het grootste deel van het onderzoek dat omega-3 vetzuren verbindt met voordelen voor de gezondheid draait om DHA en EPA , dus visolie wordt nog steeds beschouwd als een betere bron van deze voedingsstof. Hier is het verschil: EPA en DHA zijn lange – keten vormen van omega – 3, terwijl ALA is de korte – keten vorm. Om ALA te gebruiken, je lichaam moet eerst om te zetten naar de lange – keten vorm, maar deze omzetting niet erg snel gebeuren.
Vezels  –  Omdat chia zaden zijn zo rijk aan vezels, kunnen zij helpen met het verminderen van het hongergevoel. De vezel helpt uw ??lichaam om de absorptie van suiker langzaam in het bloed, werkt om je spijsvertering te verbeteren en maakt dat je langer een vol gevoel hebt.

Proteïne –  Twee eetlepels chia zaden is gelijk 4 gram eiwit. Eiwitbehoefte is onderverdeeld in aminozuren die helpen met alles van het verteren van voedsel tot het repareren lichaamsweefsel in het lichaam. Eiwitten zijn verantwoordelijk voor het herstellen van inspanning veroorzaakte schade door bijvoorbeeld. Eiwit vergemakkelijkt ook de aanvulling van uitgeputte energiereserves, de voorbereiding van uw lichaam voor de volgende wedstrijd.

Antioxidanten –  Chia zaden bevatten een hoog niveau van antioxidanten, voedingsstoffen die de cellulaire schade die bijdraagt ??aan een slechte gezondheid van het hart te verminderen. Antioxidanten helpen de cellen van uw lichaam te herstellen van de schade veroorzaakt door vrije radicalen, zoals sigarettenrook, vervuiling, pesticiden in voedsel, en andere giftige stoffen. Chia zaden zijn een soort van volkoren. Hele korrels bevatten alle delen van de graankorrels: de kiem of omhulsel, dat is een goede bron van essentiële vetzuren en B – vitamines; De complexe koolhydraten die zijn gevonden in chia zaden en andere volkoren producten verteren langzaam en uw bloedsuikerspiegel gaat er niet omhoog zo snel van omhoog als bij eenvoudige koolhydraten. Complexe koolhydraten fungeren als brandstof van uw lichaam, en leveren een belangrijke bijdrage aan de productie van energie, dus chia zaden kunnen een essentiële rol spelen in het onderhoud van uw energievoorziening.

Hoe kan ik chia zaden aan mijn dieet toevoegen?
U kunt chia zaden vinden bij supermarkten, reformwinkels en vitamine winkels. Chia zaden hebben een milde, nootachtige smaak die gemakkelijk toe te voegen zijn aan voedsel of dranken. Ze kunnen zowel rauw als gekookt gegeten worden. Veel mensen doen Chia zaten rijst , yoghurt of smoothies . De zaden absorberen heel gemakkelijk water en ze ontwikkelen van een gelatineachtige textuur als ze nat worden, dus het is makkelijk om ze te mixen in gekookte gerechten. De chia spruiten zijn ook eetbaar! Je kunt ze toevoegen aan salades, sandwiches, of soepen.
Vergeet niet voordat u uw dieet gaat veranderen, u aanmelden voor een InsideTracker bloedanalyse om uit te vinden welke biomarkers u moet verbeteren en welke aanbevelingen voor de voeding, levensstijl, lichaamsbeweging en supplementen bij u passen om uw doelen te behalen.
https://www.bloedwaardentest.nl/leverziekten-combi.html

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
Reactie plaatsen