De CBR-Alcohol test doe ik eerst zelf

Doe zelf je CBR bloedtest

en weet vooraf waar je aan toe bent

''Ik ben Rikkie en ik ben mijn rijbewijs kwijtgeraakt. Het CBR zegt dat ik een alcoholist ben, maar dat is helemaal niet waar!

Wel drink ik af en toe wat biertjes, maar geen zwaar alcoholgebruik.

Toch deed ik, om zeker van mijn zaak te zijn, en om niet onnodig kosten te maken, eerst een test bij Bloedwaardentest op eigen kosten. De uitslag gaat dan alleen per mail naar mij en wordt aan niemand anders verstuurd.

Gelukkig maar, want de uitslag was een beetje raar. Ik kreeg de uitslag met een uitleg erbij, maar ik snapte dezeniet zo goed.

Daarom belde ik naar Bloedwaardentest.nl zodat ze het ff konden uitleggen. Je moet ze dan wel toestemming geven om in je uitslag te mogen kijken.''

GRATIS Voorbeelduitslag

Als je wil weten hoe mijn uitslag er uit zag, kun je die hier downloaden: 
''Die mevrouw van Bloedwaardentest heeft mij toen keurig uitgelegd hoe ik de uitslag moet lezen.  De uitslagen die in het midden staan zijn door het lab gemeten. Rechts staat waartussen de uitslag moet liggen als hij goed is. Zoals je ziet is is het bij mij nog niet helemaal goed. En ik dacht dat ik zo goed bezig was! Toch maar ff nog minder drinken voordat ik weer naar het CBR ga.''

Wil jij deze test ook bestellen?

Het afgelopen jaar zijn meer dan 26.000 mensen van de weg geplukt, omdat ze dronken achter het stuur zaten. 3500 van hen moesten een psychiater bezoeken om te onderzoeken of er sprake was van een alcoholstoornis. 

Wie moeten er naar de psychiater?

  • Beginnend bestuurder: aangehouden met een alcoholgehalte van 570 µg/l (1,3 ‰) of meer.
  • Ervaren bestuurder: aangehouden met een alcoholgehalte van 785 µg/l (1,8‰) of meer.
  • Beginnend bestuurder: in de laatste 5 jaar minstens 3 keer aangehouden met alcohol op, waarvan minstens 1 keer met een gehalte van 88 µg/l (0,2‰) of meer. Of waarbij minstens 1 keer is geweigerd mee te werken aan een alcoholcontrole.
  • Ervaren bestuurder, in de laatste 5 jaar minstens 3 keer aangehouden met alcohol op, waarvan minstens 1 keer met een gehalte boven 220 µg/l (0,5‰). Of waarbij minstens 1 keer is geweigerd mee te werken aan een alcoholcontrole.

Je moet dan instemmen met een lichamelijk, psychiatrisch en bloedonderzoek. Aan de hand van deze onderzoeken wordt bepaald of je een alcoholist bent en of je je rijbewijs terug krijgt of niet. De alcohol keuring van het CBR is omstreden. Ruim 80 procent van de gevallen krijgt de stempel alcoholist. 

 

Rikkie is een van de vele voorbeelden. Hij is aangehouden met teveel drank op, raakte zijn rijbewijs kwijt maar ondervond allerlei problemen met de keuring. "Je wordt gewoon aan het kruis genageld", zegt Rikkie. Hij laat zich nu voor de derde keer keuren, de eerste twee keer werd hij afgekeurd. "Terecht dat ik m'n rijbewijs in moest leveren. Met je stomme kop denk je dat je kan rijden, maar als je een kind doodrijdt vergeef je het jezelf nooit meer."

Na zijn aanhouding stopt hij direct met drinken en vraagt een herkeuring aan. Maar soms kunnen er ook andere oorzaken zijn van bijvoorbeeld te hoge leverwaarden. Bodybuilders en mensen die medicijnen gebruiken hebben hier last van. Hoge leverwaardes hebben dus niet altijd te maken met alcohol gebruik. De psychiaters van het CBR houden hier niet altijd rekening mee.


Advocaten komen dagelijks mensen tegen die zeggen dat hun onderzoek inhoudelijk niet goed is uitgevoerd of dat er geen goede diagnose is gesteld. Het aantal mensen met het stempel alcoholist is te hoog. Ze worden afgekeurd op enkel de aanhouding. Er wordt bijvoorbeeld gezegd: ''u hebt een beperkt verantwoordelijkheidsgevoel.'' Waarom? ''U bent aangehouden onder invloed van alcohol. U wist dat het niet mocht en toch bent u gaan rijden, dus het verantwoordelijkheidsgevoel is beperkt.'' Op deze manier kun je iedereen afkeuren, wat er ook gebeurt.


Het CBR gebruikt vaak de diagnose 'alcoholmisbruik in ruime zin'. Deze term is door het CBR met de keurend psychiaters bedacht en bestaat in medische kringen niet. Het is totaal ongeloofwaardig dat 80 procent van de gevallen een alcoholprobleem heeft.

Een stoornis in alcoholgebruik volgens het handboek voor psychiatrie (DSM5), worden niet behaald. Iemand voldoet niet aan de voorwaarden om alcoholist te zijn, maar krijgt wel dat stempel wel van het CBR. 

Het is wel aan te raden om mee te werken aan het onderzoek, anders krijg je je rijbewijs sowieso niet terug. Maar let goed op wat je zegt, want het kan snel verkeerd geïnterpreteerd worden. Daarbij komt dat je inzagerecht hebt, wat betekent dat de psychiater het rapport eerst naar jou moet sturen. Staan er dingen in die niet kloppen, kaart het meteen aan. Is het rapport niet goed onderbouwd, ga er tegen in en schakel desnoods een advocaat in. Het is ook prettig om vooral je bloedwaarden in kaart te hebben gebracht zodat je weet wat die zijn en hoe je deze moet interpreteren.

Bestel je CBR test op onze webshop