Wat is Testosteron Replacement Therapie (TRT)?

Vanaf de leeftijd van ongeveer 25 jaar begint het testosterongehalte bij mannen langzaam af te nemen. Vanaf 35- 40 jaar kan de daling dusdanig zijn dat dit de kwaliteit van leven nadelig beïnvloedt. Je klachten kunnen bestaan uit:

  1. Minder drive en energie
  2. Depressie
  3. Vermindering van de spiermassa en kracht
  4. Specifiek meer buikvet
  5. Verminderd libido en minder harde erecties

Het belangrijkste voor optimale testosteronproductie is de leefstijl:

  • kwalitatief goede slaap,
  • (kracht)training,
  • een gezond voedingspatroon en
  • normaal lichaamsgewicht (met een normaal / laag vetpercentage).

Daarbij kunnen enkele voedingsstoffen aangevuld worden zoals

Tekorten hiervan zijn gelinkt aan lagere testosteronspiegels.

Als uit een bloedtest blijkt dat het totale testosterongehalte én vrije testosterongehalte te laag zijn – afhankelijk van je leeftijd  – is het van belang bovenstaande leefstijlpunten gedurende een langere tijd op te volgen. Als uit meerdere bloedtesten echter blijkt dat dit niet voldoende resultaat heeft gebracht én er is sprake van vermindering van kwaliteit van leven, kan overgegaan worden op Testosterone Replacement Therapy (TRT).

Bij TRT wordt de hoeveelheid testosteron die een man normaal zelf aanmaakt extern toegediend middels een injectie.

Met een insulinenaald gebeurt dit intramusculair of subcutaan. Voor stabiele bloedwaarden is twee keer per week aan te raden, al is frequenter ook mogelijk.

Een gangbare dosis is 100 – 150 mg testosteron per week. Belangrijk is te monitoren middels een bloedtest wat de waarden zijn van het totale testosterongehalte en vrije testosterongehalte. Dit is nodig omdat iedereen verschillend is: de één zal met 100 mg / week optimale bloedwaarden hebben, terwijl deze dosis voor de ander te laag is.

Bijwerkingen kunnen ontstaan door een te hoge dosis en wanneer de dosis niet voldoende gespreid is. Zo kan ook een te hoog oestrogeengehalte ontstaan, aangezien testosteron omgezet kan worden hierin. Daarom is het belangrijk je goed in te lezen over TRT en regelmatig bloed te testen om de waarden in kaart te brengen.

Ga nooit zelf zo maar aan de slag maar laat je begeleiden door een professional.

Deze gastblog is mogelijk gemaakt door Wouter de Jong

Wouter de Jong is een getalenteerd en gepassioneerd spreker. Na zijn studie Voeding en Diëtetiek en tal van andere opleidingen ligt zijn expertise op het gebied van gezondheid in de breedste zin van het woord. Als Orthomoleculair therapeut en (top)sportconsultant heeft hij jarenlang ervaring opgedaan met het begeleiden van mensen in zijn praktijk voor Natuurgeneeskund

e, “Pro Active Medicine”.
Daarbij studeerde hij tevens klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI) voor beter inzicht in de mens als geheel.

Tegenwoordig houdt hij zich fulltime bezig met het overdragen van zijn onuitputtelijke en uiteenlopende kennis. Dit doet hij onder andere door les te geven bij diverse gerenommeerde opleidingsinstituten. Ook verzorgt hij lezingen, workshops en presentaties voor bedrijven en opdrachtgevers.

Wat is nu de juiste voeding voor het ontwikkelen van een ijzersterke gezondheid? Welke voeding zorgt voor meer energie en wat juist voor meer concentratie? Wat voor een mooiere huid en een beter figuur? Zijn je hormonen te beïnvloeden met enkel voeding? Hoe zit het in de (top)sport? Op al deze en andere vragen geeft hij u het juiste antwoord.

Tevens is Wouter de Jong de schrijver van het boek “Cacao, supervoedsel voor een ultieme gezondheid” en mede-eigenaar van SuperfoodMe, een webshop met kwalitatief hoogstaande biologische superfoods.

Wat kan Bloedwaardentest voor je betekenen?

Hoewel er zeker een aantal potentiële voordelen kunnen zijn, brengt therapie met testosteron bepaalde risico’s met zich mee. Het is bekend dat de behandeling hinderlijke, ongewenste bijwerkingen kan veroorzaken zoals borstvergroting (gynaecomastie), acne en verergering van bestaande slaapapneu. Er wordt beweerd dat testosteronbehandelingen mogelijk de kans vergroten op gezondheidsproblemen, zoals; beroertes, hartaanvallen, bloedstolsels en prostaatkanker. Degenen die lijden aan deze aandoeningen of die een hoger risico lopen om ze op te lopen, moeten uiterst voorzichtig zijn en dergelijke kwesties zorgvuldig met hun arts bespreken. Door het toedienen van testosteron valt ook vaak je eigen productie stil. Het lichaam ontdekt dat er genoeg testosteron is en vindt het niet meer nodig om een signaal (LH/FSH) te sturen om zelf testosteron bij te maken. Daarom kan het zijn dat je LH/FSH verlaagd kunnen zijn. LH geeft het signaal voor de aanmaak van testosteron, FSH geeft het signaal voor de aanmaak van zaadcellen. Ook de testikels kunnen krimpen en het aantal zaadcellen kan afnemen. Bij bodybuilders wordt dan vaak hCG bijgezet om de testikels gezond te houden. De testikels doen namelijk meer dan alleen testosteron aanmaken. Ook pregnenolon en DHEA worden hier in kleine hoeveelheden aangemaakt.

Het toevoegen van testosteron kan er ook voor zorgen dat Dihydrotestosteron (DHT) verhoogd waardoor er klachten kunnen ontstaan zoals haaruitval en prostaatproblemen. Het is dan ook mogelijk om je PSA waarde te volgen.
Gebrek aan libido en energie kan te wijten zijn aan te hoge of te lage Oestradiol waardes. Ook verhoogde prolactine waardes kunnen een oorzaak zijn van laag libido en weinig energie.

Voor de algemene check-up tijdens of na TRT kun je het beste deze test bestellen (met of zonder oestradiol):

Slaapapneu studie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6305865/

De uitslagen moeten wel per persoon geïnterpreteerd worden, de een heeft hogere de ander lagere waardes nodig om goed te functioneren.

Wil je ook je bloedwaarden checken: stop dan deze testen in je winkelwagentje:

vitamine checks:

https://bloedwaardentest.nl/zink/

https://bloedwaardentest.nl/vitamine-d-tekort-oh-vitamine-d-spiegel/

https://bloedwaardentest.nl/magnesium-intracellulair-rbc/

Voor de algemene check-up na TRT kun je het beste deze test bestellen (met of zonder oestradio)l:

En deze naar wens aanvullen met PSAProlactine, DHT, en/ of DHEA-S

Bij meer interesse lees ook :