Wat zijn biomarkers nu precies? En waarom zijn ze zo belangrijk?
Wat zijn biomarkers nu precies? En waarom zijn ze zo belangrijk?
Heel veel mensen hebben wel eens gehoord van zogenaamde ‘biomarkers’. Maar wat zijn biomarkers nu precies en welke rol hebben ze als het gaat om inzicht krijgen in je gezondheid? In dit artikel geven we je uitleg zodat jij weet wat biomarkers voor jou kunnen betekenen.
Wat zijn biomarkers eigenlijk?
Om dat duidelijk te maken beginnen we met een simpel voorbeeld. Stel je hebt een plant waar de bladeren geel van worden. Dan zijn die gele bladeren een signaal – een biomarker – dat de plant water nodig heeft of misschien ziek is. En zo werkt het in ons lichaam hetzelfde. Een voorbeeld van een biomarker in ons lichaam is bijvoorbeeld glucose. Als we onze bloedwaarden meten en zien dat het niveau te hoog is, dan weten we dat je bijvoorbeeld een verhoogd risico op diabetes hebt. Moleculen, enzymen maar ook specifieke cellen kunnen een biomarker zijn.
Biomarkers komen niet alleen voor in het bloed maar ook in andere lichaamsvloeistoffen (bv je urine) of weefsel. Waar het om gaat is dat biomarkers dus meetbare indicatoren zijn die informatie geven over je gezondheidstoestand. Omdat ze meetbaar zijn kunnen biomarkers ons helpen om ziekten te detecteren, gezonde keuzes te maken.
Waarom is het goed regelmatig naar de belangrijkste biomarkers te kijken?
Biomarkers zijn belangrijk voor iedereen die geïnteresseerd is in het begrijpen en verbeteren van hun gezondheid. Het regelmatig controleren en vergelijken van biomarkers kan waardevolle inzichten bieden in de toestand van je gezondheid. Het kan helpen bij het identificeren van veranderingen in de loop van de tijd, het evalueren van de effectiviteit van levensstijl aanpassingen en het aanpassen van behandelplannen.
Het is dus een misverstand dat alleen mensen die vermoeden dan ze ziek zijn hun biomarkers zouden moeten controleren. Het is namelijk voor iedereen die zijn of haar gezondheid wil verbeteren relevant om biomarkers te controleren. Ook zien we veel (kracht) sporters en bodybuilders die regelmatig hun biomarkers controleren zodat ze hun prestaties kunnen maximaliseren met de juiste voeding (en supplementen), training en lifestyle.
Biomarkers en bloedwaarden testen
Bloedwaardentesten bieden een gestructureerde en nauwkeurige methode om specifieke biomarkers in het bloed te meten en kwantitatieve informatie te verkrijgen over hun niveaus of activiteit. Bloedwaardentesten kunnen een breed scala aan biomarkers meten die relevant zijn voor de gezondheid en het welzijn van een individu. Deze biomarkers kunnen betrekking hebben op verschillende aspecten, zoals hormonen, voedingsstoffen, ontstekingsmarkers, leverfunctie, nierfunctie, cholesterol, bloedsuikerspiegel etc. etc.
De resultaten van bloedwaardentesten kunnen op basis van de biomarkers o.a.
- Afwijkingen detecteren
Bloedwaardentesten kunnen helpen bij het detecteren van abnormale biomarkerwaarden die kunnen wijzen op bepaalde ziekten, disbalansen of tekorten in het lichaam. Dit maakt vroege opsporing mogelijk en kan verdere medische evaluatie en interventie stimuleren. - Risico’s inschatten
Door specifieke biomarkers te meten, kunnen bloedwaardentesten informatie verschaffen over het risico op bepaalde aandoeningen. Bijvoorbeeld, het meten van cholesterolniveaus kan helpen bij het beoordelen van het risico op hart- en vaatziekten. - Behandelingen evalueren
Bloedwaardentesten kunnen worden gebruikt om de respons op behandelingen te monitoren. Door biomarkers vóór en na een behandeling te meten, kan worden beoordeeld of de behandeling effectief is geweest en kunnen eventuele aanpassingen worden gemaakt indien nodig. - Je gezondheid monitoren
Reguliere bloedwaardentesten kunnen dienen als een hulpmiddel voor het monitoren van de algehele gezondheid en het welzijn op de lange termijn. Door biomarkers periodiek te controleren, kunnen veranderingen in de tijd worden gevolgd en kunnen preventieve maatregelen worden genomen om gezondheidsproblemen te voorkomen of te beheersen.
Hoe vaak moet je biomarkers laten testen?
Dat is echt afhankelijk van verschillende factoren zoals wát je precies wilt meten en waarom.Het maakt namelijk nogal een verschil of je gewoon eens je gezondheidstoestand in kaart wilt brengen of dat je vermoedens hebt dat je ziek bent….of een fanatieke bodybuilder bent die nauwlettend biomarkers in de gaten wil houden om met de juiste voeding en supplementen maximaal wil presteren.
Maar goed, daarom adviseren we ook altijd gewoon even contact met ons op te nemen mocht je twijfelen welke test (en welke biomarkers) voor jou relevant zijn en hoe vaak je deze zou moeten testen. Wij helpen je graag verder inzicht te krijgen in je gezondheid zodat jij je vitaliteit kunt verbeteren!
Welke test raden we je aan?
De test ' 6 belangrijke biomarkers' is een mooie test om een goed beeld te krijgen van je gezondheid! In deze test wordt gekeken naar:
- Vitamine D (25-OH)
- HbA1c
- ApoB
- hs-CRP (High Sensitive)
- Magnesium Intracellulair
- TSH