Anti-aging voor de man, welke bloedwaarden?
14 juli 2016 
in Blogs
2 min. leestijd

Anti-aging voor de man, welke bloedwaarden?

Anti-aging is een populaire zoekterm op Google. Steeds meer mensen zijn bezig met hun gezondheid en zijn online op zoek naar factoren om het verouderingsproces af te remmen. Ze eten gezond, sporten regelmatig en zijn bewust bezig met omgevingsfactoren die het ouder worden afremmen.

1425282590-gezondheidscheck-up

Maar hoe meet je nou hoe oud je bent? Welke bloedwaarden kunnen een goede indicatie geven op welk vlak er nog iets te halen valt?

Bloedwaarden die van belang zijn voor anti-aging bij de man

Uiteraard zijn er talloze bloedwaarden van belang om een goede gezondheid te kunnen aantonen. De belangrijkste waarden die een goede indicatie geven over de gezondheid van de man zijn:

Testosteron

Testosteron is natuurlijk hét mannenhormoon. Hoewel vrouwen ook testosteron aanmaken is dit slechts een fractie (zo’n 10%) van de hoeveelheid die mannen aanmaken. Dit geslachtshormoon is verantwoordelijk voor talloze lichaamsfuncties en het stimuleert het metabolisme, houdt de skeletspieren sterk, houdt de huid stevig etc.

De tegenhanger van testosteron is het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Bij oestrogeendominantie is er sprake van een hormonale disbalans en dit is vaak een indicatie van een ongezonde leefstijl en dus een sterk verouderende factor. Een goede reden dus om je testosteron te meten!

Cortisol

Cortisol is het stresshormoon en wordt in de bijnieren aangemaakt. Hoewel cortisol van nature een ontstekingsremmende werking heeft, zijn grotere hoeveelheden en langdurige stressperioden juist ontstekingsbevorderend en vormen daarmee een sterk verouderende werking.

Schildklier (TSH, T4)

Een gezonde schildklierfunctie is een zeer belangrijke indicator in het anti-aging onderzoek. Bij mensen met een trage schildklier kan de opperhuid maar liefst 70% minder doorbloed zijn en dat verklaart de droge, doffe huid waar veel mensen mee te maken hebben. Daarnaast zorgt een slechte schildklierfunctie ervoor dat men moeilijk vet kan verbranden en dus vaak mollig blijft, ondanks verwoede pogingen om af te vallen.   

DHEA-S

DHEA-S is een prohormoon, ofwel een stofje dat in het lichaam wordt omgezet in een hormoon. Vaak is een lage DHEA-S waarde een indicatie van veroudering. Van nature maken oudere mannen steeds minder aan van dit anti-aging prohormoon, maar als dit reeds op jongere leeftijd gebeurt, is dat een teken dat men gezonder moet leven.

Groeihormoon HGH

Groeihormoon is een hormoon dat wordt geproduceerd in de hypofysevoorkwab. De belangrijkste functie is het stimuleren van de productie en de afgifte van groeifactoren. Vooral tijdens de puberteit piekt dit hormoon. Het zorgt voor sterke botten en gaat veroudering tegen.

LH (Luteïniserend hormoon)

Bij mannen wordt LH (Luteïniserend Hormoon) door de hypofyse in de hersenen geproduceerd. Het is van invloed op de Leydigcellen in de teelballen. Deze cellen worden gestimuleerd tot de vorming van het hormoon testosteron.

Foliumzuur (vitamine B11)

Foliumzuur, ook wel vitamine B11, is niet alleen nuttig voor vrouwen tijdens de zwangerschap. Voor mannen hebben goede spiegels van foliumzuur ook duidelijk voordelen. Het draagt namelijk bij aan een betere vruchtbaarheid. Zo geeft het een betere kwaliteit sperma en vermindert het de kans op veranderingen in chromosomen, die mogelijk het syndroom van Down kunnen veroorzaken.

Vitamine D3

Vitamine D3 speelt een ontzettend belangrijke rol bij de sterkte van botten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet alleen calcium dat zorgt voor sterke botten. Calcium is de ‘vulstof’, magnesium en vitamine D3 zorgen ervoor dat het goed wordt opgenomen. Vitamine D3 maakt je lichaam voornamelijk aan onder invloed van zonlicht.

Vitamine B12

Vitamine B12 is een belangrijke vitamine voor een goed functionerend zenuwstelsel, de aanmaak van rode bloedlichaampjes (zuurstoftransport en dus meer energie) en een gezonde stofwisseling. Een tekort van vitamine B12 resulteert in vermoeidheid, een zwakker functionerend immuunsysteem en allergieën. In het kader van anti-aging is vitamine B12 een belangrijke indicator van hoe het met je gezondheid is gesteld.

In de bloedwaardentest Anti-Aging Man worden al deze waarden gemeten.https://www.bloedwaardentest.nl/anti-aging-man.html

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
Reactie plaatsen