Ziekte van Hashimoto: wat doe je als je een schildklierafwijking vermoedt, maar de arts niets vindt?
Een traag werkende schildklier hebben zonder dat je het zelf weet? Dat kan heel goed. Veel patiënten met een trage schildklier merken hier lange tijd niets van. Soms zijn er echter duidelijke aanwijzingen, maar laten de reguliere testen bij de huisarts niets zien. Wat doe je dan? Dit overkwam de 21-jarige Karin. Jarenlang konden dokters niet achterhalen wat ze had, maar dankzij een test van Bloedwaardentest is er eindelijk duidelijkheid: ze heeft de auto-immuunziekte van Hashimoto die langzaamaan leidt tot schade aan haar schildklier en zodoende ook aan andere organen en haar immuunsysteem.
Karin loopt al sinds haar dertiende rond met klachten als vermoeidheid, een lage bloeddruk, instabiele bloedsuikerspiegel en duizeligheid. Klachten die veel schildklierpatiënten hebben. Dokters wuifden het weg onder de noemer ‘puberteit’, maar dat was het niet. “Op een gegeven moment dacht ik: ben ík nou gek?” zegt ze. In het afgelopen decennium is ze zeker acht keer bij een huisarts geweest. En iedere keer kwam ze met lege handen thuis. “Moedeloos werd ik ervan.” De huisarts testte namelijk alleen op de TSH, maar daar kwam – net als bij vele anderen – niets uit. Het protocol bij huisartsen is dat als de TSH goed is, er niet doorgetest wordt op vrij T4 dus dat is bij Karin dan ook nooit gedaan.
Hoewel bij de naam wellicht niet meteen een lichtje gaat branden is de ziekte van Hashimoto een veel voorkomende aandoening. Met name volwassen vrouwen krijgen ermee te maken. Wie de ziekte van Hashimoto heeft, heeft een traag werkende schildklier. De auto-immuunziekte is bij een trage schildklier meestal de diagnose. Door de ziekte raakt het afweersysteem in de war waardoor dit de schildklier aanvalt. Hierdoor maakt de schildklier minder hormonen aan. Uiteindelijk stopt deze helemaal met werken, als er niet tijdig iets aan wordt gedaan.
De ziekte van Hashimoto gaat vaak gepaard met vage klachten die ook aan andere ziekten zijn toe te schrijven, bijvoorbeeld tintelende vingers, haaruitval, een lage bloeddruk en vermoeidheid. Huisartsen denken daardoor snel aan bijvoorbeeld een burn-out of overwerkt zijn. Meestal gaat de functie van de schildklier zo langzaam achteruit dat patiënten langere tijd niet doorhebben dat ze ziek zijn. Pas later ontstaan de klachten en soms vindt de arts bij lichamelijk onderzoek een vergroting van de schildklier, een struma.
Bij Hashimoto maakt het lichaam antistoffen aan tegen het schildkliereiwit Peroxidase (TPO). Deze vormen geen direct gevaar voor de schildklier zelf, maar zorgen wel voor een auto-immuunontsteking in het kleine, vlindervormige, orgaantje. Ook vernietigt TPO het schildklierweefsel.
Heft in eigen handen nemen
Toen Karin ging studeren werden de klachten erger. Ze kreeg gele handen en voeten en dat viel anderen ook op. Ze werd doorgestuurd naar de maag-lever-darm-arts (MLD-arts), omdat men vermoedde dat er iets mis was met haar lever. Immers, geelzucht is veelal gerelateerd aan leverproblemen. Maar ook de MDL-arts stuurde haar weer naar huis met de boodschap dat Karin een gezonde meid was.
Ze nam het heft in eigen handen en ging online op zoek naar een oplossing. “Ik googelde op bloedwaarden en gele handen en voeten. Het moest mijn schildklier wel zijn.” Karin kocht een test bij Bloedwaardentest en wat bleek? Ze heeft de ziekte van Hashimoto. “Ik voelde zoveel opluchting. Eindelijk is er iets gevonden!” Een dag voordat ze de uitslag kreeg, was ze nog flauwgevallen en moest ze enige tijd op de spoedeisende hulp blijven tot ze zich beter voelde.
Inmiddels is ze ook bij de endocrinoloog geweest. “Dat was heel fijn. Er is diepgaand onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat mijn bijnieren mogelijk ook niet goed functioneren.” De combinatie van de ziekte van Hashimoto met slecht functionerende bijnieren zorgt voor een flinke ontregeling in het lichaam. Onlangs is er voor meer duidelijkheid een bijnier-stimulatietest gedaan, maar de resultaten daarvan laten nog even op zich wachten.
Hashimoto en aangepaste voeding
In de tussentijd heeft Karin haar leefstijl enigszins aangepast en haar klachten kunnen verminderen met behulp van zo min mogelijk medicijnen. Er is geen standaard dieet voor patiënten met Hashimoto. Wat de één helpt, kan bij de ander juist klachten opleveren. “Ik volg het Paleodieet, maar eet wel aardappels en rijst. Die producten zorgen niet voor problemen. Gluten en bonen laat ik liggen. Ook pasta eet ik niet. Laatst at ik weer pasta en een dag later was ik geel”, zegt ze op een vrolijke, doch niet verraste toon. Ook moet ze regelmatig overgeven als ze iets eet wat eigenlijk niet kan.
Karin slikt geen thyrax of andere schildkliermedicatie, maar wel een schildklierextract dat een kleine hoeveelheid hormonen bevat. “Hierdoor ben ik minder geel. Ook slik ik kruiden en supplementen voor mijn bijnieren waardoor ik veel beter slaap.” Sinds Karin de uitslag weet, voelt ze zich veel beter. Ze heeft haar voeding erop kunnen aanpassen en weet nu waar ze op moet letten. “Het verschil tussen een jaar geleden en nu is heel groot.”
Vermoed je een schildklieraandoening? Test zelf!
Huisartsen testen vaak slechts bepaalde bloedwaarden. Via Bloedwaardentest kun je verschillende testen uitvoeren waarmee je inzicht krijgt in het functioneren van je schildklier.
Je hebt de keuze uit:
* een test via anti-TPO en Anti-TG achterhaalt of je de ziekte van Hashimoto hebt;
* een b loedtest naar algemene afwijkingen aan de schildklier, waarbij je TSH, Vrij T4 en FT3 worden getest;
* en nog veel meer testen die bij het vermoeden van schildklieraandoeningen gekocht kunnen worden.