10 feiten die je moet weten over Magnesium
20 april 2018 
in Blogs
8 min. leestijd

10 feiten die je moet weten over Magnesium

Weet je welke voedingstof  effect heeft op je slaap, energie, hoe oud je wordt en je humeur?…. Dat is Magnesium. Helaas heeft de helft van de Nederlandse bevolking een te kort aan magnesium. Magnesium speelt een belangrijke rol bij je functioneren en je gezondheid Lees hier de 10 feiten die je moet weten over magnesium…..

1) Magnesium regelt je energie stofwisseling

In de mitochondriën wordt de energie uit de voeding omgezet in een vorm die de cel (en dus het lichaam) kan gebruiken voor alle functies. Dus voor

  • Bewegen
  • Groeien
  • Denken

Mitochondriën bevinden zich in vrijwel alle cellen waaruit ons lichaam is opgebouwd. Een belangrijke functie van mitochondriën is het maken van energie.

Je mitochondriale systeem:

  • Geeft je energie.
  • Voorziet je cellen van brandstof om je spieren optimaal te laten functioneren.
  • Heeft invloed op je conditie. Voor fysieke prestaties op korte termijn, maar ook om in goede gezondheid oud te worden..
  • Zorgt voor genezing en herstel.

2) Waar zit magnesium in?

Magnesium is een mineraal dat onder andere nodig is voor de vorming van bot en spieren. Het speelt ook een rol bij de overdracht van zenuwprikkels en een goede werking van de spieren. Magnesium zit in brood en graanproducten, groente, noten, melk en melkproducten en vlees.  Ook water kan bijdragen aan de inname van magnesium.

3) Een tekort aan magnesium kan tot een reeks problemen leiden

Magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij  300 biochemische reacties in het lichaam. Het helpt bij het behouden van  het gezonde hartritme, het immuunsysteem en de spierfunctie van het lichaam. Een van de beste manieren om je magnesium- en andere mineraalgehaltes te weten, is door een ​​bloedtest te doen, maar het helpt ook om de mogelijke tekenen van magnesiumtekort te bespeuren zoals:

  • lichaamsgeur
  • constipatie, verstopping
  • spierkrampen
  • slapeloosheid
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid

99% van het magnesium van je lichaam bevindt zich in botten, spieren en zacht weefsel. De andere 1% van Magnesium wordt gevonden in plasma en rode bloedcellen. Als je magnesiumspiegel te laag is dan kan het op vele plaatsen in je lichaam mis gaan.

Een lage magnesiumspiegel kan de oorzaak zijn van:

  • Een verhoogde CRP waarde. Verhoogd C-reactief proteïne wordt geassocieerd met veel chronische ziekten: risico op kanker, Alzheimer, diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs auto-immuunziekten, lupus en reumatoïde artritis
  • hypertensie. Hoge bloeddruk
  • Hart- en vaatziekten
  • Osteoporose, botontkalking
  • Diabetes mellitus

hoofdpijn

  • spierpijn
  • astma
  • Zwangerschapsvergiftiging. (lees verder vrouwen en zwangerschap)

4) Je kunt magnesium uit je voeding halen.

Onbewerkte voedingsmiddelen hebben sowieso een grotere voedingswaarde, er zitten vaak meer vezels en het wordt ten zeerste aanbevolen om hele voedingsmiddelen te gebruiken, vanwege de grotere voedingswaarde, vezels en bio actieve stoffen. Dit zijn stoffen die van nature in planten voorkomen en soms in geconcentreerde of in kunstmatige vorm aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. Deze stoffen worden ook wel secundaire plantenstoffen, fytonutriënten of fytochemicaliën genoemd. Pas op met verwerkte, verrijkte voedingsmiddelen.

Verse voedingsmiddelen die veel magnesium bevatten:

  • Donkere, groene groenten zoals spinazie en snijbiet
  • Noten en zaden
  • Makreel
  • Lima bonen

Naast het eten van magnesiumrijke voedingsmiddelen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan je darmgezondheid, door zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen te eten en zoveel mogelijke plantaardig voedsel.

5) We hebben te weinig magnesium omdat je je niet het juiste voedsel eet

Groene bladgroenten, zoals spinazie en snijbiet, bevatten veel magnesium. De meeste mensen hebben niet genoeg groenten in hun dieet. De meeste Nederlanders eten nog te veel   bewerkte voedingsmiddelen zoals; suiker, frisdrank en vlees. Deze is ondervoeding de belangrijkste oorzaak van het magnesiumgebrek in Nederland.

6) Een magnesium tekort kan ontstaan door een opname probleem

Soms neem je  het magnesium niet op. Om mineralen goed op te kunnen nemen en Magnesium in het bijzonder is een  lage pH vereist.  Hoe alkalischer de  darmen zijn, hoe lager de absorptiesnelheid van de meeste mineralen. Zelfs als je magnesium eet of aanvult, kan je lichaam het niet opnemen.

7) Magnesiumgebrek door verminderde nierfunctie.

Je nieren voorkomen magnesiumgebrek door de uitscheiding ervan in de urine te verminderen. Als je nierfunctie  niet goed is,  kunnen je nieren te veel magnesium uitscheiden. Een nierziekte waarbij de nierfunctie ernstig verstoord is kan een magnesiumoverschot veroorzaken. Omgekeerd kan een grote hoeveelheid magnesium bij een nierziekte gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dit geldt ook voor mensen met een stoornis van het hart. Kamp je met één van deze ziekten, raadpleeg dan altijd je arts bij het extra innemen van magnesium. Dit kan afgeraden worden.

8) Magnesium tekort door Alcoholisme

Alcoholgebruik gaat gepaard met een significant significante excretiesnelheid van magnesium in zowel acute (eenmalige) als chronische (frequente) gevallen van alcoholgebruik.

9) Magnesium te kort kan voorkomen bij diabetici

Diabetici hebben een verhoogde snelheid van magnesiumuitscheiding als gevolg van nier problemen. Ook kan de insuline medicatie er voor zorgen dat magnesium niet goed opgenomen kan worden

10) Magnesium speelt een belangrijke  rol bij de gezondheid van vrouwen

magnesium is dus van cruciaal belang voor degenen die worstelen met PMS Waaronder migraine, prikkelbaarheid, lage stemming, en krampen. Uit studies is gebleken dat toediening van  magnesium en vitamine B6 PMS-gerelateerde klachten aanzienlijk kan verminderen zoals angst en menstruele migraine. Vrouwen met een lage magnesiumspiegel kunnen moeilijker in verwachting raken. Een magnesiumtekort kan een postnatale depressie veroorzaken.

 Het belang van magnesium tijdens de zwangerschap

In Amerika krijgen vrouwen standaard magnesium om zwangerschapsvergiftiging te voorkomen. Net zoals dat bij ons Foliumzuur wordt aanbevolen voor het voorkomen van een openruggetje krijgen vrouwen in Amerika magnesium om zwangerschapsvergiftiging te voorkomen. Zwangerschapsvergiftiging  is een aandoening die zich tijdens de zwangerschap kan ontwikkelen en die wordt gekenmerkt door hoge bloeddruk (hypertensie) en eiwit in de urine. Als pre-eclampsie niet op de juiste manier wordt onderkent kan dit tot eclampsie leiden. Eclampsie kan zowel voor moeder als baby ernstig zijn en kan zelfs fataal zijn. Zonder behandeling wordt geschat dat 1 op de 200 gevallen van pre-eclampsie  overgaat in Eclampsie

Net als bij pre-eclampsie en het HELP-syndroom wordt eclampsie veroorzaakt door nier- en leverfalen. Het grootste verschil is dat je bij eclampsie ook last hebt van stuipen. Deze lijken erg op een epileptische aanval en zijn zowel voor jou als voor je baby erg bedreigend. Daarom word je

–  wanneer je pre-eclampsie blijkt te hebben – meestal met spoed in het ziekenhuis opgenomen. Je hoeft bij de eerste tekenen van een zwangerschapsvergiftiging overigens niet direct bang te zijn dat je ziekte zich tot dit ernstige stadium ontwikkelt.  Wanneer er aanwijzingen zijn dat je een verhoogd risico loopt om eclampsie te ontwikkelen, kan dit door een behandeling met magnesiumsulfaat vaak worden tegengegaan. Ook wanneer je toch stuipen krijgt, wordt meestal magnesiumsulfaat gebruikt. Dit moet zo snel mogelijk worden toegediend om de aanval te stoppen en om herhaling te voorkomen.

Pre-eclampsie en eclampsie komen het meest voor bij de eerste zwangerschap. Zwangere tieners en vrouwen ouder dan 40 hebben ook een verhoogd risico.

Magnesium en zwangerschap

Magnesium en zwangerschap, hoe zit dat precies? Moet je extra magnesium slikken als je zwanger bent? De standaard aanbevolen hoeveelheid magnesium voor vrouwen ligt tussen de 250 en 300 milligram per dag. Tijdens de zwangerschap ligt de magnesiumbehoefte van de vrouw zo’n twintig tot veertig procent hoger dan normaal. Hoewel je bij een gevarieerde voeding voldoende magnesium zou moeten binnenkrijgen lopen sommige mensen toch een magnesiumtekort op. Maar magnesium van groot belang is tijdens de zwangerschap. Het is daarom belangrijk het magnesiumlevel in het lichaam op peil te houden. Magnesium zou volgens sommige bronnen typische zwangerschapskwaaltjes kunnen tegengaan, zoals een harde buik, spierkramp en rusteloze benen.

Een harde buik

Harde buiken zijn een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. Ze ontstaan door een samentrekking van de baarmoeder. De spanning op de buik wordt vaak als vervelend ervaren. Als je vaker last hebt van harde buiken kan magnesium een uitkomst bieden. Magnesium is namelijk betrokken bij de opbouw en het functioneren van de spieren, maar ook bij de ontspanning van alle lichaamscellen.

Spierkramp

Bijna de helft van de zwangere vrouwen krijgt last van spierkrampen, met name in de kuit. Ze treden vaak vanaf het tweede trimester van de zwangerschap op. Vooral nachts heb je vaak last van kuitkrampen. De oorzaken van krampen tijdens de zwangerschap zijn niet helemaal duidelijk, maar een tekort aan magnesium wordt vaak genoemd als oorzaak.

Restless legs

Veel zwangere vrouwen hebben last van rusteloze benen oftewel restless legs Hoewel de kwaal onschuldig is, kun je er veel last van hebben. Vaak ontstaat het tintelende gevoel in je benen als je langere tijd zit of ligt. De oorzaak van rusteloze benen is niet bekend. Extra magnesium kan verlichting brengen. Magnesium is namelijk betrokken bij de ontspanning van alle cellen in het lichaam.

Overige voordelen magnesium bij zwangerschap

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met een goed magnesiumgehalte minder kans hebben op zwangerschapsvergiftiging. Ook zijn er aanwijzingen dat magnesium helpt bij het voorkomen van een miskraam en dat kinderen van vrouwen die extra magnesium namen tijdens de zwangerschap een hoger geboortegewicht hebben. Ook tijdens de bevalling heeft extra magnesium haar nut bewezen. Een studie toonde aan dat vrouwen die bevielen in een bad met toegevoegd magnesium het bevallen minder pijnlijk vonden.

Bij een langdurig magnesiumtekort heeft een vrouw na de zwangerschap meer kans op een postnatale depressie. Deze aandoening wordt namelijk naast psychosociale factoren ook weleens veroorzaakt door een verstoorde schildklierwerking en/of hormonenbalans en de daarmee samenhangende vitaminen- en mineralenhuishouding. Magnesium is de grote regelaar voor de inzet van vitamines en mineralen.

Welke testen kun je doen om je magnesiumspiegel te meten?

Urine level magnesium. Je kunt magnesium ook uit urine meten. Magnesium is een essentieel element zoals calcium en is daarom in de botten (66% magnesium het lichaam in de botten). Net als extreem lage calcium, kan extreem lage magnesium van krampen en spasmen van de spieren veroorzaken.
De meest voorkomende reden voor de lage urine magnesium is een laag magnesium in de voeding.. Lage magnesiumlevel kan de kans op nierstenen verhogen.
Minder voorkomende oorzaken van lage magnesium zijn coeliakie, Malabsorptie d.w.z. Onvoldoende vertering van voedsel zoals bij pancreasinsufficiëntie, vitamine D te kort , pancreas insufficiëntie, en hypothyreoïdie.
De eerste tekenen van magnesiumtekort zijn verlies van eetlust, misselijkheid, braken, migraine, vermoeidheid en zwakte. Als het magnesiumtekort verergert kunnen klachten optreden zoals;, gevoelloosheid, tintelingen, spiercontracties en krampen, toevallen, veranderingen in de persoonlijkheid, angst, depressie, ADHD, abnormale hartritmes en coronaire spasmen. Een laag magnesiumgehalte in de urine wordt ook in verband gebracht met een verhoogd risico op een hart infarct.

Te hoog magnesium in urine?
De meest voorkomende reden voor hoog urine-magnesium is hoog magnesium in de voeding. Minder voorkomende oorzaken van hoge urine magnesium zijn alcoholisme, het gebruik van plaspillen, Bij een primair hyperaldosteronisme wordt er in de bijnieren teveel van het hormoon aldosteron gemaakt. Het hormoon aldosteron heeft invloed op de water- en zouthuishouding in het lichaam.., overactieve schildklier, te veel vitamine D, overdosis van het antibioticum Gentamicine en vergiftiging met het kanker bestrijdend middel cisplatine
Verhoogde urine magnesium uitscheiding kan optreden bij mensen met insulineresistentie en / of type 2 diabetes. Symptomen van magnesium gemarkeerd risico kan zijn diarree, hypotensie, misselijkheid, braken, blozen, behoud van de urine, ileus, depressie, lethargie alvorens aan spierzwakte, ademhalingsproblemen, extreme hypotensie, onregelmatige hartslag en hartstilstand.

Bij nierproblemen of een afwijkende nierfunctie kan de meting van Magnesium uit urine onbetrouwbaar worden, dan is het  beter  Magnesium Intracellulair uit bloed te meten. RBC Magnesium is de werkelijke hoeveelheid magnesium in de rode bloedcellen. RBC-magnesium kan een nauwkeuriger meting van de magnesiumfunctie zijn dan magnesium zelf.

zie hier de genoemde Test mogelijkheden.

https://bloedwaardentest.nl/magnesium-restless-legs/

https://bloedwaardentest.nl/magnesium-intracellulair-rbc/

https://bloedwaardentest.nl/magnesium-urinetest/

https://bloedwaardentest.nl/homa-ir-suikerziekte-/

Pakketten:

https://bloedwaardentest.nl/vitamines-en-mineralen-gold/

https://bloedwaardentest.nl/onderzoek-nieren/

https://bloedwaardentest.nl/vitamine-b-tekort/

https://bloedwaardentest.nl/hs-crp-ontsteking-of-infectie-hs-crp/

https://bloedwaardentest.nl/gezondheidsscreening-darm-rp/

https://www.bloedwaardentest.nl/vitamine-b-te-kort.html

Over de schrijver
Ellen is de oprichter van Bloedwaardentest. Zij deed haar ervaring met gezondheidsonderzoeken voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen op bij HumanCapitalCare arbo- en gezondheidsdienst. In 2009 werd zij directeur van Diagnostiek Nederland, een samenwerkingsverband tussen alle grote huisartsenlaboratoria van Nederland. Bij het laboratorium U- Diagnostics in Utrecht was zij verantwoordelijk voor het bloedonderzoek bij huisartsen. Totdat zij in 2013 Bloedwaardentest oprichtte voor particulieren.
H w
Door

H w

op 11 May 2018

Ik gebruik magnesium vlokken voor een voetenbad en die werken goed maar daar moet je even de tijd voor nemen en dat schiet er wel eens bij in .er zijn zoveel magnesium supplementen en mijn vraag ,welke zijn echt goed en doen wat voor je .eet denk ik redelijk gezond maar desondanks veel last van vermoeidheid en krampen dus wil dat met een supplement voor iedere dag aanvullen .

Greetje
Door

Greetje

op 16 May 2018

Beste H w, heb je er al eens over gedacht of je wel genoeg calcium binnen krijgt om de magnesium goed te kunnen opnemen? Verder kun je bij een Bioresonantie therapeut laten testen welke vorm van magnesium bij jou past. Zelf ben ik er onlangs achter gekomen dat ik de magnesium supplementen, heb er 3 laten testen,niet opnam Door er een calcium.supplement bij in te nemen, lukt het wel.Soms is een oplossing eenvoudig

Yvonne
Door

Yvonne

op 17 May 2018

Kees ook eens de gevolgen van te veel magnesium. Laat goed onderzoek doen via huisarts. Kost niks en wel zo veilig. Ga niet naar kwakzalvers met een synchrometer. Kost je veel geld. Eentje vond bij hemzelf wel een tekortje maar niet de zeer ernstige ziekte die hij had. Een ander schrijft soms extra vitamine B6 voor, waarvan je ernstige zenuwbeschadigingen krijgt.

maria
Door

maria

op 19 May 2018

vorig jr laten meten, omdat ik zelf de symptomen herkende, maar kennelijk wordt t niet of nauwelijks opgenomen want hoe weinig ik het ook neem...krijg direct buikloop...nog tips??

Adam van Hoof
Door

Adam van Hoof

op 28 Oct 2020

Hoi Maria, Ik herken jouw probleem. Toen ik magnesium supplementen nam kreeg ik ook meteen buikloop. Na vele producten te proberen, kwam ik eindelijk terecht bij het merk Flinndal (ik wil geen reclame maken). Eerst nam ik de tabletten en kreeg ik meteen buikloop, maar vervolgens probeerde ik de olie en bij wonder kreeg ik geen of echt nauwelijks buikloop. Ik raad je dus aan om olie eens te proberen. Dit is de website, https://www.flinndal.nl/magnesium/magnesium-olie maar ik ben zeker dat andere merken ook magnesiumolie verkopen.

Hanny
Door

Hanny

op 05 Oct 2023

Van magnesium citraat krijg je inderdaad buikloop en wordt niet goed opgenomen. Een chelated vorm van magnesium is het beste opneembaar.

Reactie plaatsen