5 wetenschappelijke weetjes over het nieuwe coronavirus

Het nieuwe coronavirus is niet te vergelijken met het influenza virus, maar meer met het oude SARS virus. Wat weten we nu over het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 dat deze ziekte COVID-19 veroorzaakt?

1. Er zijn nog veel meer soorten coronavirussen

Het nieuwe coronavirus behoort tot een grotere groep coronavirussen. De vele coronavirussen verschillen van elkaar. Sommigen zijn zo zwak dat ze alleen maar verkoudheid kunnen veroorzaken. Andere zijn zo sterk dat ze mensen kunnen doden.

2. Het nieuwe Coronavirus lijkt het meeste op het SARS virus

COVID-19 is meer dan 87% vergelijkbaar met het coronavirus dat de SARS-uitbraak in 2003 veroorzaakte, dat “SARS-coronavirus” wordt genoemd. Dit nieuwe coronavirus lijkt zelfs zo veel op het oude SARS-virus, dat het in de wetenschap “SARS coronavirus 2” genoemd wordt.

3. Covid-19 kaapt het ACE2 enzym om het lichaam te infiltreren

Het nieuwe coronavirus, het originele SARS-coronavirus en slechts één ander bekend coronavirus; het “humaan coronavirus NL63” genaamd, vinden hun weg naar cellen door een stof genaamd “ACE2” te kapen. Angiotensine-Converterend Enzym 2, afgekort tot ACE2 heeft direct invloed op functioneren van het hart- en vaatstelsel. Het enzym bevindt zich dan ook voornamelijk in vasculaire endotheelcellen van het hart en de nieren. Het endotheel is een eencellig laagje cellen dat onder andere de binnenkant van hart, bloedvaten en lymfevaten bekleedt. Studies hebben aangetoond dat het SARS-coronavirus bij mensen binnendringt via de  ACE 2-receptoren. Het coronavirus SARS-CoV-2 lijkt wel 10 tot 20 keer sneller een verbinding  aan te gaan met ACE 2 in vergelijking tot het oude SARS-CoV virus. Onder normale omstandigheden helpt ACE2 onze bloeddruk onder controle te houden en onze longen en hart gezond te houden, maar deze drie coronavirussen gebruiken het als achterdeur om onze cellen te infiltreren. Vrijwel alle andere virussen, ook alle andere bekende coronavirussen, gebruiken totaal verschillende manieren om in onze cellen te komen. Alleen deze drie gaan op deze manier te werk.

Chinese onderzoekers hebben ontdekt dat ACE2 receptoren ook op vetcellen zitten. Dit zou verklaren waarom meer dan 80% van de mensen die op de intensive care terecht komen vanwege corona een BMI hebben dat hoger dan 30 is.

4. Het nieuwe coronavirus keert de antistof ‘inteferon’ tegen ons eigen lichaam

SARS en een ander coronavirus dat bekend staat als het Midden-Oosten Respiratoir Syndroom (MERS), dat in 2012 opdook, ontwijken, ondermijnen en kapen onze eigen natuurlijke antivirale verdediging; interferon. Gezien de gelijkenis tussen het nieuwe coronavirus en SARS en gezien de gelijkenis van de longziekten veroorzaakt door alle drie de virussen, is het waarschijnlijk dat het nieuwe coronavirus een vergelijkbare manier heeft om onze interferon-reactie tegen ons te keren. Interferonen (IFN) zijn natuurlijke eiwitten die worden afgescheiden door geïnfecteerde cellen. Ze spelen een belangrijke rol bij de werking van het immuunsysteem. De effecten van interferon tegen virussen werden in 1957 ontdekt door Alick Isaacs en Jean Lindenmann. Ze worden interferonen genoemd omdat ze normaliter interfereren met het vermenigvuldigen van een virus in het lichaam. Er komen ongeveer 20 verschillende soorten interferonen in het menselijk lichaam voor. Deze verschillende soorten interferon zijn normaal gesproken belangrijk bij het bestrijden van acute en chronische infecties. Covid-19 lijkt het deze werking, evenals SARS en MERS dit deden, tegen ons eigen lichaam te keren.

5. Het nieuwe coronavirus is een lipide-envelop-virus waardoor het niet goed tegen zeep kan

Coronavirussen behoren tot een grotere groep virussen die bekend staan als lipide-envelop-virussen. Ze hebben een olieachtige coating die ze beschermt tegen ons immuunsysteem. Maar dit olieachtig laagje van het COVID-19 virus maakt het kwetsbaar voor zeep en voor bepaalde stoffen in voedingsmiddelen en supplementen die de olieachtige coating kunnen binnendringen of oplossen. Dit is ook de verklaring waarom het virus niet goed tegen reinigingsmiddelen zoals zeep kan. Een virusenvelop stelt virussen in staat om het immuunafweersysteem van een gastheer gemakkelijker te omzeilen of zich beter aan een nieuwe gastheer aan te passen. ook HIV, het SARS-coronavirus, het influenza-virus, het ebolavirus en het westnijlvirus hebben een virusenvelop. Dit in tegenstelling tot een virus zonder envelop, ook wel naakte virussen genoemd. Dit soort virussen kan zijn DNA inbouwen in het DNA van de gastheer. Telkens als de gastheercel zich deelt, wordt het DNA van het virus gekopieerd. Het virus zorgt daarbij niet direct voor de dood van de gastheercel, want hij heeft deze juist nodig om te overleven. Het virus kan wel uitbreken als het immuunsysteem verzwakt is. Een voorbeeld van een virus dat zich zo voortplant is het herpesvirus dat onder andere koortsblaasjes veroorzaakt.

————————————————————————

Na minimaal 14 dagen kun je zien of je corona gehad hebt,

hier vind je de informatie over de testen “heb ik corona gehad”

————————————————————————

Hoi Andrea,

Voor voedingsadviezen op basis van corona inzichten kun je het e-book van Chris Masterjohn PhD downloaden.