5 tips als je niet van bloedafname houdt

Ben je niet bang voor de bloedafname, of hoor jij bij de 20% van de bevolking die zenuwachtig wordt van naalden en injecties?

Hieronder vindt je 5 tips om je bloedafname een stuk aangenamer te maken.

  1. Drink veel vocht voor en na de afname

Water is essentieel voor een gezonde orgaan functie.Uitdroging is schadelijk voor de gezondheid, omdat je lichaam water nodig heeft om zich te ontdoen van afvalstoffen in het bloed. Je nieren kunnen namelijk alleen bloed filteren wanneer er genoeg water is om het te vervangen.

  1. Waarschuw de bloedafname medewerker als je de neiging hebt flauw te vallen tijdens de bloedafname

Alhoewel de bloedafname medewerk(st)er er op is getraind de beste ader bij je te vinden, is het goed om aan te geven waar eerdere bloedafname bij jouw het meest succesvol was. Vertel ook als je eerder bent flauw gevallen. Deze mensen hebben dit soort situaties al vaker meegemaakt en zijn hier op getraind.

  1. Zorg dat je in een zittende of liggende, stabiele positie zit, zodat u niet kunt vallen

Het lichaam is geneigd om te reageren op fysieke en/of emotionele pijn tijdens de bloedafname. Dit zou er voor kunnen zorgen dat je flauwvalt.

  1. Sluit je ogen en ontspan tijdens (of zelfs voor) de bloedafname, door middel van ademhalingstechnieken

Adem volledig uit door je mond. Sluit je mond en adem rustig door je neus 4 tellen lang. Adem volledig uit door je mond 8 tellen lang. Herhaal dit een aantal keer en je zult merken dat je je meer relaxed voelt.

  1. Het is al voorbij! Zorg ervoor dat je iets te eten en te drinken neemt na afloop om je krachten aan te sterken.

Bloedafname is een onmisbare procedure binnen de gezondheidszorg. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Preventieve zorg: preventief onderzoek voor je werk of een test om je sportprestaties te verbeteren.
  • Monitoring bij chronische ziekten: bijvoorbeeld diabetes type 2, hart- en vaatziekten, schildklier
  • Gezondheid checks: regelmatig testen van risicovolle parameters, zoals bloedsuiker, cholesterol, vitamine D, magnesium en hs-CRP (ontstekingen).

Je hoeft maar één keer geprikt te worden om meerdere buisjes te vullen. De buisjes zijn vacuüm en vullen zich zelf tot de gewenste hoeveelheid. Sommige buisjes bevatten een toevoeging, dat kan een antistollingsmiddel zijn of juist een stof om het bloed snel te laten stollen. De buisjes zijn speciale buisjes om het bloed goed te houden tijdens transport, op kamertemperatuur, zonder te centrifugeren. Bloedwaardentest heeft vooraf precies die buisjes, die nodig zijn voor jouw onderzoek opgestuurd. Er kunnen meerdere parameters uit een buisje bepaald worden.