6 redenen om op allergieën te testen
Waarom zou je op allergieën testen? Wist je dat 1 op de 3 mensen allergisch is? Veel mensen zijn allergisch zonder dit te weten. De symptomen kunnen verschillende oorzaken hebben en vragen om verschillende behandelstrategieën.
6 redenen om op allergie te testen met een bloedonderzoek:
- Met een bloedtest kan ook een allergie uitgesloten worden, zodat je op zoek kunt naar een andere oorzaak.
- Een bloedtest en diagnose voorkomen het voorschrijven van onnodige medicatie zoals antihistaminica of antibiotica.
- Erfelijkheid is niet altijd de verklaring, meten is weten. Als allergieën in de familie voorkomen is de kans op het ontwikkelen van een allergie groter. De meeste kinderen met een allergie hebben echter geen allergische ouders.
- Als je klachten hebt is dit vaak pas het topje van de ijsberg, er zijn misschien allergieën die in ontwikkeling zijn zonder dat je het weet. Wat op het eerste gezicht een trigger lijkt, kan slechts het topje van een ijsberg zijn, dit komt omdat de meeste mensen op meer dan één allergeen reageren.
- Voor het bestrijden van de klachten is het dan ook belangrijk om alle allergenen in kaart te brengen. Daarnaast geldt hoe hoger de mate van allergie, hoe groter de kans op ernstige symptomen. Met de bloedtest breng je ook de mate van allergie in kaart.
- Je gevoeligheid voor allergenen kan na verloop van tijd veranderen. Eén keer in het leven testen is dus niet voldoende. Soms verdwijnen allergische symptomen, maar soms worden ze juist veel erger.
Door regelmatig te testen beschikt je over de benodigde informatie om de ziekte-ontwikkeling op de voet te kunnen volgen om zo de gezondheid en je kwaliteit van leven te verbeteren.
In eerste instantie uit een allergie zich vaak als een onschuldige aandoening; zoals hooikoorts tijdens het pollenseizoen. Veel mensen bouwen in een periode van jaren geleidelijk een allergische aandoening op, voordat de symptomen zich openbaren. Anderen ervaren een plotselinge, levensgevaarlijke, anafylactische reactie na de inname van een bepaald voedings- of geneesmiddel of een insectenbeet. Er zijn ook allergieën die beginnen als eczeem of maag-darmproblemen, maar ontwikkelen zich tot astma, gepaard gaande met ademhalingsproblemen.
Een allergie ondergaat na verloop van tijd veranderingen. Vaak worden de klachten steeds erger. Deze progressie van de klachten wordt aangeduid met de term “Allergiemars”. Maar allergieën hebben bij het ouder worden soms ook de neiging om spontaan af te nemen.
Aangezien allergieën zich constant ontwikkelen, geeft een bloedtest op één moment slechts een beeld van de ziektestatus op dat specifieke moment. Alleen regelmatig testen op specifieke allergenen en op vaste tijdstippen voorziet in de benodigde informatie om de ziekte-ontwikkeling op de voet te kunnen volgen.
Wat is een allergie?
Een allergie is een stoornis van het immuunsysteem die leidt tot een reactie op stoffen die normaal ongevaarlijk zijn. Dit worden allergenen genoemd.
Bij de meeste mensen begint een allergie als een onschuldig iets en het kan jaren duren voordat zich klachten ontwikkelen. Maar het kan ook zijn dat voedsel, een bepaald geneesmiddel of een insectenbeet tot een plotselinge, levensbedreigende, anafylactische shock leidt.
Een allergische reactie wordt getriggerd door een bepaalde stof (allergeen) waarvoor je allergisch bent. Bij blootstelling aan dit allergeen komt je lichaam in actie, omdat het denkt dat het om een gevaarlijke indringer gaat.
Wat zijn de symptomen van een voedselallergie of -intolerantie?
- Huidklachten, zoals jeuk, roodheid en eczeem
- Luchtwegproblemen, zoals piepend ademhalen, hoesten en benauwdheid
- Jeukende en tranende ogen
- Maag- en darmklachten, zoals buikpijn en/of -krampen en diarree
- Misselijkheid
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Galbulten
Het allergeen (de stof die van buiten je lichaam binnenkomt) bindt aan IgE-antistoffen. Als dit gebeurt, stort de mestcel zijn ontstekingsstoffen, zoals histamine, naar buiten. Deze stoffen worden snel door je lichaam verspreid om het gevaar te bestrijden. Histamine beïnvloedt je lichaamsweefsel en veroorzaakt een ontsteking. Mestcellen zijn een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem en zijn in het hele lichaam te vinden.
Een mestcel bevat allerlei verschillende chemicaliën, zoals histamine, dat zorgt voor een ontstekingsreactie. Allergiesymptomen worden veroorzaakt door histamine dat ontstekingsreacties start om het lichaam te beschermen. Histamine vergroot de bloedvatdoorlatendheid zodat het slijmvlies opzwelt. Het komt vrij uit de mestcellen. De symptomen variëren afhankelijk van de plaats in het lichaam waar de histamine vrijkomt. Loopneus, jeukende en waterige ogen, kortademigheid en droge huid kunnen tekenen zijn van mestcellen in je lichaam die aan het reageren zijn.
Wat is het IgE allergie-antistofje?
IgE, of immunoglobuline E, is een soort proteïne en wordt ook wel een antilichaam genoemd. Het speelt een belangrijke rol bij allergische reacties en wordt om die reden vaak de “allergieantistof” genoemd.
Als je allergisch bent voor bepaalde stoffen (allergeen) denkt je immuunsysteem onterecht dat deze, normaal ongevaarlijke, stoffen (bijv. pollen) een gevaar vormen voor je lichaam.
Bij blootstelling aan deze bepaalde stof, start het immuunsysteem de productie van IgE in een poging je te beschermen tegen de indringer. De anti-IgE-antistoffen blijven in je lichaam en de volgende keer dat je weer in contact komt met de allergenen stof, kan het een allergische reactie opleveren.
Mensen met een allergie hebben dus verhoogde IgE-waarden in hun bloed.
Wat is specifiek IgE?
IgE is specifiek voor elk allergeen. Dat betekent dat IgE tegen kat alleen een allergische reactie triggert tegen katten.
Waarom is het belangrijk om de IgE-waarde te meten?
Een bloedtest helpt bij het bepalen van de hoeveelheid IgE in het lichaam. Als bekend is welke IgE-waarden je voor verschillende stoffen hebt, kan worden bepaald welke specifieke triggers een bijdrage leveren aan je symptomen.
Hoe hoger de anti-IgE-antistofwaarde, hoe waarschijnlijker het is dat de klachten hierdoor veroorzaakt worden. Ook al heb je nog geen klachten, maar heb je wel een verhoogde antistofwaarde, dan kun je hiermee voorspellen dat je in de toekomst wel klachten kunt krijgen die hierdoor veroorzaakt worden.
Een bloedtest is snel en eenvoudig. In tegenstelling tot traditionele huidpriktests kan een bloedtest ongeacht patiëntleeftijd, huidconditie, medicatie, symptomen, ziekte-activiteit en zwangerschap worden afgenomen.
Een bloedtest laat duidelijk zien of er sprake is van een allergie of niet.
Wat te doen met de uitslag?
Als de specifieke anti-IgE-antistofwaarden van de allergenen bekend zijn, zijn er mogelijkheden om de verschillende stoffen te rangschikken, die van invloed zijn op de symptomen. Voor een definitieve diagnose dienen altijd de IgE-testuitslagen, een lichamelijk onderzoek en de voorgeschiedenis van je klachten te worden gecombineerd. Als vuistregel geldt, dat hoe hoger de anti-IgE-antistofwaarde, hoe waarschijnlijker het optreden van symptomen is. Iemand kan echter een lage IgE-antistofwaarde hebben, maar toch symptomen vertonen bij blootstelling aan het actuele allergeen. De IgE antistoftesten worden ook door je huisarts gedaan als er een medische reden voor is. (de kosten gaan wel van je eigen risico af, dus je betaalt hier wel voor, als dat nog niet verbruikt is).
De Phadia IgE allergietesten worden ook door de reguliere zorg gebruikt, dezelfde als je in het ziekenhuis of bij de huisarts kunt doen, dit in tegenstelling tot de IgG voedselintolerantietesten die meer in de complementaire zorg gebruikt worden, door therapeuten en orthomoleculaire artsen.
IgG voedselintolerantie kun je gemakkelijker veranderen. Hiervoor werkt het eliminatie dieet, laat de producten waar je niet tegen kunt een aantal maanden weg uit je dieet en voeg ze één voor één weer voorzichtig toe, nadat je darmflora zich herstelt heeft en deze producten weer kan handelen.
Welke testen kun je doen?
- IgE antistoffen: Ben ik allergisch voor iets dat ik inadem? Test huisstofmijt, hondenallergie, kattenallergie, pollen en schimmels
- IgE antistoffen: Ben ik allergisch voor iets dat ik eet? Test op voedselallergie
- IgG antistoffen: Ben ik intolerant voor voedingsstoffen (IgG 1,2,3,4) of heb ik een IgE allergie die ik verder moet onderzoeken? Doe de “Wat mag ik eten” test.
- IgG antistoffen: Voor een goed overzicht waar jouw voedselintolerantie zit doe je de screening en een maatwerk onderzoek naar voedingsstoffen waar ik niet goed op reageer.
Lees ook onze blog over Triggerfoods