Cardio of krachttraining? 8 tips voor je gezondheid
30 juli 2019 
in Blogs
5 min. leestijd

Cardio of krachttraining? 8 tips om je gezondheid te verbeteren met een nieuwe routine

Je hebt misschien al wel eens gemerkt dat er nogal verschillende opvattingen zijn over wat het beste is: krachtsport of duursport? Het antwoord is kort maar niet simpel: wat voor de één goed is geldt niet voor de ander.

Hardlopers en triatleten richten zich vooral op hun conditie, zuurstof capaciteiten en gewicht (zo licht mogelijk). Andersom geldt dat krachtsporters zich juist concentreren op spiergewicht (zo zwaar mogelijk)  en kracht.  Wanneer je jezelf wilt veranderen (fitter, sterker en gezonder worden)  is het verstandig je sportroutine  eens te veranderen; Tijd om uit je comfortzone te gaan!

Krachttraining: wat zijn de voordelen?

Voor atleten is krachttraining vooral belangrijk bij sporten die kracht en snelheid vereisen, zoals sprinten of voetbal. Bij duursporten zoals triatlons of marathons, heeft ons lichaam geen explosieve, maar juist een gestage stroom van energie nodig, maar dat resulteert vaak in de afbraak van spieren. Krachttraining is daarom cruciaal bij het handhaven van droge spiermassa bij atleten. Het kan ook blessures voorkomen doordat je sterkere spieren, pezen en ligamenten ontwikkeld.

Krachttraining is dus net zo belangrijk voor marathonlopers als voor krachtsporters. Het kan ook de vetvrije massa, het metabolisme en de botdichtheid verhogen, terwijl het risico op verwonding wordt verminderd. Dit is ook allemaal belangrijk is voor het gezond ouder worden.

En dames…,jullie hoeven niet bang te zijn om in gewicht aan te komen bij krachttraining. Voor een goede hormonale balans heeft krachttraining juist veel voordelen.

Duursporten: wat zijn de voordelen?

Ongeacht je leeftijd of fitheid, het toevoegen van cardiotraining aan je sportprogramma heeft aanzienlijke positieve gezondheidsvoordelen. Hoewel het in het begin misschien nogal uitdagend aanvoelt, zal conditietraining je uithoudingsvermogen verbeteren en je hart en immuunsysteem helpen versterken, helpen bij gewichtsbeheersing, chronische aandoeningen (zoals diabetes en hart- en vaatziekten) voorkomen, je botdichtheid verbetere , helpen je cholesterol te verbeteren en zelfs je humeur verbeteren.

Hoe kun je veranderingen aanbrengen?

Terwijl het uitproberen van een nieuwe vorm van lichaamsbeweging je waarschijnlijk uit je comfortzone haalt, zijn er toch wel manieren om ervoor te zorgen dat je hierin slaagt én dat je er zelfs van gaat genieten. Tips om uit je comfortzone te komen en succes te behalen:

  1. Vooruitzien is regeren: blok  vaste tijden in je agenda dat je gaat sporten. Als je dit vooraf inplant, helpt je dat om op het goede spoor te blijven.
  2. Zoek naar verschillende groepslessen die jou aanspraken zoals HIIT, bootcamps (lekker buiten) of spinning om de nodige ondersteuning en support te krijgen van een groep en een leraar. Om te starten met een andere tak van sport heb je, door te starten in een groep of onder begeleiding, een grotere kans van slagen. Later kun je altijd nog op eigen gelegenheid verder gaan, als dat meer jouw ding is.
  3. Wanneer je je conditie wil verhogen: vraag een vriend(in) en verken wandel-, hardloop- of fietsroutes bij jou in de buurt. Tijdens deze zomermaanden is dit een prima manier om gelijk ook de nodige frisse lucht te krijgen, vitamine D op te doen én je houdt tegelijkertijd contact met je vrienden. Een win win win situatie dus!
  4. Als je juist krachttraining wilt toevoegen, vraag dan een paar sessies aan bij een goede sportschool in de buurt om de juiste techniek te leren en een plan op te stellen dat past bij jouw planning en doelen.
  5. Heb je gezondheidsklachten, meld deze dan altijd bij je trainer! Samen kun je eraan werken dat je klachten minder worden, want een aanpassing in leefstijl heeft altijd voordelen op je gezondheidssituatie.
  6. Denk niet, deze sport is helemaal niets voor mij. Ga met een positieve instelling te werk en zeg tegen jezelf dat je het kunt en dat je mag vertrouwen op jouzelf, je krachten en je (nog niet ontdekte) talenten.
  7. Vind je cardio of krachttraining eigenlijk maar niks? Spreek met je zelf af dat je het een paar maanden vol en bekijk dan hoe je je voelt. Je kunt altijd weer een andere sport gaan beoefenen of een variant opzoeken als het je echt niet ligt. Het is heel normaal om een voorkeur te hebben voor het een of ander. Toch is het belangrijk na te denken over de manieren waarop je een betere balans kunt krijgen. Want juist door beide soorten te beoefenen, wordt je beter in jouw eigen tak van sport!
  8. Maak het jezelf niet te moeilijk of te zwaar: een prima balans voor je training zou kunnen zijn: 1/3 cardio en 2/3 krachttraining en dat hoeft niet langer dan 1 uur per sessie en 2 a 3 keer per week. Neem minimaal 1 rustdag tussen 2 sportdagen in, zo herstellen je spieren en je hormoonlevels beter.

Hoe kun je meten hoe de status van je biomarkers  voor jou persoonlijk is?

Hoewel de voordelen van zowel cardiotraining als krachttraining bij de meesten wel bekend zijn, kan het laten testen van jouw biomarkers helpen om jouw specifieke doelen beter te bereiken. Ieder lichaam is immers anders en in je biomarkers én in je DNA vindt je het antwoord welke tak van sport het beste voor jou is.

Met deze DNA speekseltest breng je in kaart waar  genetisch jouw talenten liggen en welke voeding je moet eten voor het optimaliseren van je prestaties:  https://bloedwaardentest.nl/dna-expert-performance/

Wanneer jij je biomarkers weet kun je specifiek veranderingen in jouw leefstijl en in jouw lichaamsbeweging aanbrengen waardoor je een betere gezondheid krijgt en beter gaat presteren, niet alleen in je sport maar je altijd in je dagelijkse leven.

Biomarkers waarop je kunt letten zijn bijvoorbeeld bloedglucose, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, HBA1c, hsCRP en cortisollevel. Deze staan direct in verband met leefstijl en lichaamsbeweging. En je kunt je biomarkers ook goed gebruiken om inzage te krijgen in eventuele chronische aandoeningen of ziekten, en deze door al je aanpassingen kunnen verbeteren of zelfs opheffen.

Voer de uitslagen van je test automatisch in in unieke programma Inside Tracker: https://bloedwaardentest.nl/insidetracker/ En bestel direct de complete bloedtest die je overzicht en inzicht in je gezondheid biedt:  https://bloedwaardentest.nl/insidetracker-ultimate-bloedtest-only/

En: download vandaag nog ons (gratis) e-book : Ken je biomarkers

Referenties:
-Thomas MH, Burns SP. Increasing Lean Mass and Strength: A Comparison of High Frequency Strength Training to Lower Frequency Strength Training. Int J Exerc Sci. 2016; 9 (2): 159-167, 1 april 2016.
-Aerobic exercise Top 10 reasons to get physical, Mayo Clinic., 14 december 2018
Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
Floris berkenbos
Door

Floris berkenbos

op 19 Aug 2020

Gaaf artikel! Ik wist wel dat er een verschil is tussen cardio en krachttraining, maar ik kende de voordelen van beide niet of welke goed bij mij past. Dank je voor het delen van die 8 tips. Nu heb ik een beter beeld gekregen.

Reactie plaatsen