Candida Schimmel: Noodzaak of Nachtmerrie?
Candida’s zijn schimmels die uit verschillende soorten bestaan. Candida Albicans is de bekendste vorm. In kleine hoeveelheden komen ze voor in ons darmstelsel en vormen samen met andere bewoners van ons maag-darmsysteem de zogeheten darmflora. Dit onderhoudt het immuunsysteem.
Zolang er een gezonde harmonie is tussen de verschillende bacteriën en schimmelsoorten, werkt ons immuunsysteem optimaal. Schimmels die ons lichaam binnenkomen en schadelijk zijn (bijvoorbeeld door inademing en voeding) krijgen dan geen vat om zich te hechten aan het slijmvlies; omdat er een perfecte harmonie is in de darmflora.
Wanneer er een storing in de samenwerking optreedt wordt er inbreuk gedaan op het immuunsysteem. Het gevolg is dat het controlesysteem en de afbraakprocessen in de darmen niet goed meer verlopen. Als er geen balans is kunnen schimmels en andere vijandige organismen zich hechten aan het slijmvlies en zich snel vermenigvuldigen.
Waardoor kan de verstoring optreden?
Door veelvuldig gebruik van antibiotica, langdurige stress, het eten van veel suiker, verzurende voeding (veel vlees, koffie etc.) en langdurig medicijngebruik kan de pH-waarde van het maagdarmstelsel verschuiven, waardoor vijandige bacteriën, parasieten en schimmels meer kans krijgen.
Welke klachten kun je hiervan krijgen?
Door bovenstaand fenomeen bouwen zich steeds meer klachten op. De klachten kunnen bestaan uit:
- allergie,
- regelmatige verkoudheden waarvan je langzaam herstelt,
- moeheid,
- eczeem,
- schimmels op huid en tussen de tenen,
- kalknagels,
- jeuk,
- vaginale schimmel,
- extreme moeheid
- en nog tientallen andere klachten.
Hoe meer kans de Candida krijgt om te groeien, des te meer het immuunsysteem afbrokkelt. Dat komt doordat giftige stoffen het darmslijmvlies kunnen doordringen en zo in de bloedbaan kunnen komen (leaky- gut syndroom). Deze giftige stoffen kunnen vitale organen (zoals de lever) zwaar belasten. Bij chronische en auto-immuunziekten speelt dit vaak een rol.
Candida wordt in toom gehouden door enzymen, die via de alvleesklier vrijkomen. Wanneer om een of andere reden de alvleesklier niet optimaal werkt, kunnen de candida`s en parasieten gaan woekeren. Bijna alle patiënten die last hebben van een Candida-overwoekering, hebben ook last van hypoglykemie (verlaagde bloedsuikerspiegel).
Candida is een schimmelinfectie die veroorzaakt wordt door gistachtige schimmels. Deze gist is bij vrijwel iedereen aanwezig als een normale bewoner van de huid, de mond, de darm en de vagina en vormt met de daar aanwezige bacteriën een zeker evenwicht. Door diverse factoren kan deze gist draden gaan vormen. Vanaf dat moment spreekt men van een schimmel. In sommige gevallen is een Candida schimmelinfectie zeer hardnekkig en steekt steeds opnieuw de kop op. Een Candida-infectie is een veel voorkomend en onderschat probleem dat verantwoordelijk kan zijn voor maanden tot zelfs jaren van chronische klachten.
De Diagnose
Naar verloop van tijd is de Candida bacterie in het bloed doorgedrongen. Dan is de oorzaak van je klachten aan te tonen met de Candidatest. De Candidatest van Bloedwaardentest is door de klinisch chemicus van ons lab samengesteld en bestaat uit drie onderzoeken; Candida IgA, Candida IgG en Candida Antigeen.
De Candidacyclus: suikerverslaving
Is Candida schimmelinfectie besmettelijk?
Hoewel de gist van de ene op de andere persoon kan worden overgebracht (bijvoorbeeld van moeder op kind of omgekeerd, tussen seksuele partners), gaat het niet echt om een besmetting in de traditionele betekenis van het woord. Candida wordt dan ook niet beschouwd als een besmettelijke ziekte en al helemaal niet als een seksueel overdraagbare aandoening. De partner van iemand met een vaginale Candida-infectie hoeft dan ook niet worden meebehandeld, tenzij hij of zij ook besmet is en klachten heeft. Bij baby’s met spruw of wanneer een moeder die borstvoeding geeft een Candida-infectie van de tepels heeft, moeten zowel moeder en kind behandeld worden omdat ze de infectie aan elkaar kunnen doorgeven.
Erfelijk belast met gevoeligheid voor schimmelinfecties?
Het kan zijn dat er sprake is van een erfelijke afwijking, waarbij de T-lymfocyten slecht functioneren. Doordat de T-lymfocyten slecht functioneren, is het lichaam minder goed in staat schimmelinfecties, waaronder gistinfecties, af te weren. Het vermogen om andere infecties te bestrijden is niet aangetast. Er ontwikkelen zich hardnekkige infecties met de schimmel Candida. Meestal beginnen ze op de zuigelingenleeftijd, maar soms op jongvolwassen leeftijd. De schimmel kan leiden tot infecties in de mond (spruw) tot infecties van de hoofdhuid, huid, nagels slijmvliezen van de mond, ogen, maag-darmkanaal en genitale stelsel. De ernst varieert: de aandoening kan een nagel aantasten of een misvormende uitslag op het gezicht en de hoofdhuid veroorzaken. Ook kan haaruitval voorkomen. Soms treden hepatitis en chronische longaandoeningen op.
Het verband tussen een traag werkende bijschildklier en gevoeligheid voor Candida
Veel patiënten met Candida-infectie hebben ook hormonale stoornissen, zoals een onvoldoende bijschildklierfunctie (hypoparathyreoïdie). Zo’n te traag werkende bijschildklier kan op verschillende manieren ontstaan: Het kan zijn dat de bijschildklieren zich niet goed ontwikkeld hebben tijdens de groei in de baarmoeder. Soms kan het lichaam de eigen bijschildklieren ‘aanvallen’ met antistoffen. Dit noemen we een auto-immuunziekte. Er bestaat ook een erfelijke aandoening waarbij de bijschildklier te weinig of geen bijschildklierhormoon maakt.
Hypoparathyreoïdie (een trage bijschildklier) kan veel verschillende klachten geven:
- tintelingen en/of krampen in handen, voeten, mond en keel
- somberheid
- prikkelbaarheid
- moeheid
- verwardheid
- verminderd geheugen
- benauwdheid door kramp in luchtwegspieren
- hartklachten
- wegrakingen
- hoofdpijn
- droge huid
- haaruitval
- afbrokkelende nagels
- staar
Deze problemen worden bijna allemaal veroorzaakt doordat er veel te weinig calcium in je bloed zit. De bijschildklieren kunnen per ongeluk, of door bijwerkingen van een behandeling, worden uitgeschakeld. Zo kunnen tijdens een schildklieroperatie de bijschildklieren per ongeluk beschadigd of verwijderd worden. Ook bestraling of chemotherapie bij kanker kunnen ervoor zorgen dat de bijschildklieren niet meer werken. Als de bijschildklieren te hard werken, kunnen ze weggehaald worden. Dat veroorzaakt dan hypoparathyreoïdie.
Bij weinig calcium in uw bloed kunnen spieren extra heftig reageren. De huisarts zal daarom bijvoorbeeld op uw kniepees slaan met een hamertje. De ‘schopreflex’ zal dan extra sterk zijn. Ook kan de huisarts tikken vlak voor uw oor bij het kaakkopje. De kaakspieren kunnen zich dan een aantal keer achter elkaar stevig aanspannen. Door bloedonderzoek kunt u te weten komen hoeveel calcium en fosfaat in uw bloed zit.
Met hypoparathyreoïdie moet u levenslang calciumtabletten slikken. Heb je heel weinig calcium in je bloed, dan krijg je eerst in het ziekenhuis een infuus met calcium. Daarna gaat u calciumtabletten slikken. Ook moet u vitamine D tabletten slikken. Vitamine D helpt mee om de hoeveelheid calcium in uw bloed goed te houden.
Candida syndroom: infectie in de darm
Candida Infectie van de darm wordt door de reguliere geneeskunde en de Maag Lever Darm Stichting niet erkend.
Zij erkennen slechts:
- Candida infectie in de mond (spruw)
- Candida infectie van de slokdarm
- Vaginale infectie
- Infectie van de huid
De in deze blog genoemde bloedonderzoeken vindt u terug in het speciaal samengestelde panel Candida Albicans en traagwerkende bijschildklier.
Als u klachten heeft, is het verstandig naar de huisarts te gaan. Ook bij klachten zoals vermoeidheid, wisselende bloedsuikers en darmklachten is onderzoek en eventueel behandeling door een reguliere arts noodzakelijk. Wees voorzichtig met sommige strenge anti-Candida diëten; je kunt hierdoor tekorten krijgen aan bepaalde voedingsstoffen waardoor de klachten juist kunnen verergeren.
Wij bieden 3 candida testen:
- Bloedonderzoek gecombineerd met het voedselonderzoek meet alleen Candida IgG antistoffen https://bloedwaardentest.nl/imupro-complete-voedselintorantietest-incl-candida/
- Ontlastingonderzoek Allereerst is candida overwoekering te zien in de ontlasting er hoeft dan nog geen sprake te zijn van een infectie: https://bloedwaardentest.nl/pds-ontlastingonderzoek-rp-met-candida/
- Bloedonderzoek Candida Infectie: Als het te ver gaat en doorgedrongen is tot in de bloedbaan kun je zien of er sprake is van een candida infectie met deze test: https://bloedwaardentest.nl/candida-albicans-iga-igg-en-antigeen/